Cockoși, în regia lui Horia Suru, la Teatrul Național București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cockosi-in-regia-lui-horia-suru-la-teatrul-national-bucuresti/

Luni, 13 iunie, de la ora 20.00, va avea loc la Teatrul Naţional din Bucureşti (Sala Mică) o reprezentaţie a spectacolului ,,Cockoşi”, de Mike Bartlett, în regia lui Horia Suru. Montat în premieră naţională în 2014 la Teatrul Act, spectacolul spune povestea unei relaţii de lungă durată şi eşecul despărţirii unui cuplu disfuncţional.

Un articol de Liliana Matei|8 iunie 2016

O întâlnire tulburătoare cu o femeie necunoscută, la metrou, zdruncină o legătură ce începuse deja (de mult) să se clatine. Cea mai dificilă întrebare – lupt sau plec? – își găsește răspunsuri diferite din partea fiecărui reprezentant al unui triunghi amoros puțin mai altfel.

Spectacolul a participat la numeroase festivaluri naționale de teatru, fiind unanim apreciat atât din partea criticilor de specialitate, cât și din partea publicului.

Tensionat şi super-inteligent construit, fără excrescenţe şi fără răsfăţuri regizorale, fără banalităţi glazurate oferite drept trufandale, fără goluri de aer ori căderi de tensiune. Cu învolburări în crescendo, cu încrâncenări atent cumpănite, cu multă, cu foarte multă umanitate. Cu o autenticitate absolut copleşitoare, cu un efect de real niciodată fisurat. (Mircea Morariu)

Din distribuție fac parte actorii Rareș Florin Stoica, Fulvia Folosea, Vlad Nemeș și Ionel Mihăilescu. Pentru rolul din acest spectacol, Vlad Nemeş a fost nominalizat la categoria Debut a Premiilor Galei UNITER, 2015.

Spectacolul este coprodus de Asociaţia ENTHEOS şi GrayPlay Performing Arts. Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul mystage.ro.

Dramaturg și regizor de teatru, Mike Bartlett este unul dintre cei mai prolifici autori, scriind texte pentru teatru, radio, cinema și televiziune (BBC, ITV, Big Talk, Drama Republic). Piesele sale au fost jucate în cele mai importante teatre din Marea Britanie. Piesa Cock a fost prezentată în premieră în 2010 la Royal Court Londra și a câștigat Premiul „Laurence Olivier”, cea mai importantă distincție britanică, fiind montată ulterior pe Broadway.

Horia Suru este unul dintre cei mai apreciați creatori ai tinerei generații. A absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, semnând încă din 2008 regia a numeroase spectacole. Cele mai recente montări ale sale sunt Columbinus la Teatrul Municipal Baia Mare, Umbre. Un studiu la Teatrul Excelsior București și Refugiul la Teatrul Odeon. Mai multe informații despre regizor și despre spectacolele sale puteți găsi pe site-ul horiasuru.ro.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

10
/11
/15

Prima ediție a Festivalului Love is in the ART va avea loc, între 13 și 15 noiembrie, în mai multe spații din București, tema pricipală a evenimentului fiind o celebrare a modului în care dragostea se reflectă în diferitele domenii ale artei. Evenimentul va aduce în fața publicului, timp de 3 zile, piese de teatru, spectacole de dans contemporan, expoziții foto, proiecții de film și concerte.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

"Omul pernă"- o comedie neagră cu accente de thriller noir - are premiera pe 12, 13 și 14 noiembrie, la ora 19:00, la Teatrul Act din București. Este un proiect realizat de Fundația Calea Victoriei, în parteneriat cu Teatrul Act, conceput de Roxana Crișan și finanțat de ArCuB prin programul cultural "Ești Bucuresti" 2015.

09
/11
/15

Compania braziliană Hiato vine pentru prima dată la București cu spectacolul „Grădina”, producție care a mișcat profund publicul din Europa, Statele Unite și America Latină. Scrisă și regizată de tânărul creator brazilian Leonardo Moreira, „Grădina” este o meditație melancolică despre ultimul secol, așa cum este el văzut prin ochii membrilor unei familii obișnuite - din epoca interbelică și până la epoca Facebook.

09
/11
/15

Au câștigat lozul cel mare la 6 din 49, dar oare vor putea face față unei asemenea șanse? “Șase din 49” este o comedie amară în care joacă Dana Voicu și Liviu Cheloiu, o producție de teatru independent după textul dramaturgului maghiar Spiro Gyorgy. Regia și scenografia sunt semnate de Alexandru Maftei, regizor de film, aflat la prima sa întâlnire cu scena. În această seară, de la ora, 20.10, pe TVR 2 şi TVR HD.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

08
/11
/15

Un tablou de Picasso rar, din "perioada albastră" a artistului, s-a vândut, la New York, pentru suma de 67,45 milioane de dolari, în cadrul unei licitații organizate de Sotheby's. "La gommeuse", un magnific nud al unei artiste de cabaret, a fost realizat în 1901, atunci când artistul avea doar 19 ani.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000