Compania „Liviu Rebreanu“ lansează programul RoDrama
https://www.ziarulmetropolis.ro/compania-liviu-rebreanu-lanseaza-programul-rodrama/

În fiecare ţară care se respectă, cea mai frecventată literatură e cea autohtonă, iar cea dramatică nu face excepţie.

Un articol de Petre Ivan|2 noiembrie 2020

Este important să ne cunoaştem piesele de teatru pentru a şti cine am fost, cine suntem în prezent şi pentru a ne forma o idee despre ce ne-ar putea rezerva viitorul, cel puţin pe plan social şi cultural. În acest sens, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ lansează programul RoDrama – Piese de teatru româneşti, de la începuturi până în prezent, curatoriat şi coordonat de regizorul Adi Iclenzan.

RoDrama este o serie de spectacole lectură ale Companiei „Liviu Rebreanu“ difuzate în live streaming o dată la două săptămâni, în zilele de luni, de la ora 19.00. Programul își propune să urmărească cronologic istoria pieselor de teatru românești. Formatul și abordarea conceptuală se găsesc la intersecția dintre spectacol lectură, podcast și teatru radiofonic, având în același timp o structură clară, dar și căutând o atmosferă propice spontaneității și o deschidere înspre dialog autentic. Astfel, fiecare sesiune va consta în difuzarea live pe pagina de Facebook, respectiv pe canalul de YouTube al Companiei „Liviu Rebreanu“ a unui spectacol lectură pregătit de trupa de actori, dar și a unor discuții pe temele majore ale textului și a contextului istoric în care acesta a fost scris; discuții ce sunt specifice repetițiilor pentru un spectacol de teatru, deschizând astfel accesul publicului în interiorul laboratorului de creație.

Primul episod al seriei RoDrama va fi dedicat piesei „O repetiţie moldovenească“ de Costache Caragiale, publicată în 1844. Prezentarea îi va avea în distribuţie pe actorii Nicu Mihoc, Costin Gavază, Ion Vântu, Ștefan Mura, Rareș Budileanu, Laura Mihalache şi Radu Anastas. Regia tehnică va fi asigurată de Teodora Crăciun, iar regia artistică e realizată de Adi Iclenzan. Evenimentul va fi transmis în regim live streaming luni, 2 noiembrie, de la ora 19.00, de New Generation Studios.

Scopurile proiectului vizează realizarea unei arhive video online ale celor mai reprezentative texte de teatru în limba română, explorarea unor modalități noi de abordare a prezenței online de către o instituție publică de cultură, realizarea de materiale video ce pot fi folosite în scopuri didactice atât în zona învățământului general preuniversitar, cât și în cea a cursurilor specializate ale facultăților cu profil umanist, facilitarea accesului la cultură a unui public ce își petrece majoritatea timpului în spațiul virtual, explorarea unor perspective diferite asupra noțiunii de produs cultral-artistic, întreținerea condiției creative a trupei de actori prin contactul constant al acestora cu texte și personaje, realizarea unei platforme culturale virtuale care să poată susține și genera și alte proiecte similare și realizarea de materiale ce pot sprijini demersuri de educație teatrală dedicate atragerii de noi spectatori.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.