Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Primele concerte ale anului 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/clasic-e-fantastic-cum-s%c4%83-%c3%aen%c8%9belegem-muzica-primele-concerte-ale-anului-2020/

Pentru primele două luni ale noului an Ateneul Român vă oferă două concerte… cum n-aţi mai auzit şi n-aţi mai văzut până acum în proiectul Clasic e fantastic.

Un articol de Petre Ivan|7 ianuarie 2020

Da, am avut mereu o Lecție de jazz dar niciodată nu ne-am bucurat de o colaborare cu un adevărat  big band care  vă va permite să pătrundeți într-un alt univers, de cu totul alte dimensiuni, al acestei muzicii cu sonorități și ritmuri specifice – un big band este o formație instrumentală mare, cu peste 10 interpreți și cu  patru secțiuni consistente și spectaculoase : saxofoane, trompete, tromboane și o secțiune ritmică. Ne-am bucurat mult când big band-ul Bucharest Jazz Orchestra condus de Simona Strungaru,  având-o ca solistă pe Irina Sârbu, a acceptat colaborarea cu proiectul Clasic e fantastic. Sunt muzicieni extraordinari pe care mă bucur să îi pot numi :

Simona Strungaru – Dirijor

Catalin Milea – Saxofon Alto 1

Paolo Profeti – Saxofon Alto 2

Diana Suciu – Saxofon Tenor

Marcel Pascu – Saxofon Bariton

Sebastian Burneci – Trompeta 1

Silviu Groaza – Trompeta 2

Laurentiu Moise – Trompeta 3

Florian Radu – Trombon 1

Adrian Cojocaru – Trombon 2

Cristian Labus – Trombon bas

George Natsis – Pian

Adrian Flautistu – Contrabas

Adrian Tetrade – Baterie

 

Îi veți putea urmări și aplauda în concert

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020 , ora 11, Ateneul Român

Clasic e fantastic.Cum să înțelegem muzica  (10 !)

Lecția de jazz. Ce este un Big Band ?!

Bucharest Jazz Orchestra

Dirijor Simona Strungaru

Solist Irina Sârbu

Comentează Cristina Sârbu

 

Biletele se vor putea procura de la Casa de bilete a Ateneului Român începând cu miercuri  15 ianuarie 2020, ora 12. Rezervările pentru grupuri școlare se primesc până marti, 14 ianuarie, ora 12 pe adresa info@ fge.org.ro

 

Concertul lunii februarie 2020 vă propunem o călătorie în universul desenului animat, mai exact în…departamentul în care se realizează efectele sonore. Simona Strungaru este creierul și inima acestui concert. Cine este Simona Strungaru : este pianist, dirjor de orchestră, orchestrator și compozitor de muzică de film. A absolvit in 2010 masteratul la Conservatorul din Amsterdam. În 2016 muziciana a fost invitată sa susțină live un cine-concert cu muzica originala pentru retrospectiva Felix the Cat în cadrul Festivalului Internațional de Animație Anim’est de la București și Chișinau. Cu lumina stinsă în sală  și instrumentiștii așezați în fața unui ecran montat pe scenă, veți putea urmări aventurile simpaticului motan Felix, personaj  creat în 1919 de Pat Sullivan și Otto Mesmer și prezentat pe ecrane în filme mute. Poate unii dintre cititori își amintesc că am mai avut în programele noastre un film mut a cărui muzică a fost realizată pe scenă. Mă refer la concertul din data de 3 martie 2013 Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica și filmul dar atunci am  ascultat o orchestră simfonică mare care a susținut, cu pagini muzicale dense,  imaginile din Aventurile Prințului Achmed, un film german mut realizat în 1926 și care aducea pe ecran siluete animate. Acum, un grup restrâns de instrumentiști va realiza, sub ochii noștri, sonoritățile explicite dar amuzante ce vor însoți bogatele și agitatele aventuri ale motanului Felix.

 

Sâmbătă, 15 februarie 2020 , ora 11, Ateneul Român

Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica  și desenul animat

 

Biletele se vor putea procura de la Casa de bilete a Ateneului Român începând cu miercuri  5 februarie  2020, ora 12. Rezervările pentru grupuri școlare se primesc până sâmbătă, 1 februarie, ora 12 pe adresa info@ fge.org.ro 

Program casa de bilete: Marti – Vineri 12:00 – 19:00

Plata doar în numerar.
Telefon: 0722 20 42 63

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

26
/01
/15

Cântăreţul grec Demis Roussos a murit la vârsta de 68 de ani, învins de cancerul la stomac, pancreas și ficat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un spital din Atena, a declarat pentru publicaţia Le Figaro fiica artistului, Emily.

26
/01
/15

Seria „Operă în concert” continuă la Sala Radio, după titluri rare ca Ora spaniolă de Ravel sau Ariadna la Naxos de Richard Strauss. „NORMA”, celebra creaţie a lui Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales graţie ariei "Casta diva" şi datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viaţă vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, într-o distribuţie de excepţie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

21
/01
/15

Două capodopere ale muzicii clasice, adevărate "hit-uri" ale repertoriului, vor fi ascultate în concertul prezentat miercuri, 28 ianuarie (19.00) de Orchestra de Cameră Radio. Seara muzicală de la Sala Radio va debuta cu celebra suită Anotimpurile, compusă în 1720 de Vivaldi, devenit atât de apreciată şi de cunoscută abia în secolul XX.

19
/01
/15

Violonista poloneză Patrycja Piekutowska, invitată specială în concertul de deschidere al stagiunii curente a Orchestrei Naţionale Radio, va cânta în evenimentul programat vineri, 23 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

19
/01
/15

Nu sunt o adeptă a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este…”. În sport merge, dar în muzică: gândiţi-vă, dacă ar fi să alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

15
/01
/15

Abonamentele pentru ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, București), care au fost puse în vânzare joi dimineața, la ora 10.00, prin rețeaua Eventim s-au epuizat în 10 secunde – pentru concertele de la Ateneul Român, respectiv 10 minute – pentru concertele de la Sala Palatului.

15
/01
/15

Grupul american Fleetwood Mac ocupă primul loc în topul artiştilor cu cele mai scumpe bilete la concertele pe care le-a susţinut în 2014, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes.

13
/01
/15

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că îşi compunea partiturile cu o naturaleţe şi o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspiraţie artistică divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (ora 19.00), la Sala Radio.