Comoara lui Porumboiu, în selecţia oficială a Festivalului de la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/comoara-lui-porumboiu-in-selectia-oficiala-a-festivalului-de-la-new-york/

„Comoara”, de Corneliu Porumboiu, distins cu premiul Un Certain Talent la cea mai recentă ediţie a Festivalului de la Cannes, se numără printre cele 26 de pelicule aflate în selecţia oficială a celei de-a 53-a ediţii a Festivalului de Film de la New York.

Un articol de Petre Ivan|14 august 2015

În afara peliculei lui Porumboiu – „unul dintre cei mai subtili cineaşti, iar acesta este cel mai ambiguu film al său şi, totodată, cel mai fascinant”, cum notează pagina de internet a festivalului – film.considerat „o fabulă modernă în care doi bărbaţi caută o comoară îngropată în curtea din spate”, mai multe producţii care au fost prezentate şi premiate la ediţia de anul acesta la Cannes completează lista producţiilor care vor rula ]n cadrul festivalului.

Printre acestea se numără „The Assassin”, de Hou Hsiao-hsien, premiat pentru cea mai bună regie, „Carol”, de Todd Haynes, cu Rooney Mara, desemnată cea mai bună actriţă, şi „The Measure of a Man”, de Stéphane Brizé, cu Vincent Lindon, care a primit trofeul pentru cel mai bun actor.

Festivalul de Film de la New York se desfăşoară în perioada 25 septembrie – 11 octombrie, iar producţiile prezentate în cadrul acestuia sunt selectate, „pe baza meritelor lor”, de Film Society of Lincoln Center.

Foto: Comoara – cinemagia

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.