Concert de muzică veche românească la Muzeul Cotroceni
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-de-muzica-veche-romaneasca-la-muzeul-cotroceni/

Radio România Muzical şi Muzeul Naţional Cotroceni organizează un concert de muzică veche românească susţinut de ansamblul “Imago Mundi”. În sala Cerchez a Muzeului Cotroceni, joi, 26 februarie, de la ora 19.00, va avea loc un eveniment cu semnificaţii speciale – înregistrarea acestui concert va reprezenta România în cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte ale Uniunii Europene de Radio, “Ziua muzicii vechi”, programată, în fiecare an, pe 21 martie.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2015

Concert de muzică veche românească la Muzeul Cotroceni / Nu întâmplător a fost aleasă data de 21 martie – este ziua când s-a născut cel mai reprezentativi compozitori pentru muzica pe care, astăzi, o numim, generic, muzica veche: este vorba despre Johann Sebastian Bach, venit pe lume în anul 1685.

“Ziua muzicii vechi” este o aniversare înscrisă în calendarul UNESCO din anul 2013, sărbătorită la nivel global în 21 martie, iar proiectul Uniunii Europene de Radio se subsumează acestei aniversări.

În 2015, 7 radiodifuziuni europene din Spania, Germania, Marea Britanie, Cehia, România, Suedia și Danemarca propun tot atâtea concerte de muzică veche cu nume dintre cele mai importante ale momentului, care vor putea fi ascultate în casele a milioane de europeni.

Alături de contratenorul Andreas Scholl, Orchestra barocă a Uniunii Europene, Ansamblul Concerto Copenhagen, dirijat de Lars Ulrik Mortensen (într-o producție în care apare și mezzosoprana română Ruxandra Donose), la inițiativa Radio România Muzical se alătură în acest important proiect și Ansamblul de muzică veche românească “Imago Mundi”. Repertoriul ales reflectă tradițiile muzicale din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea – cântări semnate de autori anonimi, dar și de cunoscutul cărturar Dimitrie Cantemir. Concertul este unul special și datorită proiecțiilor video concertasociate muzicii interpretate live.

Ansamblul “Imago Mundi” a fost înființat în anul 2001 de Oana Ivașcu și Daniel Ivașcu și a devenit, în scurt timp, binecunoscut datorită proiectelor lui inovative, de prezentare a muzicii vechi, tradiționale românești într-un spirit adaptat publicului secolului XXI.

“Pilgrim” și “Isvor” sunt două dintre aceste proiecte salutate de public și de critică. În prezent, Ansamblul “Imago Mundi” este compus din Oana Ivașcu – oboi, Daniel Ivașcu – percuție, Adrian Buciu – flaut, Andreea Țimiraș – violoncel, Cătălin Ștefănescu – chitară, cobză, mandolină și Ștefan Barbu – vioară, toți muzicieni recunoscuți pentru activitatea lor muzicală națională și internațională.

La finalul concertului din 26 februarie, va avea loc și lansarea albumului “Isvor” semnat de Ansamblul ”Imago Mundi”, o reeditare a discului apărut în 2011 la Editura Casa Radio, epuizat atunci rapid din magazinele de specialitate.

Foto: Concert de muzică veche românească – wikipedia

10
/11
/14

Trei recitaluri și un concert cu orchestra, muzică de cea mai bună calitate cântată cu pasiune, talent și virtuozitate de trei maeștri ai scenei clasice, răsplătite cu cu minute în șir de aplauze de spectatorii ce au umplut sălile de la Craiova, Râmnicu Vâlcea și de două ori la Timișoara.

06
/11
/14

Unul dintre artiștii emblematici ai jazzului mondial, Steve Coleman, cel care va susține un concert la Sibiu alături de trupa sa în cadrul Mozaic Jazz Festival, a câștigat premiul “MacArthur Genius”, premiu acordat anual de Fundația MacArthur din SUA pentru 21 de personalități care au inovat în domeniul în care activează: justiție, muzică, teatru, matematică, medicină, cercetare și altele.

05
/11
/14

“Somn Bizar”, “Noaptea”, “Să nu crezi nimic”, “Ultimul mic dejun al lui Bon”,”Baby”,”Totul sau nimic”, “De vei pleca” sunt numai câteva dintre piesele de legendă care i-au consacrat pe cei de la Iris, una din trupele de legendă ale rock-ului românesc, şi care vor putea fi reascultate live, vineri, în Club Fabrica (str. 11 Iunie, nr. 50)

31
/10
/14

În perioada 4 – 6 decembrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, va avea loc a doua ediție a festivalului Brașov Jazz & Blues Festival. Pe parcursul celor 3 zile ale festivalului vor avea loc 7 concerte, printre care cel al celebrului grup de artiști scoțieni Hidden Orchestra, a căror muzică este difuzată de radiourile din întreaga lume.

30
/10
/14

Duminică, 14 decembrie, Ateneul Român va găzdui cele două concerte de Crăciun ale Corului Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin. Dirijate de Anna Ungureanu, cele două evenimente (ora 17:30 și ora 20:00) aduc în fața publicului bucureștean tradiționalele colinde de Crăciun pe care Madrigalul le interpretează de 51 de ani.

29
/10
/14

Sâmbătă, 29 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „In Memoriam Johnny Răducanu“, susținut de Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić și Sorin Romanescu. Evenimentul se desfășoară la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

29
/10
/14

Marţi, 4 noiembrie, ora 19:00, A1 găzduieşte ultimul eveniment din seria CIMRO DAYS 2014, FRESCOMANIA - un proiect inedit prin care Centrul de Informare Muzicală din România al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a provocat tineri şi foarte tineri compozitori să creeze variaţiuni contemporane pe o temă de Girolamo Frescobaldi (sec. XVII).

28
/10
/14

Cântecul "Bohemian Rhapsody" al trupei Queen are "puteri tămăduitoare", întrucât are capacitatea de a le ajuta pe acele persoane care sunt bolnave sau se simt deprimate, afirmă autorii unui sondaj realizat recent în Marea Britanie, informează bbc.com.