Compus de ENESCU la Paris, la doar 16 ani: Concertul pentru pian si orchestra cantat prima oara la Sala Radio!
https://www.ziarulmetropolis.ro/compus-de-enescu-la-paris-la-doar-16-ani-concertul-pentru-pian-si-orchestra-cantat-prima-oara-la-sala-radio/

Pentru prima oară pe scena Sălii Radio, vineri, 10 mai (19.00), va fi interpretat Concertul pentru pian şi orchestră de ENESCU, lucrare într-o singură parte compusă la Paris, în 1897, când acesta avea doar 16 ani!

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2019

Onoarea îi va reveni pianistei LUIZA BORAC, care și-a construit o frumoasă carieră internațională și care este un mare promotor al lucrărilor lui Enescu peste hotare. În 2007, albumul său Complete Piano Works by George Enescu a obținut BBC Music Award pentru cel mai bun CD de muzică instrumentală al anului, dintr-o selecție de 1500 de CD-uri!

Artista va interpreta – alături de Orchestra Națională Radio și celebrul Concert în la minor pentru pian şi orchestră, semnat de Edvard Grieg. Compozitorul norvegian și-a creat singurul său concert de pian la doar 24 de ani. Lucrarea inspirată și de folclorul norvegian avea să devină una dintre cele mai apreciate compoziții de acest gen compuse vreodată. Printre cele peste 30 de premii internaționale obținute de Luiza Borac se numără premiul I și premiul publicului la Edvard Grieg International Piano Competition – Oslo și premiul I la Mendelssohn Piano Competition – Berlin.

În cea de-a doua parte a serii de la Sala Radio veți asculta Simfonia nr. 7, creație ce poartă semnătura compozitorului ceh Antonin Dvořák. Premiera absolută a lucrării a avut loc în 1885, într-o cunoscută sală de concerte din Londra, cu Dvořák însuși la pupitrul dirijoral. Puțini sunt cei care știu că, pe lângă dragostea sa pentru muzică, compozitorul ceh era extrem de pasionat de… trenuri! Simfonia a 7-a a fost inspirată de una dintre plimbările sale – zilnice! – la gara de Praga și lucrarea cuprinde sentimentele compozitorului pentru țara sa natală, ce se afla într-o perioadă de schimbări și lupte politice.

Întregul concert se va derula sub bagheta dirijorului ROSSEN GERGOV, aflat pentru prima oară la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Cu un repertoriu variat, de la Mozart la lucrări contemporane, dedicat atât muzicii simfonice, cât și operei, ROSSEN GERGOV a ocupat poziția de dirijor șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bulgare. Printre orchestrele importante pe care le-a dirijat recent se numără Noord Nederlands Orkest (Groningen – Olanda), Filarmonica din Sofia, Orchestra Sinfonica Siciliana, Orquestra Sinfônica de Porto Alegre (Brazilia), Deutsches Symphonie-Orchester Berlin ș.a.

Laureată a peste 30 de competiții naționale și internaționale, pianista LUIZA BORAC a absolvit Universitatea Națională de Muzică București și s-a perfecționat apoi la Academia de Muzică și Teatru din Hanovra. A concertat alături de orchestre renumite, ca Orchestra Filarmonicii din Olanda, Orchestra Filarmonică a Naţiunilor Unite, orchestrele radiodifuziunilor din Bucureşti şi Köln etc. A fost invitată să participe la festivaluri importante din Europa: festivalurile „Edvard Grieg” – Oslo, „Serghei Prokofiev” – Barbican Centre – Londra,  „George Enescu” – București, „Frédéric Chopin” – Viena şi Milano ș.a.

În anul 2013 a lansat albumul cu lucrări pentru pian de Dinu Lipatti, alături de orchestra Academiei St-Martin-in-the-Fields, înregistrare ce a obținut 5 stele de la BBC Music Magazine și 18 stele de la Piano News. La începutul anului 2019 Luiza Borac a concertat la Moscova cu prilejul preluării președinției de către România a Consiliului UE. Au urmat apoi concerte la Berlin, Londra și Paris. Proiectele anului 2019 includ cursuri de măiestrie la Conservatorul din Beijing, cât și continuarea turneului Germania-Franța-Anglia-Austria cu prilejul a 200 ani de la nașterea pianistei Clara Wieck-Schumann.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: ENESCU – facebook

20
/06
/16

Miercuri, 22 iunie, Teodora Enache îşi va lansa cel de-al doilea album în cadrul unui concert ce va avea loc în clubul Tribute. Preţurile biletelor pentru concertul din din Tribute sunt curpinse între 58 şi 95 lei (în funcţie de loc)

15
/06
/16

Anna Țifu, Valentin Răduțiu, Ștefan Tarara, Josu de Solaun, Eun-Sun Hong, David Geringas, Peter Donohoe, Florin Croitoru, alături de Filarmonica „George Enescu” și de dirijorii Horia Andreescu, Alex Bloch, Christoph Poppen și John Axelrod sunt doar câțiva dintre artiștii care vor interpreta pe scena Ateneului Român în cadrul Concursului Enescu 2016, între 3 și 25 septembrie.

15
/06
/16

Începând din astăzi, 15 iunie, s-au pus în vânzare abonamentele pentru ediția a III-a a singurului festival internațional dedicat orchestrelor radio din Europa: Festivalul RadiRo, organizat de Radio România, care se va desfășura la București în perioada 24 septembrie – 1 octombrie 2016. Director de onoare al Festivalului va fi Kristjan Järvi, dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig.

12
/06
/16

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte vibrate!festival  se va desfăşura, la Braşov, în perioada 19 – 26 iunie. 

09
/06
/16

Joi, 16 iunie (19.00), Big Band-ul Radio (dirijor: IONEL TUDOR) își încheie stagiunea 2015-2016 printr-un frumos concert de jazz al cărei invitată specială este ELENA MÎNDRU. Stabilită la Helsinki (Finlanda), artista a obținut în 2012, în Elveția, premiul al II-lea și premiul publicului la celebrul Festival de Jazz de la Montreux (Montreux Jazz Voice Competition). 

08
/06
/16

Componenţii legendarului grup Abba s-au reunit pentru un mini-concert la Stockholm, după 30 de ani în care nu au mai cântat împreună, pentru a sărbători cei 50 de ani de când Björn Ulvaeus (71 de ani în prezent) şi Benny Andersson (69), s-au cunoscut.

08
/06
/16

Gheorghe Zamfir, Florin Călinescu, Bebe Cotimanis, Loredana Groza, Gabi Balint, Florin Dumitrescu, Mihai Margineanu şi Nicolae Furdui Iancu se numără printre vedetele care interpretează imnul suporterilor "Eu sunt 12!". Vineri, 10 iunie, începe Euro 2016, la care participă şi echipa naţională de fotbal a României. Cum v-a obişnuit, Ziarul Metropolis va avea o rubrică specială dedicată meciurilor turneului final din Franţa.

06
/06
/16

Vineri, 10 iunie (19.00), Orchestra Naţională Radio şi CRISTIAN MĂCELARU, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, ii invită pe melomani la Sala Radio pentru a a un concert în care se va interpreta si celebra partitură Aşa grăit-a Zarathustra, semnată de Richard Strauss. Solistă va fi IOANA CRISTINA GOICEA, la vioară.

06
/06
/16

Joi, 9 iunie, ora 19.30 asociaţia Merci Charity Boutique organizează al doilea concert caritabil din seria de evenimente culturale în aer liber în grădina Muzeului Naţional George Enescu (Calea Victoriei, nr. 141). Va cânta Maria Răducanu. 

04
/06
/16

A mai rămas o lună până la ediția care marchează 20 de ani de Gărâna Jazz Festival cu 90 de artiști și 3 scene amplasate în vârf de munte. Ultimele confirmări din line-up-ul festivalului îl readuc în România pe Carlos Bica, cel mai prolific contrabasist portughez, alături de proiectul de succes AZUL (Frank Möbus și Jim Black).

03
/06
/16

Orchestra de Cameră Radio şi invitata ansamblului, soprana Veronica Anuşca, vă propun miercuri, 8 iunie (19.00) un concert de muzică barocă la Sala Radio, ce va reuni compozitori ca Bach, Corelli sau Händel.

02
/06
/16

Pe 22 iunie, Teodora Enache şi Benny Rietveld Quintet vor putea fi urmăriţi live într-un concert de excepţie ce se va desfăşura în Club Tribute. Show-ul anunţă lansarea celui mai nou album al artistei - „Transfiguration“ - produs de Benny Rietveld (basistul şi directorul muzical al trupei Santana) şi înregistrat împreună cu muzicienii americani care compun Benny Rietveld Quintet şi doi invitaţi.