Competiția de scurtmetraje românești de la ANONIMUL – În căutarea echilibrului
https://www.ziarulmetropolis.ro/competitia-de-scurtmetraje-romanesti-de-la-anonimul-in-cautarea-echilibrului/

OPINIE Despre provocările curatoriatului de festival.

Un articol de Ionuţ Mareş|6 august 2021

A 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL începe luni la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. M-am ocupat pentru al cincilea an la rând de selecţia de scurtmetraje, deopotrivă româneşti şi internaţionale – un bun prilej pentru un scurt bilanţ al plăcerilor şi provocărilor unei astfel de sarcini.

Probabil a fost cel mai greu an de când fac selecţia de scurtmetraje la ANONIMUL.  Și asta pentru că au fost circa 80 de filme româneşti înscrise, multe dintre ele bune. Mai multe decât cele 13 pe care le-am ales în final. E îmbucurătoare energia cineaştilor, într-o perioadă în care nu le-a fost deloc ușor.

Primul lucru care contează în realizarea unei selecții este ca filmele să fie bune (evident, după criteriile personale). Să surprindă atât prin stil, cât și prin subiect. Să fie, pe cât posibil, îndrăznețe și proaspete. Să simt că regizorul are într-adevăr ceva de spus și, mai ales, că există, chiar și în formă incipientă, o viziune de autor, o viziune asupra cinema-ului. Dar și că cineastul e dispus să își asume riscuri – prefer un film aparent neîmplinit, dar curajos, unui film doar corect.

După asta, mă gândesc și la publicul de la festival – în fiecare an, stau cât mai mult în mijlocul spectatorilor la proiecțiile cu scurtmetraje, pentru a verifica dacă reacțiile mele inițiale coincid cu ale lor. Dacă publicul simte măcar ceva din ce am simțit și eu.

Asta nu înseamnă că filmele trebuie obligatoriu să placă – un curator trebuie să își asume responsabilitatea de a-i propune publicului o selecție care să îl scoată cât mai mult din confort și de a-i oferi, dacă se poate, unele descoperiri.

Dar îmi place să caut și un echilibru – competiția nu trebuie să fie monotonă, cu multe filme care să semene între ele. E importantă și o anume doză de diversitate. Un echilibru.

Așadar, în competiția de scurtmetraje românești de la ediția a 18-a se regăsesc filme ale unor regizori care anul acesta debutează în lungmetraj – Ruxandra Ghiţescu şi Octav Chelaru, filme semnate de cei doi tineri cineaşti prezenţi la Cannes 2021, Andrei Epure şi Andreea Borţun, sau filme realizate de doi dintre cei mai promiţători studenţi la regie de la UNATC: Alma Buhagiar şi Theodor Ioniţă.

Alina Şerban şi Valeriu Andriuţă, cunoscuţi în primul rând ca actori, revin la ANONIMUL cu câte un nou scurtmetraj ca regizori, iar regizoarea de teatru Ioana Păun debutează în cinema cu un film-surpriză.

Nici comediile, una muzicală, de Alex Pintică, şi alta cu gangsteri, de Andrei Redinciuc, nu puteau lipsi din program, alături de animații realizate de Paul Mureşan și de tânărul colectiv 4INAROOM.

  • CÂNTEC DE LEAGĂN (animaţie) – regia Paul Mureşan

  • DATORIA – regia Andrei Redinciuc

  • DESPRE NOI – regia Ruxandra Ghiţescu

  • EMILIA HOSU ARE HIV – regia Ioana Păun

  • EU SUNT DORIN – regia Valeriu Andriuță

  • EU CONTEZ – regia Alina Șerban

  • INVIZIBILII (animaţie) – regia 4inaroom

  • ÎMPREUNĂ – regia Alma Buhagiar

  • MIHAIL ŞI ACHIM – regia Teodor Ioniţă

  • POATE ÎNTUNERICUL MĂ VA ACOPERI – regia Andrei Epure

  • STATUL PARALEL – regia Octav Chelaru

  • TRECUT DE ORA 8 – regia Alexandru Pintică

  • WHEN NIGHT MEETS DAWN– regia Andreea Borţun

Foto sus: cadru din „When Night Meets Dawn”

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.