Concert in memoriam Richard Oschanitzky și Nicolae Coman, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-in-memoriam-richard-oschanitzky-si-nicolae-coman-la-sala-radio/

Vineri, 15 noiembrie (19.00), Orchestra Naţională Radio şi 4 solişti invitaţi: Antonis Anissegos – pian, Nicolas Simion – saxofon, bas clarinet şi flaut, Sorin Romanescu – chitară şi electronice şi Iulian Nicolau – baterie propun publicului bucureştean un frumos repertoriu reunit sub titlul Jazz Meets Clasic.

Un articol de Liliana Matei|11 noiembrie 2019

Evenimentul este închinat memoriei compozitorilor români Richard Oschanitzky și Nicolae Coman. Veți asculta, în programul serii, câte o lucrare a celor omagiați: Richard Oschanitzky – Antifonii și Nicolae Coman – Concert pentru pian şi orchestră, alături de Nicolas Simion – Hommage à Richard Oschanitzky și Dan Dediu – Românologie-Cantemir.

Dirijorul german Peter Christian Feigel, invitat pentru prima oară la Sala Radio, se bucură de o carieră internațională de invidiat: repertoriul său este extrem de vast – de la concerte simfonice și operă, până la musical-uri, jazz, rock și pop – și cuprinde colaborări cu mari artiști ca soprana Anna Netrebko sau dirijorul Valery Gergiev (al cărui asistent a fost). Cariera sa cuprinde colaborări cu instituții ca Opereta de Stat din Dresda, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică Germană din Berlin, Orchestra de Stat Brandenburg – Frankfurt, Orchestra Germană de Film Babelsberg ș.a.

Laureat al competiției de jazz pentru tineret din Germania, Peter Christian Feigel este invitat special la Sala Radio pentru a dirija un concert inedit, în care muzica clasică se întâlnește cu jazz-ul.

Antiphonien (Antifonii) este o lucrare de jazz simfonic în 7 părți, compuse fiind doar părțile I, III, V și VII, în timp ce restul părților urmau să fie cântate/improvizate spontan de muzicienii formației de jazz care interpretează. Titlul însuși provine de la cântatul în dialog (alternanță) a două ansambluri (orchestra și formația de jazz). Lucrarea nu a fost cântată și nici înregistrată de compozitor, dar ea reprezintă suma tuturor experiențelor muzicale pe care Richard Oschanitzky le-a asimilat în cariera sa, folosind toate mijloacele pe care le-a experimentat în calitate de compozitor.

Concertul pentru pian şi orchestră a fost compus de Nicolae Coman în 1959 și revizuit în 1984, an în care a avut loc și prima audiție a lucrării. Este singura creație a sa în domeniul concertant. Apreciat compozitor și profesor al Universității Naționale de Muzică București, Nicolae Coman s-a remarcat printr-o vastă creație ce are în prim plan muzica vocală și pe cea camerală, el însuși fiind un inspirat poet. S-a stins din viață în 2016 (la vârsta de 80 de ani).

Hommage à Richard Oschanitzky de Nicolas Simion este o lucrare compusă în 2005/2006, iar prima audiție a avut loc în 2006, la Filarmonica Moldova din Iași, sub bagheta dirijorului Sabin Pautza. Este o suită în 7 părți, în care părțile lente (inspirate din baladele și bluesurile de jazz și muzica de film) alternează cu cele rapide (muzica pe ritmuri aksak și africane), peste care se adaugă improvizațiile libere ale soliștilor.

Lucrarea Românologie preia câteva motive din muzica otomană a lui Dimitrie Cantemir și o pune într-un cadru orchestral care, pe de o parte, păstrează parfumul oriental, iar pe de alta îi aduce o componentă modernă, la confluența cu improvizația jazzistică.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.