Clint Eastwood, film biografic despre pilotul-erou Chesley „Sully” Sullenberger
https://www.ziarulmetropolis.ro/clint-eastwood-va-regiza-un-film-biografic-despre-pilotul-erou-chesley-sully-sullenberger/

Clint Eastwood va regiza şi va produce un film biografic despre pilotul-erou Chesley „Sully” Sullenberger, potrivit unui anunţ făcut, marţi, de studiourile Warner Bros. Scenariul filmului va fi adaptat după memoriile scrise de Sullenberger, în 2009, „Highest Duty: My Search for What Really Matters”.

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2015

Volumul prezintă viaţa personală a pilotului înainte de legendara sa acţiune, din ianuarie 2009, când a reuşit aducerea la sol în siguranţă a unui avion al companiei americane US Airways, pe râul Hudson, din New York, după ce aeronava a fost avariată la puţin timp după decolare, din cauza unui stol de gâşte care a zburat înspre motoare.

„Sully” a devenit rapid un erou naţional american, datorită acţiunilor sale, şi a fost ulterior curtat de diferite partide politice din ţară pentru a ocupa funcţii publice, dar acesta a refuzat să se asocieze în vreun fel cu ele.

„Sunt foarte fericit că povestea mea este în mâinile unui povestitor şi cineast atât de înzestrat, Clint Eastwood”, a declarat, marţi, pilotul, ca o reacţie la anunţul făcut de studiourile Warner Bros.

Clint Eastwood a regizat, totodată, şi filmul „Lunetistul american/ American Sniper”, cu Bradley Cooper, inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle, devenit o adevărată legendă a armatei americane, pentru modul în care a luptat în Irak. Această peliculă a fost un adevărat succes, având încasări de 543,4 milioane de dolari.

Clint Eastwood, născut în 1930, a câştigat patru premii Oscar ca actor, regizor şi producător. Şi-a început cariera de actor jucând în câteva producţii neînsemnate ale studiourilor Universal, dar primele succese le-a avut în filmele western regizate de Sergio Leone: „Pentru un pumn de dolari” (1964), „Pentru câţiva dolari în plus” (1965) şi „Cel bun, cel rău, cel urât” (1966). Filmele sale au fost apreciate de critici şi de public, cele mai mari succese înregistrându-le cu producţiile „Necruţătorul” (1992), „În bătaia puştii” (1993), „Podurile din Madison County” (1995), „O fată de milioane/ Million Dollar Baby” (2004), „Scrisori din Iwo Jima” (2006) şi „Steaguri pline de glorie” (2006).

„Gran Torino”, lungmetraj în care Eastwood a fost şi interpret, este cel mai de succes film al acestuia din punct de vedere al încasărilor, cu 260,5 milioane de dolari la nivel mondial.

Celebrul regizor american a realizat şi lungmetrajul „Invictus”, o peliculă despre Nelson Mandela, care a avut premiera în decembrie 2009, dar şi pelicula „J. Edgar”, despre viaţa şi cariera lui J. Edgar Hoover, fondatorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), interpretat de Leonardo DiCaprio, ce a avut premiera în noiembrie 2011.

Foto: Clint Eastwood – cinemagia

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.