Competiția Animest.15: Din selecțiile marilor festivaluri, pe ecranele din toată țara
https://www.ziarulmetropolis.ro/competitia-animest-15-din-selectiile-marilor-festivaluri-pe-ecranele-din-toata-tara/

Provocatoare şi inovatoare, aplaudate şi îndelung discutate, filmele incluse în Competiţia celei de-a 15-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Animest explorează noi teritorii, reconfirmând puterea animaţiei de a da viaţă celor mai profunde aspecte ale realităţii.

Un articol de Petre Ivan|9 octombrie 2020

În perioada 9-15 noiembrie, cele 5 titluri care vor concura în acest an pentru Premiul Animest pentru cel mai bun lungmetraj de animație vor putea fi urmărite online din întreaga țară, prezentate prin intermediul transmisiunilor live chiar de creatorii lor, care și-au confirmat prezența la discuțiile cu spectatorii. Prima ediție online a festivalului va aduce în casele iubitorilor de film de animație și 46 dintre cele mai bune scurtmetraje ale anului, dar și 37 de abordări curajoase incluse în competiția Student Film.

Kill It and Leave This Town a atras atenția criticilor imediat după premiera lui în competiția pentru Cel mai bun film de debut a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. O călătorie prin amintirile artistului Mariusz Wilczynski, filmul explorează relațiile interumane și durerea generată de dispariția celor dragi, impresionând printr-o estetică aparte. Primul lungmetraj din cariera regizorului polonez s-a remarcat în acest an și la Annecy, unde a fost distins cu Premiul special al juriului. Experiențele personale au inspirat-o și pe Ilze Burkovska Jacobsen să recreeze atmosfera Războiului Rece, din perspectiva copiilor, în My Favourite War – un excelent documentar animat despre perioada comunistă a anilor ’80. Filmul a fost proiectat în premieră la Annecy, unde în 2019 s-a remarcat și Zero Impunity, un documentar multimedia despre un subiect extrem de delicat și foarte rar abordat: violența sexuală sistematică, prezentă în zonele de conflict și în războaiele contemporane. Filmul regizat de Denis Lambert, Nicolas Blies și Stéphane Hueber-Blies reprezintă elementul central al unei întregi campanii globale de conștientizare a acestui fenomen revoltător.

Tot de la Annecy vine și The Nose or the Conspiracy of Mavericks (r. Andrey Khrzhanovsky), o adaptare inedită a nuvelei satirice ,,Nasul’’, scrisă de Nikolai Gogol. Regizorul dedică acest film pionierilor din artă – celor care au avut curajul de a se poziționa împotriva curentului, lucru pentru care au ajuns să plătească chiar cu propriile vieți. Despre curajul de a fi altfel vorbește și lungmetrajul Josep (r. Aurel), inclus anul acesta în selecția Festivalului de la Cannes. O interpretare delicată a modului în care artistul spaniol Josep Bartoli a evadat dintr-un un lagăr de prizonieri din Franța, filmul „reprezintă o lecție valoroasă de istorie, oferită într-un moment important, în care numărul-record al refugiaților reprezintă nu mai puțin de 1% din populația lumii.” (Screendaily).

Diversitatea stilurilor de animație și complexitatea poveștilor abordate de filmele incluse în acest an în competiția de scurtmetraj vor cuceri publicul din România. Celor 46 de titluri selecționate dintre cele mai recente creații ale profesioniștilor li se adaugă filmele studențești – 37 de scurtmetraje create, în mare parte, în școlile europene, care impresionează prin elemente de inovație și umor molipsitor, demonstrând potențialul artistic remarcabil al celor mai tineri reprezentanți ai industriei de animație.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.