Clody Bertola, Thomas Mann şi Henry Fonda – 12 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/clody-bertola-thomas-mann-si-henry-fonda-12-august/

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

Un articol de Petre Ivan|12 august 2015

În cartea dedicată ei (La vie en rose – Humanitas, 1997) criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu a strâns cuvintele entuziaste ale multor reprezentanţi ai lumii artistice româneşti, acei norocoşi care au cunoscut-o şi au lucrat alături de ea:

Cea mai mare actriţă cu care am avut fericirea să lucrez vreodată” (Liviu Ciulei), „Fecioară exemplară, întruchipare şcolăresc-exemplară de cuminţenie, spiritualitate şi puritate, iat-o peste ani, scandalizând Bucureştiul burghez şi mitocănesc prin libertinajul ei” (Lucian Pintilie), „Fata asta e ca o cruce pe care să o porţi pe piept” (Emil Cioran), „O regină a contrastelor” (Emil Botta), „O feminitate ieşită din comun” (Victor Rebengiuc).

Tot într-o zi de 12 august:

490 î.Hr.: Victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Marathon; atenienii conduși de Miltiade au înfrânt armata persană trimisă de Darius I (după alte surse, bătălia a avut loc la 12 septembrie).

1883: Ultimul Quagga a murit într-o grădină zoologică din Amsterdam.

131 de ani de când ultimul Quagga a murit într-o grădină zoologică din Amsterdam. Un singur exemplar a fost fotografiat.

131 de ani de când ultimul Quagga a murit într-o grădină zoologică din Amsterdam. Un singur exemplar a fost fotografiat.

1908: Primul model al mașinii Ford „T” a ieșit pe porțile uzinei din Detroit.

1981: Primul calculator personal IBM, IBM 5150, intră pe piață.

2000: Submarinul nuclear rusesc Kursk a explodat și s-a scufundat în Marea Barents în timpul unui exercițiu militar.

S-au născut:

1816: Ion Ghica, om politic, prozator și economist român (d. 1897)

1913: Clody Bertola, actriță româncă de teatru și film (d. 2007)

1939: George Hamilton, actor american

1949: Mark Knopfler, chitarist britanic (Dire Straits)

1972: Marius Florea Vizante, actor român

1975: Cassey Affleck, actor american

S-au stins din viaţă:

1933: Alexandru Philippide, lingvist și filolog român (n. 1859)

1955: Thomas Mann, scriitor german, laureat al Premiului Nobel (n. 1875)

1965: Constantin Kirițescu, om de știință, zoolog, publicist și istoric român (n. 1876)

1982: Henry Fonda, actor american (n. 1905)

Foto cu Clody Bertola , Thomas Mann, Henry Fonda- wikipedia

13
/02
/16

Începînd cu această săptămînă, în librăriile din toată ţara şi pe  www.polirom.ro a apărut un nou volum semnat de celebrul Will Gompertz, arts editor BBC, ,,Gîndeşte ca un artist”. Învaţă cu van Gogh, Picasso sau Andy Warhol cum să fii creativ în orice domeniu, publicat de Editura Polirom, în traducerea Luciei Popovici.

11
/02
/16

Vineri, 12 februarie, începând cu ora 17.00, va avea loc inaugurarea noului sediul al Librăriei „Mihail Sadoveanu”, în prezenţa criticilor literari Alex. Ştefănescu şi Daniel Cristea-Enache. Librăria „Mihail Sadoveanu” a rămas fără sediul istoric luna trecută din cauza restituirii acestui spaţiu proprietarilor. Pentru a nu întrerupe istoria de peste 65 de ani a cunoscutei librării, Compania de Librării București a decis ca Librăria 88, de pe strada Edgar Quinet să preia numele Librăria „Mihail Sadoveanu”.

09
/02
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită miercuri, 10 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la lansarea romanului Firida Ruşinii de Ismail Kadare, recent apărut în colecţia "Raftul Denisei", coordonată de Denisa Comănescu. Firida Rușinii face parte din „ciclul otoman“, scris de Ismail Kadare în anii ’70, care îi oferă prilejul unei meditații asupra opresiunii și a terorii într-un stat totalitar.

07
/02
/16

Ziarul Metropolis inaugurează rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanți oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale, aflați ce carte ar lua Radu Beligan pe o planetă nelocuită și care e cel mai neobișnuit loc în care a citit vreodată.

05
/02
/16

„Imposibilul nu există, deci este posibil în ciuda aparenţelor.”- Poirot. Editura RAO anunţă o nouă apariţie: cartea Poirot şi cu mine, de David Suchet şi Geoffrey Wansell – o lectură la fel de captivantă ca un roman, „...o explorare fascinantă a trăirilor lăuntrice ale emblematicului detectiv belgian“ (Yours).

05
/02
/16

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează la sediul din Gabroveni expoziția TZARA.DADA.ETC., dedicată aniversării a 100 de ani de dadaism, realizată de curatorul Erwin Kessler, cu lucrări din colecția familiei Emilian Radu. Vernisajul va avea loc astăzi, 5 februarie 2016, de la ora 18:00.

04
/02
/16

Jean Daragane, un scriitor trecut de şaizeci de ani, trăieşte într-un prezent fără bucurii; numai lectura din Buffon şi contemplarea copacilor şi a florilor îi mai dau speranţă în viaţă. Însă pierde întâmplător o agendă veche, de care nu-i păsa mai deloc. Un individ straniu o găseşte, îl sună să i-o înapoieze şi aşa începe povestea în care Daragane, odată cu nume de locuri şi numere de telefon ieşite din uz, îşi aminteşte frânturi de o blândeţe dureroasă pe care atît de mult se străduise să le uite.

02
/02
/16

Inventează ceva aduce laolaltă douăzeci şi trei de povestiri scrise de-a lungul mai multor ani şi publicate în diverse reviste literare sau cu totul inedite. Sumbre sau amuzante, provocatoare, excentrice şi tulburătoare, povestirile lui Chuck Palahniuk sunt, fiecare în parte, un exerciţiu stilistic de o originalitate şi o inventivitate cuceritoare.

01
/02
/16

Progresul științific și inovația tehnologică îl preocupă pe Mihai Nadin din perspectiva influenței pe care acestea o au asupra existenței și creativității umane. Civilizația Analfabetismului reprezintă dovada acestei afirmații. În perioada 3 – 11 februarie 2016 vor avea loc o serie de evenimente de lansare a volumului Civilizația analfabetismului, de Mihai Nadin, apărut la Editura Spandugino.