Concert Blazzaj şi atelier de documentar cu Răzvan Georgescu, la Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-blazzaj-si-atelier-de-documentar-cu-razvan-georgescu-la-ceau-cinema/

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Un articol de Liliana Matei|11 iulie 2016

„Timeshards”, noua lucrare video-muzicală a timișorenilor din trupa Thy Veils, va putea fi văzută și ascultată vineri, 15 iulie, la Grădina de Vară Capitol din Timișoara, ca aperitiv la proiecția filmului „Belgica”, de Felix van Groeningen. „Timeshards” conține în premieră secvențe din noua direcție muzicală, lucrări video pregătite pentru Festivalul Sziget 2016, dar și materiale surpriză. Thy Veils este singura trupă din România invitată să performeze la Festivalul Sziget pentru al treilea an consecutiv.

Pasionaţii de bandă desenată vor putea participa vineri, 15 iulie, în spaţiul AMBASADA din Timişoara, la un atelier coordonat de Sorina Vazelina, grafician și ilustratoare. „La atelierul de BD vom trece printr-o scurtă prezentare a mediului mirobolant care este comix-ul și vom mâzgăli cadre ce distilează timpul în spațiu, printre clipe dilatate de temperatură”, le promite Sorina Vazelina participanţilor. Intrarea este liberă. Printre proiectele în care s-a implicat Sorina Vazelina se numără identitatea vizuală pentru Noaptea Albă a Galeriilor (București) sau compendiul de benzi desenate „The Book of George”.

Regizorul Răzvan Georgescu, membru al juriului Competiţiei Ceau, Cinema!, va susţine un workshop despre filmul documentar, cu accent pe alegerea perspectivei narative. Atelierul – intitulat „Dilema muştei. Perspective narative în filmul documentar” – va avea loc sâmbătă, 16 iulie, în spaţiul AMBASADA din Timişoara, iar intrarea va fi liberă. Răzvan Georgescu este autorul unor filme premiate precum „Testimonial” (2008) sau „Paşaport de Germania” (2014).

Tot sâmbătă, 16 iulie, la AMBASADA, publicul va putea participa la o întâlnire relaxată cu cei trei membri ai juriului Competiției: actrița Alina Ilea, actorul Alexandru Papadopol și regizorul Răzvan Georgescu.
La 20 de ani de la înființare, trupa Blazzaj, care a cântat „imnul” Ceau, Cinema!, va susține duminică, 17 iulie, un concert cu intrare liberă pe stadionul din Gottlob, în aceeași formulă binecunoscută de ironie și energie.

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat). Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

În afara proiecţiilor cu intrare liberă anuntate pe ceaucinema.ro, accesul la festival se face pe bază de bilet sau abonament (abonamente pentru întreg festivalul pot fi găsite la librăria Cărturești – Mercy din Timişoara, la prețul de 45 de lei).

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.