Concert aniversar Yuri Botnari
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-aniversar-yuri-botnari/

Luni, 21 martie, de la ora 18.00, Orchestra de Cameră Radio se va afla pentru prima oară în istoria ansamblului în turneu la Chişinău pentru a prezenta la Sala cu Orgă un eveniment de gală: concertul dedicat aniversării de 65 de ani împliniţi de Yuri Botnari, dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Filarmonice din Barcelona şi dirijor al Orchestrei Filarmonice din Moscova.

Un articol de Petre Ivan|16 martie 2016

La pupitrul dirijoral se va afla chiar Yuri Botnari, care va propune publicului un program pe măsura evenimentului: celebrul Concert nr. 5 pentru pian si orchestră – supranumit Imperialul și Simfonia a II-a de Beethoven, alături de o partitură ce poartă semnătura compozitorului contemporan Vladimir Beleaev: Ascensius.Yuri Botnari

Organizat de Fundația Royal Music Society în colaborare cu Radio România, evenimentul îl va aduce în fața publicului și pe pianistul de talie internațională Sergey KUZNETSOV, laureat al unor competiții prestigioase: China International Piano Competition (Beijing, 2004), Hilton Head International Piano Competition (SUA, 2003), Caltanissetta International Competition (Italia, 1999), International Piano Competition – Houston (SUA, 2005).

Publicul român va avea șansa de a se bucura de acest eveniment aniversar și la București! Programul de la Chișinău va fi reluat la Sala Radio, în concertul susținut de Orchestra de Cameră Radio miercuri, 23 martie (19.00), sub bagheta dirijorului Yuri Botnari și cu participarea pianistului Sergey KUZNETSOV.

Născut la Chişinău, YURI BOTNARI şi-a început formarea muzicală studiind vioara, având talent componistic a colaborat cu diverse orchestre, iar în anul 1982 a primit un premiu pentru compoziţie şi astfel a fost invitat în calitate de dirijor şi orchestrator al Orchestrei de Stat din Sankt-Petersburg.

Yuri Botnari este cel căruia se datorează restaurarea cunoscutei Russian Music Society, fiind ales vice-preşedinte al acesteia. Este fondator şi din anul 1995 dirijor principal al Moscow Great Hall Symphony a Conservatorului de Stat din Moscova. În prezent desfăşoară o bogată activitate artistică şi alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova și de Orchestra Filarmonicii din Barcelona.

Concertul de la București poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe radioromaniacultural şi romania-muzical.

Foto: Concert aniversar Yuri Botnari – www.orchestreradio.com.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.