Colocviul Naţional de Muzicologie, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/colocviul-national-de-muzicologie-la-final/

Universitatea de Arte „George Enescu” şi Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi au încheiat editţia a XVI a a Colocviului Naţional de Muzicologie, eveniment ce a avut ca tematică Arta sonoră şi interdisciplinaritatea.

Un articol de Ziarul Metropolis|26 februarie 2014

Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă“, Inspectoratul Şcolar şi Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi au încheiat la acest sfârşit de februarie ediţia a XVI-a a Colocviului Naţional de Muzicologie, eveniment prezentat de profesor universitar doctor Gheorghe Duţică, având ca tematică Arta sonoră şi interdisciplinaritatea.

Ca în fiecare an, întâlnirea reuneşte membri marcanţi ai comunităţii academice, muzicologi, critici muzicali, compozitori, muzicieni, profesori, studenţi şi elevi din toată ţara pentru a omagia o personalitate a muzicii româneşti, dar şi pentru lansarea volumului „Studii de muzicologie“, coordonat şi îngrijit de profesoara Maria Georgeta Popescu.

În acest an a fost omagiat compozitorul şi profesorul Vasile Spătărelu, figură marcantă în istoria muzicii românesti care a lăsat în urma sa lucrări de certă valoare, precum creaţii corale, muzică de cameră, lucrări simfonice şi vocal simfonice, muzică de scenă, dar a adus şi o contribuie remarcabilă în formarea unor generaţii de muzicieni, compozitori şi profesori.

colocviul

Volumul al IX-lea de Studii de muzicologie lansat în acest an cuprinde lucrări ce dezbat teme ce acoperă o gamă largă de idei muzicale, artistice, genuri, stiluri, perioade, personalităţi, compoziţii, dar şi lucrări de interdisciplinaritate scrise de profesori şi elevi coautori, tematica fiind atrăgătoare prin diversitate – de la Johann Sebastian Bach la Francis Poulenc sau Fabio Monni, mereu actualii Frédéric Chopin, Johannes Brahms, Benjamin Britten, Constantin Silvestri, Elise Popovici, Sergiu Celibidache, Felicia Donceanu şi, bineînţeles, Vasile Spătărelu.

Incitante sunt şi lucrările interdisciplinare – De la paronimia tonală, la fenomenul atracţiei paronimice, Experimente plurisinestezice multimedia după „La Ţigănci“ de Mircea Eliade în viziunea compozitorului Fabio Monni, Metoda modelării matematice în muzicologie sau Vademecum coregrafic în dezvoltarea limbajului plastic teatral, dar şi problemele din domeniul ştiinţelor pedagogice care au fost în atenţia mai multor cadre didactice.

O secţiune distinctă a volumului o constituie cea dedicată elevilor liceeni care au în acest fel posibilitatea de a cunoaşte arta sonoră din perspectiva propriilor preocupări cultural-artistice.

29
/03
/19

Cvartetul Ad Libitum, ansamblul cu o istorie de peste 30 de ani, care a obținut cele mai importante premii internaţionale pentru cvartet – Marele Premiu pentru interpretare, Premiul Presei și Premiul Discului, la ediția din 1997 a Concursului de la Evian (Franța) - va susține un recital HAYDN/MOZART/BRAHMS la Sala Radio!

29
/03
/19

Festivalul Internațional George Enescu, alături de Programul Național Cantus Mundi și compania de consultanță imobiliară CBRE România lansează în premieră un proiect menit să aducă muzica clasică în cartierele orașului, încă și mai aproape de publicul larg.

25
/03
/19

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 30 martie 2019, și duminică, 31 martie 2019, premiera spectacolului „Tosca” de Giacomo Puccini. Regia, decorul, costumele și light design-ul poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga, iar corul de copii de către Smaranda Morgovan. Asistenți de regie Claudia Machedon și Paula Gherghe.  

21
/03
/19

Trupa britanică The Cure a înregistrat un nou album de studio, primul în decurs de zece ani, potrivit declaraţiilor solistului, Robert Smith. Invitat la emisiunea „The John Maytham Show” pentru a vorbi despre concertul pe care grupul îl va susţine joi, în Capetown, Smith a făcut dezvăluiri despre albumul care urmează „4:13 Dream”, lansat în 2008.

21
/03
/19

Când ați ascultat ultima oară o creație semnată de marele Amadeus? Mozart – considerat geniul muzicii clasice, care a compus peste 600 de lucrări în nenumărate genuri (operă, simfonii, concerte, muzică de cameră etc.) în doar 35 de ani de viață trăiți extrem de intens – este cel căruia îi este dedicat în întregime concertul susținut miercuri, 27 martie (19.00), la Sala Radio, de ORCHESTRA  DE  CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului RADU POSTĂVARU.

15
/03
/19

Ritmuri de tango, parfum de Argentina, sonoritatea inedită a bandoneón-ului și vocea ANALIEI SELIS, toate acestea sunt ”ingredientele” concertului programat miercuri, 20 martie (19.00), la Sala Radio,  în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului TANGO SIMFONIC, ce poartă titlul Milonga de mis amores.

14
/03
/19

Ediția din 2019 a Festivalului „George Enescu” aduce o nouă premieră - Festivalul „George Enescu” pentru Copii – posibilă datorită parteneriatului cu Opera Comică pentru Copii din București.  Peste 1500 de spectatori vor avea ocazia să asculte marile lucrări prezentate în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” într-un format adaptat vârstei lor. Opera Comică pentru Copii va reproduce, în oglindă, la matineu, programul festivalului din fiecare week-end.

13
/03
/19

Opera Națională București prezintă astăzi, 13 martie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Romeo și Julieta” de Serghei Prokofiev. Regia și coregrafia sunt semnate de către Renato Zanella, decorurile au fost create de Alessandro Camera (Italia), costumele de către Carla Ricotti (Italia), iar light design-ul de Vinicio Cheli (Italia). La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

11
/03
/19

‘’Un tip modest şi extrem de simpatic şi interesant, care nu conteneşte să se mire că vine lumea să-l vadă’’, se autocaracterizează Alexandru Andrieș, artistul care va susține un recital special la Gala Premiilor Radio România Cultural, ediția a XIX-a, care va avea loc marți, 19 martie, la Teatrul Odeon.

11
/03
/19

Obsesiv, senzual sau banal de minimalist? Celebrul Bolero semnat de RAVEL - una dintre lucrările care au captivat cel mai mult imaginația publicului de-a lungul timpului - va fi interpretat de Orchestra Națională Radio,  vineri, 15 martie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta lui GABRIEL BEBEŞELEA.