Concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, pe scena istorică a Ateneului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-extraordinar-dedicat-centenarului-marii-uniri-pe-scena-istorica-a-ateneului-roman/

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, împreună cu Filarmonica „George Enescu”, organizează pe 30 noiembrie 2018, de la ora 19.00, la Ateneul Român, pe scena cea mai încărcată de istorie a României moderne, simbol al identităţii şi culturii noastre,  un Concert dedicat Centenarului Marii Uniri.

Un articol de Petre Ivan|27 noiembrie 2018

La împlinirea a o sută de ani de la realizarea celui mai important vis naţional, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va oferi un concert extraordinar, ai cărui protagonişti vor fi reprezentanţii a două generaţii de mari muzicieni români, una a consacrării, cealaltă a afirmării.

Orchestra va fi condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii şi unul dintre cei mai valoroşi artişti români de anvergură internaţională, iar în ipostază de solist va apărea Daniel Ciobanu, unul dintre cele mai strălucite tinere talente născute pe pământ românesc, laureat al numeroase concursuri internaţionale de pian, cu o ascensiune artistică spectaculoasă în ultimii ani.

˶Suntem bucuroşi ca, pe 30 noiembrie, cu ocazia Zilei Naționale, să prezentăm un Concert de Gală, avându-l solist pe pianistul Daniel Ciobanu, laureat al concursului Arthur Rubinstein de la Tel Aviv, Israel”, subliniază maestrul Christian Badea, consilier artistic al Filarmonicii „George Enescu”.

Programul Concertului Centenarului la Ateneul Român  va cuprinde lucrări reprezentative din repertoriul românesc şi universal, în spiritul zilei de sărbătoare. Cele două Rapsodii de George Enescu nu puteau lipsi, compozitorul nostru naţional fiind prezent în program cu două dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, care vor marca începutul şi finalul concertului. O altă creaţie autohtonă a fost selectată din creaţia lui Alfred Alessandrescu, continuator al moştenirii enesciene în secolul XX – poemul simfonic Acteon.

Pe lângă acestea, programul va cuprinde lucrări semnate de doi dintre cei mai importanţi şi populari compozitori de anvergură universală – Serghei Rahmaninov şi Georges Bizet.

Daniel Ciobanu va interpreta îndrăgita Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră a marelui romantic rus, pentru ca apoi Christian Badea şi Orchestra Filarmonicii să ofere publicului selecţiuni din bine cunoscuta Suită Carmen, din opera omonimă compusă de Bizet.

Filarmonica George Enescu este onorată să organizeze Concertul Centenarului la Ateneul Român. De jur-împrejurul sălii, Fresca Ateneului prezintă geneza şi evoluţia poporului român, momentele sale de glorie şi afirmare naţională, care culminează cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, în ultima evocare în culori. Sub cupola roşie, pe care ies în evidenţă numele celor mai ilustre personalităţi româneşti ale trecutului, a avut loc la 29 decembrie 1919 întrunirea Parlamentului României Mari,  pentru ratificarea unirii provinciilor româneşti într-un stat naţional, suveran şi independent. Pe 30 noiembrie vom asculta sonorităţi încântătoare într-un concert de gală pentru  o aniversare a noastră, a tuturor românilor, în care cei prezenţi vor fi martorii unui eveniment emoţionant, de neuitat. La Mulţi Ani, România!”, declară domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii George Enescu.

Filarmonica „George Enescu” 150

„Concertul Centenarului la Ateneu”

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“

Vineri, 30 noiembrie 2018

Ateneul Român, Sala mare, ora 19.00

Dirijor – CHRISTIAN BADEA

Solist – DANIEL CIOBANU

Program

George Enescu – Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11

Alfred Alessandrescu – Poemulsimfonic Acteon

SergheiRahmaninov – Rapsodiape o temă de Paganini pentrupianşiorchestră, op. 43

Georges Bizet – Suita Carmen (selecţiuni)

George Enescu – Rapsodia nr. 1, în la major, op. 11

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete aAteneului Român.  Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00. Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

***

DANIEL CIOBANU

Daniel Ciobanu, născut în PiatraNeamț, a început studiul pianului la vârsta de nouă ani. A absolvit Liceul de Artă „Victor Brauner”, avându-i profesori pe Cosma Magdolna, Iulian Arcadi Trofin și Mihaela Spiridon. A câștigat o bursă de studii  „Constantin Silvestri”, care a constat în studiul timp de un an la colegiul privat „Stewarts Melville College” din Edinburgh. A avut timp de șase ani bursă și a  absolvit cu „magna cum laude” Conservatorul Regal al Scoției din Glasgow.  A obținut distincții prestigioase, printre care se numără „Tânărul Muzician al Anului 2008” oferit de Rotary Club Edinburgh,  Bursa „Yamaha Europe Foundation” 2010  și două diplome de excelență  – „Tehnica și Execuție” și „Pianist-Concertist” –  ambele obținute la „Ecole Normale de Musique-Alfred Cortot” din Paris.

Daniel Ciobanu

De asemenea, a obținut Premiul I la „Morocco Philharmonique” în Casablanca (Maroc) , „UNISA International Piano Competition” în Pretoria (Africa de Sud), „BNDES International Piano Competition” în Rio de Janeiro (Brazilia) și Premiul al doilea la Concursul internațional de pian „Arthur Rubinstein” din Tel – Aviv (Israel) . În urma acestor premii, a susținut concerte pe scene faimoase  precum „Mozarteum Concert Hall” în Salzburg, Royal Festival Hall în Londra, Salle Cortot în Paris, Tsinghua University în Beijing, Teatro Municipal în Rio de Janeiro, Baxter Hall în Cape Town, Charles Bronfman Auditorium în Tel-Aviv, Teatro Verdi în Trieste și Toyosu Civic Centre în Tokyo.  Pe lista celor mai recente activități concertistice se află debuturile la Carnegie Hall în New-York, Konzerthaus în Berlin , Teatro Massimo în Palermo, Elbphilharmonie în Hamburg, Gewandhaus Grosser Saal în Leipzig și City Hall în Taipei. În prezent, tânărul pianist urmează al doilea masterat în Berlin la „Universitat der Kunste” sub tutelajul renumitului pianist francez  Pascal Devoyon si al pianistului german Markus Groh.

CHRISTIAN BADEA

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian  Badea, consilier artistic şi prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).
Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru – Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul nașterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea – unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat.  În mai 2015, Christian Badea a dirijat la Ateneul Român actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor și regizor, actul I din opera lui Richard Wagner.  În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu  „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019.  De asemenea, a semnat un contract de colaborare până în 2020 cu Opera din Sydney.

Foto: Concert extraordinar, CHRISTIAN BADEA, DANIEL CIOBANU – facebook

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.