Concert: Thy Veils lansează o nouă piesă în noaptea de Anul Nou
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-thy-veils-lanseaza-o-noua-piesa-in-noaptea-de-anul-nou/

O serie de evenimente importante au loc pe scena muzicii electronice luna aceasta. Ansamblul de artă sincretică Thy Veils a lansat, înainte de Crăciun, cea mai nouă piesă, Neoradiant, în versiunea ei de studio. Aceasta face parte din albumul cu acelaşi nume care este încă în lucru şi care devine public, piesă cu piesă, pe măsură ce acestea sunt realizate. În egală măsură, albumul va fi soundtrack-ul filmului omonim, aflat în producţie. 

Un articol de Petre Ivan|21 decembrie 2018

Piesa Neoradiant, care poate fi ascultată pe Bandcamp, îi are pe Alira Mun la voce, Daniel Dorobanțu electronică / producție și Attila Lukinich mixaj și master.

Trupa Thy Veils va încheia 2018 (care a fost unul foarte activ: 4 spectacole, 4 single-uri lansate, filmări în 4 țări), cu un concert care va începe în noaptea de 31 decembrie 2018, în clubul Escape Venue din Timișoara. Pe lângă muzică vor fi prezentate și cele mai recente segmente de video art din filmul Neoradiant.

Ansamblul de artă sincretică Thy Veils e un nume rezonant pentru stilurile ambient, neoclasic, electronic şi world-fusion, atât în contextul artistic românesc, cât și în cel  internațional. Localizată la Timișoara, aceasta e singura trupă din România invitată la Festivalul Sziget (Budapesta, Ungaria) timp de trei ani consecutiv, în perioada 2014 – 2016.

Consacrați ca o voce coerentă pe piața muzicală, artiștii care formează Thy Veils și-au dovedit competențele în cele mai diverse situații, ofertând o paletă largă de public. Au cântat la Tbilisi (Georgia), într-un spațiu dedicat practicanților de yoga, în Berlin au performat într-un studio cultural, au apărut în fața publicului în Cetatea Oradea, iar cu un an înainte au cântat la Gărâna Jazz Festival.

În acest context, evenimentul de Anul Nou este dedicat muzicii și artelor vizuale electronice. Astfel, Thy Veils va deschide seara de Revelion la Escape Venue, și va fi  urmată, peste noapte, de DJ-i și producători de drum&bass și alte stiluri de muzică electronică underground.

Ansamblul Thy Veils se concentrează în prezent pe un proiect îndrăzneț, atât pentru peisajul muzical românesc cât și pentru cinematografia autohtonă. E vorba de producția filmului Neoradiant, un lungmetraj independent de science fiction. ”Neoradiant este numele pasului următor în odiseea formației. O nouă și vastă dimensiune, dar în același limbaj artistic pe care Thy Veils îl rafinează din 1996”, arată Daniel Dorobanțu, fondatorul formației.

Alături de membrii Thy Veils, la film vor lucra colaboratorii lor consacrați (de la muzicieni la designeri), actori din Timișoara și creativi din industria internațională. Noua direcție nu îi va surprinde pe admiratorii trupei timișorene. Pionieri ai muzicii ambientale, Thy Veils sunt recunoscuți pentru proiecțiile de artă video și cine-concertele spectaculoase care transportă audiența prin alte lumi. Videoclipurile semnate de Daniel Dorobanțu poartă amprenta celor mai actuale tehnici de producție. Ele anunță bogăția vizuală și tematică a filmului aflat deja în pre-producție.

Cât privește subiectul filmului, acesta rămâne, momentan, învaluit în mister. Cu siguranță va atinge constantele preocupări Thy Veils (mirarea față de Cosmos, straturile adânci ale realității) dar și teme noi, aflate la granița cunoașterii contemporane. Creatorul și producătorul Daniel Dorobanțu mizează pe potențialul vizionar al poveștii și pe montajul imaginativ.

”În perioada următoare, în paralel cu producția filmului, vor fi lansate capitole complementare. Acestea vor lua înfațișări diverse (piese noi, videoclipuri, ilustrații, povestiri, spectacole concept), dar vor face parte din același univers Neoradiant”, a mai spus Daniel Dorobanțu.

Publicul este invitat să urmărească producția acestui nou univers pe noua pagină dedicată acestuia alături de canalele de social media ale formației.

Foto:  Thy Veils – facebook

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu