Compania „Liviu Rebreanu“ lansează programul RoDrama
https://www.ziarulmetropolis.ro/compania-liviu-rebreanu-lanseaza-programul-rodrama/

În fiecare ţară care se respectă, cea mai frecventată literatură e cea autohtonă, iar cea dramatică nu face excepţie.

Un articol de Petre Ivan|2 noiembrie 2020

Este important să ne cunoaştem piesele de teatru pentru a şti cine am fost, cine suntem în prezent şi pentru a ne forma o idee despre ce ne-ar putea rezerva viitorul, cel puţin pe plan social şi cultural. În acest sens, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ lansează programul RoDrama – Piese de teatru româneşti, de la începuturi până în prezent, curatoriat şi coordonat de regizorul Adi Iclenzan.

RoDrama este o serie de spectacole lectură ale Companiei „Liviu Rebreanu“ difuzate în live streaming o dată la două săptămâni, în zilele de luni, de la ora 19.00. Programul își propune să urmărească cronologic istoria pieselor de teatru românești. Formatul și abordarea conceptuală se găsesc la intersecția dintre spectacol lectură, podcast și teatru radiofonic, având în același timp o structură clară, dar și căutând o atmosferă propice spontaneității și o deschidere înspre dialog autentic. Astfel, fiecare sesiune va consta în difuzarea live pe pagina de Facebook, respectiv pe canalul de YouTube al Companiei „Liviu Rebreanu“ a unui spectacol lectură pregătit de trupa de actori, dar și a unor discuții pe temele majore ale textului și a contextului istoric în care acesta a fost scris; discuții ce sunt specifice repetițiilor pentru un spectacol de teatru, deschizând astfel accesul publicului în interiorul laboratorului de creație.

Primul episod al seriei RoDrama va fi dedicat piesei „O repetiţie moldovenească“ de Costache Caragiale, publicată în 1844. Prezentarea îi va avea în distribuţie pe actorii Nicu Mihoc, Costin Gavază, Ion Vântu, Ștefan Mura, Rareș Budileanu, Laura Mihalache şi Radu Anastas. Regia tehnică va fi asigurată de Teodora Crăciun, iar regia artistică e realizată de Adi Iclenzan. Evenimentul va fi transmis în regim live streaming luni, 2 noiembrie, de la ora 19.00, de New Generation Studios.

Scopurile proiectului vizează realizarea unei arhive video online ale celor mai reprezentative texte de teatru în limba română, explorarea unor modalități noi de abordare a prezenței online de către o instituție publică de cultură, realizarea de materiale video ce pot fi folosite în scopuri didactice atât în zona învățământului general preuniversitar, cât și în cea a cursurilor specializate ale facultăților cu profil umanist, facilitarea accesului la cultură a unui public ce își petrece majoritatea timpului în spațiul virtual, explorarea unor perspective diferite asupra noțiunii de produs cultral-artistic, întreținerea condiției creative a trupei de actori prin contactul constant al acestora cu texte și personaje, realizarea unei platforme culturale virtuale care să poată susține și genera și alte proiecte similare și realizarea de materiale ce pot sprijini demersuri de educație teatrală dedicate atragerii de noi spectatori.

29
/08
/23

Spiritul generozității prin muzică se multiplică pe perioada Festivalului Internațional George Enescu printr-o mulțime de evenimente conexe organizate de parteneri de tradiție ai Artexim, în 12 orașe din toată țara dar și în locații din București. Pe lângă concerte și recitaluri, programele includ proiecții de film, expoziții și o inedită instalație artistică cu elemente de realitate augmentată.

28
/08
/23

Dacă vă întrebați cum să vă distrați în ultimele zile de vacanță, am o veste bună pentru voi: BIAF Kids este locul pe care nu trebuie să-l ratați! BIAF Kids este un eveniment special unde puteti să descoperiți magia cărților, a filmelor și a teatrului, într-un cadru plin de culoare și veselie.

28
/08
/23

Spectacolul „Balena“, de Samuel D. Hunter, în regia lui Andrei Huțuleac, va deschide stagiunea la Teatrul Tineretului Metropolis cu două reprezentații, programate pe 15 și pe 16 septembrie, de la ora 19.00. Biletele se vând repede, așa că vă invităm să vă ocupați încă de pe acum locul în sală. Cu această ocazie puteți naviga și pe noul site al teatrului, care are un design nou, intuitiv și funcțional.

24
/08
/23

După primele 11 zile la Brașov, Codlea, Feldioara, Bran și Râșnov, Festivalul de Film și Istorii (13 – 27 august 2023) continuă încă 4 zile la Râșnov cu un program de calitate cu multe proiecţii de film, dezbateri pornind de la tema „Radicalizare”, concerte, ateliere interactive și momente speciale.

24
/08
/23

Finalul verii aduce cu el primele vești despre poveștile care se întorc pe scenă începând cu luna septembrie. Câteva dintre titlurile care au devenit sinonime cu emoțiile intense și revelațiile trăite în sala de spectacole și-au confirmat prezența în programul unteatru la început de stagiune. Tot ce-i minunat în lume, în regia lui Nicolae Constantin Tănase și Efecte secundare, un spectacol semnat de Vlad Bălan, se numără printre producțiile pe care spectatorii din București le vor putea vedea la unteatru în următoarea perioadă