Classix Festival va avea loc la Iași în martie 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/classix-festival-va-avea-loc-la-iasi-in-martie-2021/

Cea de-a doua ediţie a Classix Festival va avea loc la Iaşi, în perioada 14 – 18 martie 2021. Fiind desfăşurat sub conceptul atemporalităţii, atât din punct de vedere artistic, dar şi din perspectiva liantului dintre mediul diplomatic, artă, cultură şi mediul de afaceri, Classix Festival 2021 marchează revitalizarea experienţelor artistice în contextul social curent pandemic.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2021

Festivalul de muzică clasică își deschide aripile într-o expunere hibrid (online și fizic), sub ideea renașterii muzicii, a artelor și a elementelor care constituie valorile societății europene moderne. Valori precum respectul reciproc, înțelegerea aproapelui, leadership, promovarea excelenței, disciplină profesională și colaborare internațională vor reprezenta întotdeauna fundamentul pe care este construită inovația artistică și conceptul a tot ceea ce înseamnă Classix Festival. 

Subiectele concertelor reunesc la Iași personalități internaționale ale muzicii clasice într-o celebrare a trăirilor umane autentice. Astfel, între 14 și 18 martie, vom putea descoperi o varietate impresionantă de opus-uri muzicale, soliști internaționali, ansambluri și arii semantice, explorând de la noțiunea timpului în eternitate, la mitologie africană, fuziunea dintre jazz și tango, și un binevenit iz enescian.

Seria de dialoguri educaționale Classix-in-focus va fi desfășurată în direct online cu participanți de marcă cu activitate la granița dintre cultură și business. Astfel, sesiunile deschise vor marca dialoguri cu entități precum Steinway & Sons, Network-ul Nordic-Baltic Act-in-Art, sau Fundația Dextra a DNB Sparebankstiftelsen, una dintre cele mai importante instituții bancare nordice, activ implicată în viața culturală scandinavă.

Classix Festival anunță debutul unei noi aventuri clasice contemporane în cea mai imprevizibilă perioadă a existenței noastre. Detaliile referitoare la program, artiști și locații, precum și la modalitatea de desfășurare vor fi publicate în curând, în tandem cu evoluția reglementărilor privind organizarea evenimentelor și a posibilității de a crea un spațiu sigur de desfășurare al concertelor. 

Festivalul este organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. 

Parteneri diplomatici și instituționali: Ambasada Regatului Norvegiei în România, Camera de Comerț Norvegiană-Română, Ambasada României în Norvegia, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez Iași, Centrul Cultural German Iași, Centrul Ceh, Academia Norvegiană din Oslo. 

***

Debutul festivalului a avut loc în luna februarie a anului 2020, iar cele 7 concerte de muzică clasică organizate în locații atipice și neconvenționale pentru audițiile interpretărilor camerale au avut un public de peste 3000 de persoane. 

Între activitățile festivalului s-au regăsit dezbateri pe teme culturale cu invitați de elită  precum: Peter Tornquist – rectorul Academiei Norvegiene de Muzică, Mats Granfors – producător și profesor la Academia de Științe Aplicate Novia din Finlanda și Andreas Sønning – director al programului cultural Telenor și profesor asociat al Academiei Norvegiene de Muzică. 

Concertele au avut ca interpreți tineri artiști cu cariere promițătoare: violoncelista Sandra Lied-Haga, pianistul sud-coreean Victor Lim, Cvartetul Soliștilor din Trondheim, Cvartetul Selini din Austria, violonistul Tudor Bolnavu, clarinetistul Daniel Paicu, pianistul Daniel Dascălu, violoncelistul Marek Bienkunski, violonista Ana Larisa Iordache, violonista Patrycja Blaszak, pianista Valeria Lapșin, precum și corul de copii al Centrului „Mia Casa” din Bârnova, dirijat de Elena Shvedchi.  

Parteneri instituționali: Ambasada Regatului Norvegiei în România, Camera de Comerț Norvegiană – Română, Ambasada României în Norvegia, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Academia Norvegiană din Oslo, Centrul Cultural German, Centrul Cultural Francez.

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Website: www.classixfestival.ro 

Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/

Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival/

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.