Concert de samba la fluier japonez / Mondialul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-de-samba-la-fluier-japonez-mondialul-metropolis/

Suflet de artist, văzând atât de mulţi croaţi în preajmă, arbitrul japonez Yuichi Nishimura şi-a închipuit, în două, trei faze, că joacă în una din piesele lui Miroslav Krleža, o comedie carnaval, care se petrece într-o singură noapte şi în care toate regulile sunt aruncate în aer.

Un articol de Dede's|13 iunie 2014

Mondialul a început bine! Bine pentru brazilieni şi rău pentru celelate 31 de echipe prezente la turneul final.

Problema pare să se pună, încă din start, exact ca la colţul Gării de Nord, că tot îi plac lui Neymar contractele cu clauze dubioase, „pe banii mei important e să să mă simt bine eu”. Suflet de artist, văzând atât de mulţi croaţi în preajmă, arbitrul japonez Yuichi Nishimura şi-a închipuit, în două trei faze, că joacă în una din piesele lui Miroslav Krleža , o comedie carnaval, care se petrece într-o singură noapte şi în care toate regulile sunt aruncate în aer.

Lui Nishimura nu i-a plăcut rolul secundar oferit de regizor, care îi permitea doar să plimbe cartonaşele prin scenă, şi a interpretat o samba din fluier cu minge la var, ce i-a adus ropote de aplauze la scenă deschisă.

Miroslav Krleža

Miroslav Krleža

Dacă tot a băgat în plastic, beton şi gazon 11 miliarde de dolari, Brazilia vrea un mic cadou de la FIFA: trofeul. Îl vrea tare de tot, că presiunea străzii e mare şi alegerile bat perpetuu la uşă, chiar şi când te cheamă Dilma, iar japonezul mai sus pomenit, căruia nu-i voi mai scrie numele niciodată , a înţeles perfect acest lucru.

Desigur, Brazilia nu este Coreea de Sud din 2002 (o gazdă care a călcat pe cadavrele câtorva arbitri pentru a se cocoţa în ierarhii) şi nu are nevoie de 6 mâini pentru a fi împinsă de la spate, un singur deget pe meci e suficient.

Brazilia are în acest moment o şansă mare, să devină campioană mondială, şi o neşansă enormă, să îşi piardă capitalul de simpatie strâns cu sudoarea frunţilor lui Pele, Garincha, Zico, Socrates, Ronaldo, Romario, Ronaldinho, Rivaldo şi a atâtor alţi fotbalişti care au scris minunate poveşti cu…picioarele.

Despre croaţi numai de bine, dar scurta şi zbuciumata lor istorie militară ar fi trebuit să-i înveţe că atunci când vrei să câştigi războiul nu faci economie de muniţie, chiar şi atunci când ai în mână o puşcă de înaltă precize, cunoscută în toată lumea sub numele de Modric.

Una peste alta, meciul de deschidere a semănat cu o căsnicie, a debutat pătimaş pentru ca în partea a doua întreaga pasiune să se topească într-un soi de tatonare respectuoasă.

Mondialul Metropolis – trailer

Dar scorul, cât a fost scorul? Cu riscul de a vă dezamăgi, fac un anunţ: aici nu operăm cu scoruri. Ar fi banal!

Foto: Brazilia – Croaţia  şi Mondialul Metropolis – fifa.com

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)