„Cloaca”, un spectacol despre prietenie și trădare, în premieră, la Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/cloaca-un-spectacol-despre-prietenie-si-tradare-in-premiera-la-nottara/

Premiera spectacolului „Cloaca” („Prieteni pe viaţă”) de Maria Goos (traducerea: Liliana Alexandrescu), în regia lui Theodor-Cristian Popescu, va avea loc la Teatrul Nottara, pe 12 şi 13 februarie, de la ora 18.00, la Sala George Constantin.

Un articol de Liliana Matei|4 februarie 2022

Din distribuție fac parte: Mihai Marinescu, Alexandru Jitea, Gabriel Răuță, Lucian Ghimiși, Macrina Bârlădeanu. Scenografia este semnată de Theodor Niculae, iar muzica originală este compusă de Andrei George Raicu.

Scrisă de una dintre cele mai de succes autoare dramatice și scenariste din Olanda, „Cloaca” analizează cu multă subtilitate, profunzime și înțelegere ce anume stă la bazele unei prietenii de o viață, ce îi face pe oameni să trădeze și care ar fi limitele pe care fiecare este dispus să le încalce. Există un happy-end al prieteniilor, exact ca în poveștile de dragoste? Oare orgoliile, vanitățile, goana după bani sunt mai puternice decât afecțiunea și nevoia de a te simți în siguranță alături de cei care devin o a doua familie? Pentru toate cele patru personaje masculine, „cloaca”, adică mica lor familie, pe alocuri disfuncțională, devine ultima speranță de salvare. Puși față în față cu trecutul lor și cu alegerile radicale ce le vor schimba destinul, cei patru își înțeleg mai bine propriul sine, cât de mult sunt capabili să renunțe la binele lor pentru ceilalți, iar povestea lor invită la o reflecție asupra ideii de prietenie și asupra importanței pe care grupul de apropiați îl are în viața fiecăruia.

Scrisă în 2002, piesa „Cloaca” a înregistrat un traseu spectaculos, atât în Olanda, cât și internațional: a fost piesa stagiunii 2002-2003, iar în 2004 a fost montată la faimosul Old Vic Theater în Londra, în regia lui Kevin Spacey. Adaptarea pentru televiziune a fost și ea recompensată, în 2004, cu Premiul Academiei Olandeze pentru cea mai bună dramă.

„Montarea cu Cloaca de la Nottara e a doua într-un șir de propuneri în jurul raportului feminin-masculin (după Villa Dolorosa, la Târgu Mureș), un raport ce-mi pare intrat într-o zonă de «transformări climatice» a căror natură mă străduiesc să o înțeleg. Avem patru bărbați blocați în propriile lor vieți, lipsiți de elementul feminin, pe care nu-l mai percep și fără de care se mișcă bezmetic, egocentric, dar și extrem de fragil. Interacțiunea cu o femeie le arată ce și cum ar putea primi, dar nu văd, nu aud, nu vibrează. Deși dau semne că ar putea. Ba chiar că ar avea mare nevoie. Dar ei, ca niște băieței, încearcă să-și refacă «gașca». Însă nici aici nu se mai întâmplă ce și cum trebuie. E masculinitatea o forță ce nu-și mai găsește spațiul de manifestare? Există o discordanță între setările cu care ne-a înzestrat specia și mediul social pe care ni l-am construit? S-a ratat, s-a pierdut undeva, ceva?”, a declarat Theodor-Cristian Popescu.

Foto: Victor Diaconu

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.