Concert: Thy Veils lansează o nouă piesă în noaptea de Anul Nou
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-thy-veils-lanseaza-o-noua-piesa-in-noaptea-de-anul-nou/

O serie de evenimente importante au loc pe scena muzicii electronice luna aceasta. Ansamblul de artă sincretică Thy Veils a lansat, înainte de Crăciun, cea mai nouă piesă, Neoradiant, în versiunea ei de studio. Aceasta face parte din albumul cu acelaşi nume care este încă în lucru şi care devine public, piesă cu piesă, pe măsură ce acestea sunt realizate. În egală măsură, albumul va fi soundtrack-ul filmului omonim, aflat în producţie. 

Un articol de Petre Ivan|21 decembrie 2018

Piesa Neoradiant, care poate fi ascultată pe Bandcamp, îi are pe Alira Mun la voce, Daniel Dorobanțu electronică / producție și Attila Lukinich mixaj și master.

Trupa Thy Veils va încheia 2018 (care a fost unul foarte activ: 4 spectacole, 4 single-uri lansate, filmări în 4 țări), cu un concert care va începe în noaptea de 31 decembrie 2018, în clubul Escape Venue din Timișoara. Pe lângă muzică vor fi prezentate și cele mai recente segmente de video art din filmul Neoradiant.

Ansamblul de artă sincretică Thy Veils e un nume rezonant pentru stilurile ambient, neoclasic, electronic şi world-fusion, atât în contextul artistic românesc, cât și în cel  internațional. Localizată la Timișoara, aceasta e singura trupă din România invitată la Festivalul Sziget (Budapesta, Ungaria) timp de trei ani consecutiv, în perioada 2014 – 2016.

Consacrați ca o voce coerentă pe piața muzicală, artiștii care formează Thy Veils și-au dovedit competențele în cele mai diverse situații, ofertând o paletă largă de public. Au cântat la Tbilisi (Georgia), într-un spațiu dedicat practicanților de yoga, în Berlin au performat într-un studio cultural, au apărut în fața publicului în Cetatea Oradea, iar cu un an înainte au cântat la Gărâna Jazz Festival.

În acest context, evenimentul de Anul Nou este dedicat muzicii și artelor vizuale electronice. Astfel, Thy Veils va deschide seara de Revelion la Escape Venue, și va fi  urmată, peste noapte, de DJ-i și producători de drum&bass și alte stiluri de muzică electronică underground.

Ansamblul Thy Veils se concentrează în prezent pe un proiect îndrăzneț, atât pentru peisajul muzical românesc cât și pentru cinematografia autohtonă. E vorba de producția filmului Neoradiant, un lungmetraj independent de science fiction. ”Neoradiant este numele pasului următor în odiseea formației. O nouă și vastă dimensiune, dar în același limbaj artistic pe care Thy Veils îl rafinează din 1996”, arată Daniel Dorobanțu, fondatorul formației.

Alături de membrii Thy Veils, la film vor lucra colaboratorii lor consacrați (de la muzicieni la designeri), actori din Timișoara și creativi din industria internațională. Noua direcție nu îi va surprinde pe admiratorii trupei timișorene. Pionieri ai muzicii ambientale, Thy Veils sunt recunoscuți pentru proiecțiile de artă video și cine-concertele spectaculoase care transportă audiența prin alte lumi. Videoclipurile semnate de Daniel Dorobanțu poartă amprenta celor mai actuale tehnici de producție. Ele anunță bogăția vizuală și tematică a filmului aflat deja în pre-producție.

Cât privește subiectul filmului, acesta rămâne, momentan, învaluit în mister. Cu siguranță va atinge constantele preocupări Thy Veils (mirarea față de Cosmos, straturile adânci ale realității) dar și teme noi, aflate la granița cunoașterii contemporane. Creatorul și producătorul Daniel Dorobanțu mizează pe potențialul vizionar al poveștii și pe montajul imaginativ.

”În perioada următoare, în paralel cu producția filmului, vor fi lansate capitole complementare. Acestea vor lua înfațișări diverse (piese noi, videoclipuri, ilustrații, povestiri, spectacole concept), dar vor face parte din același univers Neoradiant”, a mai spus Daniel Dorobanțu.

Publicul este invitat să urmărească producția acestui nou univers pe noua pagină dedicată acestuia alături de canalele de social media ale formației.

Foto:  Thy Veils – facebook

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.