„Classix In Art”, apel de proiecte pentru susținerea artiștilor independenți
https://www.ziarulmetropolis.ro/classix-in-art-apel-de-proiecte-pentru-sustinerea-artistilor-independenti/

Asociaţia Industrii Creative, organizator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al ediţiei 2021, Kaufland România, lansează programul de burse de creaţie artistică Classix In Art în domeniile: muzică, arte vizuale şi coregrafie.

Un articol de Liliana Matei|30 martie 2021

Pentru că pandemia a jucat un rol important pe parcursul ultimului an în abandonul școlar, în reprofilarea a numeroși lucrători și practicieni ai domeniilor creative, a artiștilor, a creat o profundă stare de instabilitate financiară, iar măsurile de ajutor au întârziat (și încă întârzie) să apară în sectorul independent, demersurile acestui apel de proiecte vin ca o formă de suport și încurajare a practicii artistice.

Bursele de creație acordate în urma apelului au o valoare totală de 3000 EUR, câte 1000 EUR pentru fiecare domeniu, iar câștigătorii îl vor primi sub forma unui stipendiu lunar de 1500 de lei net, pe parcursul a trei luni de zile.

Calendarul apelului de proiecte artistice:

  • Lansare apel: 29 martie 2021
  • Deadline înscrieri: 30 aprilie 2021
  • Anunț bursieri: 7 mai 2021
  • Prezentare proiecte: 15 august 2021

Patricia Butucel, președinte al Asociației Industrii Creative și director al festivalului Classix, plasează apelul Classix In Art și necesitatea acestuia în contextul actual: „A trecut mai bine de un an de când pandemia a oprit activitatea artistică la nivel global, și din păcate, la noi în România, sprijinul către artiștii independenți întârzie să apară. Ne dorim ca ei să practice în continuare și vrem să îi încurajăm să își continue chemarea, încât să nu fie nevoiți să se reprofileze complet. Este important ca după aceste vremuri să mai avem creativi printre noi. Însă pentru asta au nevoie de sprijin, iar noi suntem fericiți că avem alături un partener care înțelege aceste nevoi actuale și se implică în demersul nostru de ajutorarea artiștilor afectați de pandemie”.

Cele trei domenii vizate de prezentul apel sunt: muzică, arte vizuale și coregrafie. Se pot înscrie tineri artiști, afectați de pandemie; liber profesioniști, artiști independenți, studenți, persoane fără un venit stabil și rezidenți în România. Artiștii care doresc să participe în cadrul prezentului apel vor prezenta o scrisoare de motivație, un portofoliu de lucrări relevant pentru practica lor, precum și un proof of concept al proiectului propus.

Tematica acestei sesiuni este „instinct”. La finalul celor trei luni de rezidență creativă, artiștii selectați vor prezenta câte un proiect relevant pentru sfera lor de interes și a practicii lor artistice. Se vizează proiectele care au un impact în comunitate și care pot contribui la revitalizarea vieții culturale. Lucrările vor fi promovate în mediul online pe paginile festivalului și ale organizatorilor săi, iar dacă situația o va permite, în cadrul unor evenimente cu prezență fizică organizate de Asociația Industrii Creative.

Înscrierile pot fi făcute online, prin completarea acestui formular, până la data de 30 aprilie 2021, orele 22:00.

A doua ediție a Classix Festival a avut loc la Iași, în perioada 14-18 martie 2021 și după o lungă pauză din viața culturală și concertistică a iubitorilor de muzică, a ilustrat o celebrare colectivă a trăirilor umane autentice. Proiectul independent a fost realizat integral din finanțări private și din convingerea tinerilor organizatori că Iașul merită și are nevoie de încă un reper pe harta culturală a țării, asumat și desfășurat în timpul propriu.

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Showberry, membru AROC, este printre principalii promoteri de petreceri tematice și concerte publice din N-Estul României.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]