Concert aniversar – Universitatea Naţională de Muzică ”dă tonul” de 150 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-aniversar-universitatea-nationala-de-muzica-da-tonul-de-150-de-ani/

În urmă cu 150 de ani, în octombrie, 1864, prin decretul lui Alexandru Ioan Cuza, se înfiinţa Conservatorul de Muzică şi Declamatiune din Bucureşti. S-a numit, de-a lungul timpului, Academie Regală de Muzică şi Artă Dramatică, Conservator de Stat, Academie de Muzică şi Universitate Naţională, iar istoria sa a reflectat întru totul istoria vremurilor tulburi pe care le-a parcurs într-un deceniu şi jumătate.

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2014

O constantă a existat însă pe toată durata existenţei sale: „Dăm tonul din 1864 şi iată că avem 150 de ani de continuitate în excelenţă”, spune Dan Dediu, Rectorul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Când studenţii unei instituții se numesc Dinu Lipatti, Ion Voicu sau Constantin Silvestri şi profesorii sunt Florica Musicescu, Constanţa Erbiceanu, Mihail Jora, Alfred Alessandrescu sau Ionel Perlea, locul câştigat în constelaţia marii muzici este asigurat.

Concertul aniversar găzduit de Ateneul Român, filmul documentar „O istorie în imagini şi mărturii a Universităţii Naţionale de Muzică”, dar şi lansarea albumului semnat de Antigona Rădulescu, „Odiseea muzicală 1864-2014. O istorie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti” sunt doar câteva dintre evenimentele prin care se marchează un deceniu şi jumătate de excelenţă în muzică.

Duminică 12 octombrie – „Orele Muzicii în Grădina Cişmigiu”

Pe tot parcursul zilei de 12 octombrie, din oră în oră, aleile parcului vor deveni scenă pentru studenții și profesorii Universității de Muzică. Alexandru Matei și clasa sa de percuție vor infuza spațiul cu sonoritățile muzicii balineze, într-un recital de gamelan. Violoncelistul Marin Cazacu va oferi un inedit recital alături de elevii săi, reuniți în Ansamblului Violoncellisimo. Clasa de jazz a profesorului Mircea Tiberian va face improvizații pe teme ale cântecelor tradiționale românești.

Parcul Cişmigiu - Orele Muzicii în Grădina Cişmigiu

Parcul Cişmigiu – Orele Muzicii în Grădina Cişmigiu

Vineri, 17 octombrie 2014

Ziua va debuta cu o ședință festivă și premiera filmului „O istorie în imagini și mărturii a Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti”. La ora 17.30 va avea loc lansarea de carte a profesorului Octavian Lazăr Cosma, volumul cu numărul patru al Istoriei Universității Naționale. Apoi, de la ora 18.30, o seară de operă oferită de studenţi ai Facultăţii de interpretare muzicală – Gianni Schicchi – operă într-un act de Giacomo Puccini, în regia Andei Tăbăcaru-Hogea și sub conducerea artistică a lui Alexandru Petrovici.

Sâmbătă, 18 octombrie 2014

De la ora 18.00,

la Ateneul Român, două lansări de carte, în care documente inedite vor vedea pentru prima dată lumina tiparului, mărturii ale celor care au influenţat de-a lungul timpului istoria muzicii româneşti, confesiuni ale marilor maeştri pedagogi dar şi iluştrilor studenţi.

La ora 19.00,

în sala mare a Ateneului Român va începe un concert aniversar, cu participarea extraordinară a muzicienilor Ruxandra Donose (mezzo-soprană), Valentin Gheorghiu (pian), Marin Cazacu (violoncel), Gabriel Croitoru (vioară), Viniciu Moroianu (pian), Mircea Tiberian (pian), Nadia Trohin (voce), Alexandru Matei (percuție), Sergiu Tuhuțiu (pian) și ansamblul Violoncellisimo. În program lucrări de: Heitor Villa-Lobos, Astor Piazzolla, Nikolai Rimski-Korsakov, Jules Massenet, Valentin Gheorghiu, Mihail Jora, George Enescu, Iannis Xenakis.

Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Filarmonicii G. Enescu.

Foto: Concert aniversar , Universitatea Naţională de Muzică –  unmb.ro

27
/03
/23

Din 27 martie, TVR 2 vă invită să începeţi săptămâna alături de „Reţeaua de Idoli". Realizatoare Irina Păcurariu provoacă și în acest sezon celebrităţile la un dialog sincer și aduce în fața telespectatorilor oameni de excepție, altfel decât i-am cunoscut până acum. „Reţeaua de Idoli" se difuzează în fiecare luni, de la ora 21:00, la TVR 2.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.

21
/03
/23

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan în toată țara și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, sub deviza „Dăruiește naturii din energia ta!”

17
/03
/23

O apariție inedită în capitala unde tangoul are rădăcini adânci. Tangotic aduce pe scena Palatului Bragadiru, tangoul argentinian si romanța în fuziune cu elemente jazz, rock și afro, precum și un repertoriu original de tangouri românești, sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00.

13
/03
/23

Studenți ai Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași alături de studenți ai Conservatoarelor Cesare Pollini din Padova și Alessandro Scarlatti din Palermo, vor susține un concert în cadrul primei ediții a turneului Youth International Musical Performance Meeting.