Concert inedit cu Rapsodiile enesciene interpretate vocal în premieră de Teodora Enache, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-inedit-cu-rapsodiile-enesciene-interpretate-vocal-in-premiera-de-teodora-enache-la-tnb/

Concertul From Classic to Jazz, în reprezentaţie unică la Teatrul Naţional Bucureşti, are loc pe 9 septembrie, de la ora 19.30 – ca eveniment asociat al Festivalului Internaţional George Enescu.

Un articol de Liliana Matei|5 iunie 2019

Festivalul Internațional George Enescu anunță că ediția 2019 va include ca proiect asociatși un concert inedit –From Classic to Jazz, creat și interpretat de Teodora Enache. În premieră, Rapsodia I și Rapsodia a II-a, de George Enescu vor fi interpretatevocal în cheie jazz. Spectacolul From Classic to Jazz va putea fi vizionat în cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2019, în reprezentație unică, pe data de 9 septembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Național din București.

Toate proiectele asociate ediției din acest an a Festivalului Internațional George Enescu au scopul de a extinde interacțiunea publicului cu muzica, în general, și cu personalitatea și creația lui Enescu, în special. Această nouă inițiativă artistică asociată Festivalului are menirea să amplifice ecoul creației enesciene în prezent printr-o explorare artistică inedită și să extindă experiența festivalieră pentru un public cât mai divers”, spune Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional George Enescu.

From Classic to Jazz este o creație pregătită special cu prilejul Festivalului Internațional George Enescu 2019 de Teodora Enache și echipa ei. Conceptul concertului are ca punct de plecare forța unică a muzicii clasice de a genera emoție și de a crea armonia, toate reprezentând o sursă fertilă pentru o nouă exprimare într-un alt limbaj muzical, în acest caz jazzul. Abordarea muzicii clasice în cheie jazz este o direcție pe care Teodora Enache o explorează de mai mulți ani. Aceste căutări au condus-o recent spre abordarea creației marelui compozitor român George Enescu.

Teodora Enache, artist de jazz și creatoare a conceptului, declară: Enescu mă fascinează de foarte mulți ani și m-am apropiat de creația lui cu pioșenie și un imens respect. Muzica sa a fost cu mult înaintea timpului în care a trăit, abia acum poate este înțeles mai bine. În Rapsodii, am întâlnit omul Enescu. Care își privește viața. Întâi cu ochii copilului, apoi cu ochii adultului. Este multă trăire, și umor, și bucurie de viață, și emoție nesfârșită, dar și melancolie… Este o întreagă lume în muzica domniei sale. În concertul nostru, această poveste am ales să o reinterpretăm pentru public,folosind limbajul și sonoritatea jazzului. Și nu este vorba doar de o preluare a unor teme, ci de o revalorificare a întregii povești enesciene, reimaginată pentru voce. Este o mare onoare să prezentăm acest spectacol în cadrul Festivalului – minunatul eveniment de mare anvergură care îi este dedicat lui George Enescu.

Concertul From Classic to Jazz include, alături de Rapsodia I și a II-a de George Enescu, o serie de creații vocale în premieră inspirate de Dansurile Româneșt – de Bela Bartók, Sonata Lunii – de Ludwig van Beethoven, Air – de Johann Sebastian Bach sau Canon – de Johann Pachelbel.

Împreună cu solista și compozitoarea Teodora Enache, pe data de 9 septembrie 2019, pe scena Teatrului Național din București vor urca Călin Grigoriu – chitară și aranjamente muzicale, Joca Perpignan (Israel) – percuție și, ca invitat special, Răzvan Suma– violoncel.

Biletele pentru concertul From Classic to Jazz vor putea fi achiziționate de pe www.eventim.ro, începând cu luna iunie.

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care MarionCotillard, KirilPetrenko, MitsukoUchida și nouă orchestre de talie mondială.

Ediția 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și la Sala Mică a Palatului la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.

Teodora Enache este artist de jazz, compozitor & aranjor. Cu o carieră care se întinde pe mai mult de două decenii, Teodora Enache este un muzician complex. Ea este o vocalistă matură și consacrată și un compozitor talentat. Cariera ei muzicală a demarat în jazz, dar nu s-a cantonat între frontierele acestuia, Teodora rămânând permanent deschisă la nou și dornică să exploreze și alte orizonturi muzicale. În proiectele sale muzicale, abordează cu aceeași pasiune și vitalitate jazz-ul clasic, worldmusic, propriile sale creații, Doina’n Jazz, precum și mash-up-uri surprinzător de inovatoare, înrădăcinate în muzica clasică, fie că e vorba de Bach, Mozart, Bartók sau Enescu.

În decursul carierei, Teodora a colaborat cu muzicieni celebri din întreaga lume și a urcat pe scene importante de jazz. Printre colaborările sale de prestigiu se numără: Stanley Jordan, BennyRietveld, TheodosiiSpassov, Philippe Duchemin, Curtis Fuller, Lars Danielsson, Al Copley, Les Paul, Eric Legnini, Guido Manusardi, Daniele di Bonaventura, István Gyárfás, Balázs Berkes, Decebal Bădilă, Darius Brubeck, Luigi Bonafe, Lucio Canetti, Burton Greene, Billy Cobham, Krisztina Fejes, Norbert Kael și mulți alții. Un important capitol al carierei sale a fost colaborarea cu Johnny Răducanu – seniorul jazz-ului românesc și mentorul ei.

05
/02
/16

Cea dintâi premieră a anului 2016, "Hapciu în RE major", adaptare după celebra operetă "Mam'zelle Nitouche" (de F.R. Hervé, libret de Henri Meilhac și Albert Millaud), marchează un moment unic în istoria Operei Comice pentru Copii: este pentru prima dată când pe scena instituției se montează un spectacol de operetă. Premiera are loc sâmbătă, 20 februarie, de la ora 17.00, și duminică, 21 februarie, de la ora 11.00.

05
/02
/16

Un frumos recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german – Beethoven și Brahms – este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie (19.00) la Sala Radio violonista Cristina Anghelescu (solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio) și pianistul Daniel Goiţi.

05
/02
/16

„Aphonopelma johnnycashi” se va numi păianjenul care a împrumutat numele cântăreţului Johnny Cash. Creatura cu opt picioare este neagră în întregime, așa cum se îmbrăca regretatul artist, decedat în 2003 și care cânta cu chitara sa mai ales "Man in Black", unul din hiturile sale.

02
/02
/16

Filarmonica “George Enescu”  şi  asociaţia “Clasic e fantastic” anunţă cel de-al doilea concert al anului 2016, din ciclul educativ „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”. Duminică, 21 februarie, la orele 10 şi 12.30, copiii sunt invitaţi să afle povestea Bărbierului din Sevilia, capodopera de teatru muzical semnată  de compozitorul Italian Gioacchino Rossini.

01
/02
/16

Așa cum și-a obișnuit publicul și în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în fața publicului pe câțiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din țară și din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”. 

23
/01
/16

Mai este loc de noi interpretări pentru Brahms și Beethoven? Mi-am pus întrebarea înainte de a asculta două discuri apărute recent pe piață, semnate de nume importante ale artei interpretative contemporane: violonista olandeză Janine Jansen și dirijorul austriac Manfred Honeck, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh. Și am descoperit, nu neapărat cu surprindere, ci cu încântare, că Brahms și Beethoven au încă (foarte) multe de spus.

22
/01
/16

Super! Pet Shop Boys lansează un nou album, cel de-al 13-lea al grupului care a cunoscut gloria cu hituri ca "West end girls", "It's a sin", "Domino Dancing" sau "Go west". Noul album, ce urmează să apară pe piaţă pe 1 aprilie, se numeşte, desigur, "Super".

20
/01
/16

Vineri, 22 ianuarie (19.00), Orchestra Națională Radio îi invită pe iubitorii muzicii la un concert MOZART / BEETHOVEN, eveniment ce se va desfășura la Sala Radio sub bagheta dirijorală a lui MĂDĂLIN VOICU - fiul marelui violonist Ion Voicu - și cu participarea apreciatului violonist ALEXANDRU TOMESCU, care se bucură de privilegiul de interpreta pe vioara Stradivarius, instrument pe care a cântat și Ion Voicu.

15
/01
/16

„Muzică, prin fond şi prin formă, poezia lui Eminescu nu mai are nevoie de nici o altă melodie”, spunea criticul şi istoricul literar Garabet Ibrăileanu, încercând să sublinieze ideea, adevăratră în fond, că muzicalitatea poeziei eminesciene, excepţională, îşi este suficientă sieşi. Cu toate acestea, nu puţini au fost artiştii români care, de-a lungul anilor, au pus pe muzică câteva dintre cele mai cunoscute poezii eminesciene.