Climax, cea mai adâncă incursiune în neant a lui Gaspar Noé, din 16 noiembrie, în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/climax-cea-mai-adanca-incursiune-in-neant-a-lui-gaspar-noe-din-16-noiembrie-in-cinematografe/

O nouă şi intensă călătorie a regizorului francez Gaspar Noé, hipnotică şi fără întoarcere, printre coşmarurile fiinţei umane, intră în cinematografele româneşti vinerea aceasta, 16 noiembrie, distribuit de Independenţa Film. Un film provocator, fascinant, violent, iresponsabil, şocant şi sexy.

Un articol de Petre Ivan|14 noiembrie 2018

După ultima repetiție înainte de un turneu foarte mare, o trupă de dans experimentează o trecere abruptă de la o transă hedonistă la o incursiune în iad, un drum din rai în infern, pe măsură ce membrii trupei își dau seama că băutura de la petrecere conținea substanțe halucinogene.

O nouă și intensă călătorie a regizorului francez Gaspar Noé, hipnotică și fără întoarcere, printre coșmarurile ființei umane, intră în cinematografele românești vinerea aceasta, 16 noiembrie, distribuit de Independența Film. Un film provocator, fascinant, violent, iresponsabil, șocant și sexy.

Spectacolul de premieră va avea loc vineri seara, 16 noiembrie, la Cinema City AFI Cotroceni. Cele câteva proiecții în avanpremieră pe care Climax le-a avut în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest au rulat, în octombrie, cu casa închisă. De vinerea aceasta, filmul va ajunge în cinematografele din toată țara.

„Uneori, anumite evenimente devin simptomatice pentru o eră“, spune Gaspar Noé, referindu-se la episodul real ce a stat la baza filmului său.

„În 1996, un milion de povești au ajuns în presă, povești care astăzi sunt uitate, iar mâine vor fi cu atât mai mult“. Însă una dintre aceste întâmplări i-a rămas regizorului puternic întipărită în minte. „În loc de un scenariu adevărat, am ales să mă folosesc doar de relatarea simplă a acestei povești obsedante. O trupă de dans se adună într-o clădire izolată pentru a pregăti un spectacol. După ultima repetiție, izbucnește haosul.“

Întrebat de ce a ales să abordeze lumea dansului în cel mai recent film al său, Noé spune că este „obsedat de dansatorii buni“. „Atunci când ating punctul lor maxim de intensitate, plăcerile prezentului ne permit să uităm neantul vast. Bucurii, extaze, fie ele constuctive, fie distructive – sunt antidotul pentru golul nesfârșit. Iubirea, arta, dansul, războiul, sportul par să justifice durata scurtă a vieții noastre pe pământ. Și, dintre toate aceste distracții, cea care m-a făcut întotdeauna cel mai fericit a fost dansul. Așa că, atunci când a venit vremea să fac un film despre asta, mi s-a părut interesant să fac unul care să aibă o poveste reală la bază, cu dansatori al căror talent m-a hipnotizat. Cu acest proiect am putut din nou să dau viață câtorva dintre visele și coșmarurile mele“, afirmă regizorul francez de origine argentiniană.

Climax îi reunește în distribuția sa pe cei mai talentați tineri dansatori internaționali de vogue, waack și krump pe care regizorul a reușit să îi adune laolaltă din cluburi, competiții internaționale sau de pe internet și cărora, datorită talentului deosebit, Noé le-a dat mână liberă să își improvizeze nu numai dansurile, dar și acțiunile și replicile din film. „Una dintre cele mai mari plăceri ale mele este să nu am nimic pregătit dinainte și să las să se desfășoare situațiile în fața mea, pe cât posibil, ca într-un documentar. Și, oricând se instaurează haosul, sunt și mai fericit, știind că acesta va genera imagini cu adevărat puternice, mai apropiate de realitate decât de teatru.“

Noé: „Dansatorii au fost liberi să se exprime în propriul limbaj”

Filmările pentru Climax au durat două săptămâni, timp în care echipa de filmare s-a izolat într-o școală abandonată din suburbiile Parisului. Noé spune că a adaptat personajele din scenariu în conformitate cu tipologia fiecărui dansator. „Faptul că am avut ca punct de pornire doar o schiță de scenariu de o pagină mi-a dat șansa să surprind momente de adevăr. Dacă vrei ca niște dansatori, actori sau neprofesioniști, să se exprime fizic sau verbal într-o manieră haotică, improvizația devine esențială. Iar în ceea ce privește dansul, cu excepția primei secvențe care a fost coregrafiată, dansatorii au fost liberi să se exprime în propriul limbaj, de cele mai multe ori foarte aproape de inconștient, scoțând la suprafață propriul lor tumult interior.”

Deși Climax a fost descris ca fiind „un nou horror hardcore care te lasă cu gura căscată“ (The Guardian), Gaspar Noé afirmă despre cel mai recent film al său că este „cel mai comic“ de până acum. „Și, pentru că este comic, este și mai tandru decât toate celelalte“. „Copilul teribil al cinematografiei franceze“ a fost premiat cu distincția Art Cinema Award în cadrul secțiunii Quinzaine des Réalisateurs a ediției de anul aceasta a Festivalului de la Cannes, unde Climax a avut premiera mondială.

„Climax arată că Gaspar Noé a ajuns în cel mai incendiar și cel mai original punct al său“. (The Independent)

„Demonic inspirat. (…) E ca și cum Noé a reușit să extragă esența dansului, a cocainei și a pornografiei, să le combine și să la infuzeze în camera sa de filmat.“ (The Guardian)

„Gaspar Noé vine cu un nou horror hardcore care te lasă cu gura căscată – extraordinar din punct de vedere vizual și curajos ca structură și formă” (The Guardian)

GASPAR NOÉ. Biografie (regizor)

1991: Carne

1998: I Stand Alone

2002: Irreversible

2010: Enter the Void

2015: Love

2018: Climax

Climax / Climax,

regia: Gaspar Noé

cu: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile, Claude Gajan Maull, Giselle Palmer

Franța | 2018 | 96 minute

Climax este distribuit în România de Independența Film.

Foto: Climax – facebook

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.