Concert de basm la Biserica Millenium Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-de-basm-la-biserica-millenium-timisoara/

Artistul timişorean Daniel Dorobanţu împreună cu invitata sa Maria Hojda susţin un Concert de Basm în Biserica Millenium din Timişoara, duminică 12 septembrie ora 20:00, cu intrarea liberă.

Un articol de Liliana Matei|7 septembrie 2021

„Un basm fără cuvinte, al cărui limbaj îl ştii dintotdeauna. Pentru că vine de acolo de unde vii și tu. O experiență care nu are nevoie de descifrare. Doar de deschidere către mirare. Ca și cum ai sta pe malul unei ape curgătoare și ai privi în adâncurile tale.”

Este vorba de cel de-al 14-lea eveniment din seria Concertelor de Basm susținute de Daniel Dorobanțu începând cu anul 2014, organizat de Asociația Culturală Tradițională Negura și co-finanțat de Consiliul Județean Timiș.

În noi se regăsesc toate melodiile care au fost create de la începutul lumii. Fie că facem muzică sau doar o ascultăm, împărtășim același mister. Acest mister și starea de mirare pe care acesta o trezește în noi sunt sursele de inspirație pentru fiecare Concert de Basm – un concept de concert cinematic care îi aparține muzicianului și artistului vizual timișorean Daniel Dorobanțu.

Concertele de Basm prezintă o muzică ce se află la intersecția dintre electronic ambient și modern classical. Vizual, Concertele de Basm îmbină elemente arhaice, primordiale, de mitologie și folclor românesc cu cele mai recente tehnici de producție audio-vizuală.

Fluide de la un capăt la altul, Concertele de Basm oferă o muzică imersivă și învăluitoare, emoțională și totodată detașată, lucrată în liniște, translucidă și încântătoare. O călătorie atemporală între lumi, în deplină siguranță, care duce mereu spre înalt.

Accesul la eveniment este posibil doar în conformitate cu HG nr. 580 din mai 2021. Publicul trebuie să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-COV-2 (10 zile de la finalizarea rapelului) sau să facă dovada unor teste autorizate PT-PCR sau antigen rapid (nu mai vechi de 72 de ore, respectiv 24 de ore). Pot asista la spectacol și persoanele care au fost infectate cu SARS-COV-2 (și se află între a 15 a și a 90 a zi de la confirmarea infectării). Triajul epidemiologic prin termoscanare va avea loc la intrarea în incinta Bisericii Millenium. De asemenea, purtarea măștii și distanțarea rămân valabile pe întreaga durată a evenimentului.

Foto: Mihai Surdea

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.