Comedia acasă la… Tudor Arghezi
https://www.ziarulmetropolis.ro/comedia-acasa-la-tudor-arghezi/

Proiectul „Comedia acasă la…” continuă cu invitaţia actorului Dragoş Huluba de a păşi pragul casei scriitorului Tudor Arghezi şi a soţiei acestuia, Paraschiva. Gazdă i-a fost Marieta Mihăiţă, muzeograf al casei memoriale „Mărţişor”.

Un articol de Liliana Matei|8 iulie 2020

Săptămâna aceasta, în compania celor doi, puteți parcurge istoria unui loc special, păstrat în suflete de fiecare dintre vizitatorii noștri dintotdeauna.

Like & Share our event: https://www.facebook.com/events/221538945543951/

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie, realizează proiectul on-line „COMEDIA ACASĂ LA….” prin care propun publicului larg o vizită inedită în cele cinci Case Memoriale MNLR din București: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Casa Memorială „Anton Pann”.

Atunci când un actor pătrunde în locuința unui scriitor poate să readucă la viață întregul univers al acestuia, așa că lansăm invitația de a descoperi cum se derula o zi obișnuită din viața sa, în compania actorilor Dragoș Huluba, Alex Conovaru, Delia Nartea, Dan Rădulescu, Smaranda Caragea, Bogdan Cotleț și a muzeografilor caselor memoriale Adrian David, Marieta Mihăiță, Dorothea Nicolescu, Lelia Spirescu, Mădălina Șchiopu.

Proiectul se desfășoară în perioada 2 iulie – 6 august, în fiecare zi de joi a săptămânii, începând cu ora 21.00, pe platformele on-line ale celor două instituții, în principal, pe Site, Facebook, Instagram, YouTube, Vimeo, precum și pe cât mai multe dintre platformele partenerilor, iar spectatorii vor putea urmări, prin intermediul unui videoclip săptămânal transmis în regim de premieră live, vizitele realizate de actorii Teatrului de Comedie. Materialele de prezentare vor fi precedate de scurte making of-uri, prin care vom publica și imaginile din culisele unei zile de filmare.

Regia: Vlad Massaci

Credite foto/video making of: Alexandru Turcu

Credite foto afiș: Andrei Runcanu Photography (portrete actori), Andrei Mărgulescu – Fotografii de arhitectură (Casa Memorială „Anton Pann”), Petru Şoşa (casele memoriale)

Vizual: Petru Șoșa

Coordonator multimedia: Alex Ursu

Imagine: Gryg Stoica

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.