Concert de muzică veche românească la Muzeul Cotroceni
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-de-muzica-veche-romaneasca-la-muzeul-cotroceni/

Radio România Muzical şi Muzeul Naţional Cotroceni organizează un concert de muzică veche românească susţinut de ansamblul “Imago Mundi”. În sala Cerchez a Muzeului Cotroceni, joi, 26 februarie, de la ora 19.00, va avea loc un eveniment cu semnificaţii speciale – înregistrarea acestui concert va reprezenta România în cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte ale Uniunii Europene de Radio, “Ziua muzicii vechi”, programată, în fiecare an, pe 21 martie.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2015

Concert de muzică veche românească la Muzeul Cotroceni / Nu întâmplător a fost aleasă data de 21 martie – este ziua când s-a născut cel mai reprezentativi compozitori pentru muzica pe care, astăzi, o numim, generic, muzica veche: este vorba despre Johann Sebastian Bach, venit pe lume în anul 1685.

“Ziua muzicii vechi” este o aniversare înscrisă în calendarul UNESCO din anul 2013, sărbătorită la nivel global în 21 martie, iar proiectul Uniunii Europene de Radio se subsumează acestei aniversări.

În 2015, 7 radiodifuziuni europene din Spania, Germania, Marea Britanie, Cehia, România, Suedia și Danemarca propun tot atâtea concerte de muzică veche cu nume dintre cele mai importante ale momentului, care vor putea fi ascultate în casele a milioane de europeni.

Alături de contratenorul Andreas Scholl, Orchestra barocă a Uniunii Europene, Ansamblul Concerto Copenhagen, dirijat de Lars Ulrik Mortensen (într-o producție în care apare și mezzosoprana română Ruxandra Donose), la inițiativa Radio România Muzical se alătură în acest important proiect și Ansamblul de muzică veche românească “Imago Mundi”. Repertoriul ales reflectă tradițiile muzicale din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea – cântări semnate de autori anonimi, dar și de cunoscutul cărturar Dimitrie Cantemir. Concertul este unul special și datorită proiecțiilor video concertasociate muzicii interpretate live.

Ansamblul “Imago Mundi” a fost înființat în anul 2001 de Oana Ivașcu și Daniel Ivașcu și a devenit, în scurt timp, binecunoscut datorită proiectelor lui inovative, de prezentare a muzicii vechi, tradiționale românești într-un spirit adaptat publicului secolului XXI.

“Pilgrim” și “Isvor” sunt două dintre aceste proiecte salutate de public și de critică. În prezent, Ansamblul “Imago Mundi” este compus din Oana Ivașcu – oboi, Daniel Ivașcu – percuție, Adrian Buciu – flaut, Andreea Țimiraș – violoncel, Cătălin Ștefănescu – chitară, cobză, mandolină și Ștefan Barbu – vioară, toți muzicieni recunoscuți pentru activitatea lor muzicală națională și internațională.

La finalul concertului din 26 februarie, va avea loc și lansarea albumului “Isvor” semnat de Ansamblul ”Imago Mundi”, o reeditare a discului apărut în 2011 la Editura Casa Radio, epuizat atunci rapid din magazinele de specialitate.

Foto: Concert de muzică veche românească – wikipedia

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.