Compus de ENESCU la Paris, la doar 16 ani: Concertul pentru pian si orchestra cantat prima oara la Sala Radio!
https://www.ziarulmetropolis.ro/compus-de-enescu-la-paris-la-doar-16-ani-concertul-pentru-pian-si-orchestra-cantat-prima-oara-la-sala-radio/

Pentru prima oară pe scena Sălii Radio, vineri, 10 mai (19.00), va fi interpretat Concertul pentru pian şi orchestră de ENESCU, lucrare într-o singură parte compusă la Paris, în 1897, când acesta avea doar 16 ani!

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2019

Onoarea îi va reveni pianistei LUIZA BORAC, care și-a construit o frumoasă carieră internațională și care este un mare promotor al lucrărilor lui Enescu peste hotare. În 2007, albumul său Complete Piano Works by George Enescu a obținut BBC Music Award pentru cel mai bun CD de muzică instrumentală al anului, dintr-o selecție de 1500 de CD-uri!

Artista va interpreta – alături de Orchestra Națională Radio și celebrul Concert în la minor pentru pian şi orchestră, semnat de Edvard Grieg. Compozitorul norvegian și-a creat singurul său concert de pian la doar 24 de ani. Lucrarea inspirată și de folclorul norvegian avea să devină una dintre cele mai apreciate compoziții de acest gen compuse vreodată. Printre cele peste 30 de premii internaționale obținute de Luiza Borac se numără premiul I și premiul publicului la Edvard Grieg International Piano Competition – Oslo și premiul I la Mendelssohn Piano Competition – Berlin.

În cea de-a doua parte a serii de la Sala Radio veți asculta Simfonia nr. 7, creație ce poartă semnătura compozitorului ceh Antonin Dvořák. Premiera absolută a lucrării a avut loc în 1885, într-o cunoscută sală de concerte din Londra, cu Dvořák însuși la pupitrul dirijoral. Puțini sunt cei care știu că, pe lângă dragostea sa pentru muzică, compozitorul ceh era extrem de pasionat de… trenuri! Simfonia a 7-a a fost inspirată de una dintre plimbările sale – zilnice! – la gara de Praga și lucrarea cuprinde sentimentele compozitorului pentru țara sa natală, ce se afla într-o perioadă de schimbări și lupte politice.

Întregul concert se va derula sub bagheta dirijorului ROSSEN GERGOV, aflat pentru prima oară la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Cu un repertoriu variat, de la Mozart la lucrări contemporane, dedicat atât muzicii simfonice, cât și operei, ROSSEN GERGOV a ocupat poziția de dirijor șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bulgare. Printre orchestrele importante pe care le-a dirijat recent se numără Noord Nederlands Orkest (Groningen – Olanda), Filarmonica din Sofia, Orchestra Sinfonica Siciliana, Orquestra Sinfônica de Porto Alegre (Brazilia), Deutsches Symphonie-Orchester Berlin ș.a.

Laureată a peste 30 de competiții naționale și internaționale, pianista LUIZA BORAC a absolvit Universitatea Națională de Muzică București și s-a perfecționat apoi la Academia de Muzică și Teatru din Hanovra. A concertat alături de orchestre renumite, ca Orchestra Filarmonicii din Olanda, Orchestra Filarmonică a Naţiunilor Unite, orchestrele radiodifuziunilor din Bucureşti şi Köln etc. A fost invitată să participe la festivaluri importante din Europa: festivalurile „Edvard Grieg” – Oslo, „Serghei Prokofiev” – Barbican Centre – Londra,  „George Enescu” – București, „Frédéric Chopin” – Viena şi Milano ș.a.

În anul 2013 a lansat albumul cu lucrări pentru pian de Dinu Lipatti, alături de orchestra Academiei St-Martin-in-the-Fields, înregistrare ce a obținut 5 stele de la BBC Music Magazine și 18 stele de la Piano News. La începutul anului 2019 Luiza Borac a concertat la Moscova cu prilejul preluării președinției de către România a Consiliului UE. Au urmat apoi concerte la Berlin, Londra și Paris. Proiectele anului 2019 includ cursuri de măiestrie la Conservatorul din Beijing, cât și continuarea turneului Germania-Franța-Anglia-Austria cu prilejul a 200 ani de la nașterea pianistei Clara Wieck-Schumann.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: ENESCU – facebook

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

26
/01
/15

Cântăreţul grec Demis Roussos a murit la vârsta de 68 de ani, învins de cancerul la stomac, pancreas și ficat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un spital din Atena, a declarat pentru publicaţia Le Figaro fiica artistului, Emily.

26
/01
/15

Seria „Operă în concert” continuă la Sala Radio, după titluri rare ca Ora spaniolă de Ravel sau Ariadna la Naxos de Richard Strauss. „NORMA”, celebra creaţie a lui Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales graţie ariei "Casta diva" şi datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viaţă vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, într-o distribuţie de excepţie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

21
/01
/15

Două capodopere ale muzicii clasice, adevărate "hit-uri" ale repertoriului, vor fi ascultate în concertul prezentat miercuri, 28 ianuarie (19.00) de Orchestra de Cameră Radio. Seara muzicală de la Sala Radio va debuta cu celebra suită Anotimpurile, compusă în 1720 de Vivaldi, devenit atât de apreciată şi de cunoscută abia în secolul XX.

19
/01
/15

Violonista poloneză Patrycja Piekutowska, invitată specială în concertul de deschidere al stagiunii curente a Orchestrei Naţionale Radio, va cânta în evenimentul programat vineri, 23 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

19
/01
/15

Nu sunt o adeptă a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este…”. În sport merge, dar în muzică: gândiţi-vă, dacă ar fi să alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

15
/01
/15

Abonamentele pentru ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, București), care au fost puse în vânzare joi dimineața, la ora 10.00, prin rețeaua Eventim s-au epuizat în 10 secunde – pentru concertele de la Ateneul Român, respectiv 10 minute – pentru concertele de la Sala Palatului.

15
/01
/15

Grupul american Fleetwood Mac ocupă primul loc în topul artiştilor cu cele mai scumpe bilete la concertele pe care le-a susţinut în 2014, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes.

13
/01
/15

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că îşi compunea partiturile cu o naturaleţe şi o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspiraţie artistică divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (ora 19.00), la Sala Radio.