Comedia românească „Două lozuri”, în deschiderea Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/comedia-romaneasca-doua-lozuri-in-deschiderea-ceau-cinema/

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2016

Festivalul Ceau, Cinema! se va deschide la 14 iulie cu proiecţia în aer liber a filmului românesc „Două lozuri”, o inteligentă comedie scrisă şi regizată de Paul Negoescu şi care îi are în distribuţie pe Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur şi Dorian Boguţă.

Trei bărbați dintr-un orășel de provincie câștigă marele premiu la loto, însă în scurt timp biletul nu mai e de găsit, așa că cei trei pornesc într-o călătorie să-l recupereze. La proiecţie vor participa actorul Alexandru Papadopol, membru al juriului Competiţiei Ceau, Cinema!, regizorul Paul Negoescu şi directorul de imagine Ana Drăghici.

Electrizantul „Belgica”, cel mai nou film al regizorului belgian Felix van Groeningen (cunoscut pentru ultrapremiatul „The Broken Circle Breakdown”), va fi de asemenea proiectat în premieră la Timișoara.

Drama urmăreşte reîntâlnirea a doi fraţi, care deschid un bar împreună şi ajung să fie copleşiţi de succesul acestuia, pe fundalul vieţii de noapte belgiene. Felix van Groeningen a fost premiat la Sundance 2016 pentru regia acestui film.

Victoria, de Sebastian Schipper

Victoria, de Sebastian Schipper

Realizat de Sebastian Schipper, „Victoria” ia spectatorii pe sus, într-o aventură unică. Filmat dintr-un singur cadru, thriller-ul care va închide festivalul la Timișoara, la 16 iulie, urmărește un grup de „băieți duri” și o tânără spaniolă, prin lunga noapte berlineză.

„Victoria” a fost răsplătit cu Ursul de Argint la Berlinale în 2015 pentru contribuţie artistică deosebită, iar la Premiile Academiei Germane de Film a fost câștigător la șase categorii: cel mai bun film, cea mai bună acriță, cel mai bun actor, regie, imagine și muzică.

Toate cele trei filme vor putea fi văzute în cadrul a trei proiecţii speciale la Grădina de Vară Capitol din Timişoara.

Ceau, Cinema! aduce de asemenea în atenţie cinematografia portugheză, prin programarea unei selecţii cu cele mai bune scurtmetraje recente premiate de partenerii de la festivalul Curtas Vila do Conde.

Regizorul portughez João Rosas va fi unul din invitaţii speciali de la Ceau, Cinema! Născut în 1981, João Rosas a studiat Științele Comunicării și Cinema la Lisabona și Bologna.

Are un masterat în Regie la London Film School și a scris trei cărți de povestiri. A realizat un documentar şi câteva scurtmetraje de ficţiune premiate.

Belgica, de  Felix van Groeningen

Belgica, de Felix van Groeningen

Zece scurtmetraje savuroase

Zece scurtmetraje savuroase realizate în Germania, Austria şi Elveţia şi grupate sub titlul „Lecţia de germană” vin la Ceau, Cinema! de la Festivalul Independent Days din Karlsruhe.

Publicul va avea de asemenea şansa să vadă cele trei animaţii din cunoscuta serie estoniană „Lotte”, de Heiki Ernits şi Janno Põldma: „Lotte Goes South” (2005), „Lotte from

Gadgetville” (2006) şi „Lotte and the Moonstone Secret” (2011). Intrarea va fi liberă pentru copii.

De o proiecţie specială va avea parte şi documentarul independent „Traceroute” (2016), al artistului şi regizorului austriac Johannes Grentzfurthner, care urmăreşte într-un stil neconvenţional aşa-numita „cultură a tocilarilor” („nerd culture”) în S.U.A..

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat).

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

În afara proiecţiilor cu intrare liberă anuntate pe ceaucinema.ro, accesul la festival se face pe bază de bilet sau abonament (abonamente pentru întreg festivalul pot fi găsite la librăria Cărturești – Mercy din Timişoara, la prețul de 45 de lei).

Foto: Ceau Cinema – ceaucinema.ro

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.