Comoara, de Corneliu Porumboiu, printre cele mai aşteptate filme ale anului 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/comoara-de-corneliu-porumboiu-printre-cele-mai-asteptate-filme-ale-anului-2015/

Lungmetrajul „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, se numără printre cele mai aşteptate 20 de filme străine ale anului 2015, potrivit unui top realizat de site-ul specializat în ştiri din domeniul cinematografiei IndieWire.

Un articol de Petre Ivan|21 ianuarie 2015

Acţiunea filmului „Comoara/ The Treasure” se concentrează pe doi bărbaţi care trec printr-o mulţime de întâmplări surprinzătoare în încercarea de a descoperi o comoară.

Din distribuţia lungmetrajului fac parte, în egală măsură, actori profesionişti şi amatori. Astfel, rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin („Câinele japonez”, „Domnişoara Christina”) şi de actorii amatori Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei, care au fost selectaţi după un proces amplu de casting, desfăşurat pe parcursul a trei luni.

„Nu suntem cei mai mari fani ai celui mai recent film regizat de Porumboiu («Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism», n.r.), dar suntem mai mult decât dispuşi să îi acordăm prezumţia de nevinovăţie bazându-ne exclusiv pe cele două filme geniale realizate de acesta «A fost sau n-a fost” şi «Poliţist, adjectiv». Având în vedere că filmul are o premisă atât de vagă, făcând atingere la elemente fantastice, ne dă destule motive să credem că va fi foarte diferit de «Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism», ceea ce reprezintă un lucru bun.”,  scriu editorii de la IndieWire.

Când este în plină formă, filmele lui sunt încărcate cu conversaţii puternice şi au o direcţie calculată, aşadar îi ţinem pumnii – IndieWire

Topul realizat de IndieWire, în care filmul lui Corneliu Porumboiu ocupă poziţia a 17-a, mai cuprinde filme precum

Corneliu Porumboiu, pe platoruile de filmare ale lungmetrajului Comoara

„Flashmob”, de Michael Haneke

„Schneider vs Bax”, de Alex van Warmerdam,

„On the Milky Road”, de Emir Kusturica,

„Every Thing Will Be Fine”, de Wim Wenders,

„La Blessure”, de Abdellatif Kechiche şi

„Love”, de Gaspar Noe.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean.

A primit premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru „A fost sau n-a fost?”, o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie.

S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu „Poliţist, adjectiv”. Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Foto: ComoaraCorneliu Porumboiu– cinemagia

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.