Concert dedicat FRANCOFONIEI, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-dedicat-francofoniei-la-sala-radio/

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România – ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

Un articol de Liliana Matei|11 noiembrie 2015

Devenit un reper al peisajului cultural românesc, iniţiat şi organizat de Centrul Cultural Media al Radio România, târgul de carte va avea loc în perioada 18-22 noiembrie 2015, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo.

Concertul de la Sala Radio se va bucura de prezenţa la pupitrul dirijoral a muzicianului francez OLIVIER ROBE, care și-a urmat studiile muzicale la Conservatorul Superior din Paris şi la Essen, în Germania. Acesta a asigurat conducerea muzicală a unor ansambluri ca: orchestrele de cameră din Berlin, Amsterdam, orchestrele simfonice din Vaasa, Nurnberg, Dubrovnik, Kuopio, Moscova, Orchestra Giovanile Italiana etc.

Printre proiectele viitoare ale dirijorului se numără colaborările cu Opera Naţională Română şi Filarmonica „Moldova” din Iaşi, Vaasa City Orchestra şi Kuopio Symphony Ochestra.

Invitată specială a serii este şi violonista de origine română CLARA CERNAT. Alături de pianistul şi compozitorul Thierry Huillet – partener de viață și de scenă – artista a susţinut concerte în Franţa, Spania, Anglia, Germania ş.a.

În concertul de la Sala Radio, veţi asculta celebra baladă semnată de CIPRIAN PORUMBESCU – într-un nou aranjament pentru vioară şi orchestră ce îi aparține lui Thierry Huillet. Balada pentru vioară şi orchestră este una dintre puținele compoziții românești din sec. XIX care se bucură de o mare popularitate în lumea muzicală, fiind una dintre cele mai emoționante partituri compuse vreodată de un compozitor român. Repertoriul serii va cuprinde de asemenea și o partitură semnată de THIERRY HUILLET – Preludio pentru orchestră, o compoziție a lui RAVEL (celebrul autor al “Bolero”-ului) – Tzigane, rapsodie de concert pentru vioară şi orchestră și Simfonia nr. 6 în do major, creație a lui SCHUBERT.

Olivier Robe m

Dirijorul Olivier Robe

Clara Cernat și Thierry Huillet au fost aplaudați în ultimele stagiuni pe scene de concert prestigioase, ca Théâtre de la Monnaie – Bruxelles, National Center for Performing Arts – Beijing, Auditorio et Palau de la Musica – Barcelona, Teatro Coliseo și Teatro Gran Rex – Buenos-Aires, Sala Pablo Casals – Tokyo, Salle Gaveau și Théâtre du Chatelet – Paris ș.a. Laureați ai unor premii internaționale – cum ar fi premiul I la Concursul Internațional de Pian din Cleveland, SUA, pentru Thierry Huillet și premiul I la Concursul Internațional J. S. Bach (Paris) pentru Clara Cernat, cei doi artiști au fost apreciați și în festivaluri internaționale, ca Festivalul Suona Francese – Italia sau Festivalul Enescu – România.

Clara Cernat şi Thierry Huillet sunt profesori la Conservatorul Naţional Regional din Toulouse – Franţa și sunt invitați să susțină cursuri de măiestrie și să facă parte din juriul concursurilor de profil. Împreună desfăşoară o intensă activitate artistică, prezentând recitaluri în importante centre culturale, evenimente în care acordă o atenţie deosebită promovării partiturilor româneşti.

INFO

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

02
/11
/15

Doi violoniști români, două viori Stradivarius, o singură scenă: Alexandru Tomescu și Răzvan Stoica susțin o reprezentație inedită în fața publicul român, joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul evenimentului Duo Stradivarius, găzduit și organizat de Palatul Bragadiru în parteneriat cu TVR.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

27
/10
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în stagiunile precedente, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat ZILEI RADIO ROMÂNIA. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

26
/10
/15

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția.

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

24
/10
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz are loc în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Si anul acesta au fost invitați artişti cu abordări muzicale spectaculoase, cu povești şi perspective inedite.

24
/10
/15

Doctorandă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, pianista Mădălina Claudia Dănilă este pentru a doua oară oaspete al Stagiunii de marţi seara, de la Ateneu, pe 27 octombrie.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.