Concerte de Crăciun la Ateneul Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/concerte-de-craciun-la-ateneul-roman/

Concerte extraordinare organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sunt pregătite de către muzicienii din Orchestra simfonică şi din Corul Filarmonicii „George Enescu”.

Un articol de Liliana Matei|1 decembrie 2019

„An de an, ele sunt dăruite publicului în semn de apreciere și recunoștință. Melomanii adevărați și statornici le așteaptă cu nerăbdare și încântare. Fastul și magia Sărbătorilor atrag desigur și pe cei mai puțin familiarizați cu repertoriul simfonic, coral și vocal-simfonic. Sperăm că și aceștia, după ce vor fi trecut, poate pentru prima oară, pragul Ateneului Român în zile de sărbătoare, vor reveni din ce în ce mai des și se vor bucura sincer și de celelalte concerte din stagiune”, se arată într-un comunicat de presă.

În tradiționalul Concert de Crăciun, în acest an Corul Filarmonicii condus de Iosif Ion Prunner și Grupul vocal – BUCHAREST SINGERS propun un program interesant, variat și bogat, în care vor sta alături lucrări de muzică românească din repertoriul clasic și piese de mare popularitate din repertoriul internațional. Toți cei care se vor afla în sala de concert, vor trăi intens și profund colindele prelucrate de mari maeștri ai școlii componistice corale românești Ioan D. Chirescu, Sabin Drăgoi, Paul Constantinescu, Tiberiu Brediceanu, Dumitru D. Kiriac, Vinicius Grefiens, Tudor Jarda, Radu Paladi. Repertoriul internațional ales cuprinde șlagăre clasice – printre ele desigur Hallelujah din Oratoriul Messiah de Haendel – dar și piese de foarte mare popularitate, fredonate în întreaga lume și devenite un bun comun al tuturor căci, cel mai adesea, adevărații creatori au rămas aproape necunoscuți – printre acestea Jingle Bells, Let It Snow, Stille Nacht, O, Tannenbaum…

Pentru concertele în abonament cu care Filarmonica „George Enescu”  încheie anul 2019 marcând nu numai Sărbătoarea Nașterii Domnului, ci și împlinirea a 30 de ani de la Revoluția Română (1989), a fost aleasă o lucrare de referință din muzica românească Naşterea Domnului – Oratoriu bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu. Prima audiție a acestei lucrări monumentale a avut loc tot la Ateneul Român, pe 21 decembrie 1947, cu maestru Constantin Silvestri la pupitru.

Oratoriul bizantin de Crăciun se bazează, în principal, pe  Evangheliile după Luca şi Matei, dar și pe alte surse de inspirație și religioase. Părţile Oratoriului bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu sunt: 1. Bine vesteşte pământule bucurie mare; 2. Iar în luna a şasea trimis… 3. Şi a zis Maria; 4. Vitleeme găteşte-te… 5. Evanghelist – În zilele acelea ieşit-a poruncă de la Chesarul August… 6. Nu pricep curata… 7. Evanghelist – Şi a născut pre Fiul… 8. Şi păstorii erau într-aceiaşi lature… 9. Evanghelist – Şi a fost dacă… 10. Evanghelist – Şi au venit degrabă şi au aflat pre Maria; 11. Minune prea mare, o, Maică Fecioară! 12. Evanghelist – Şi s-au întors păstorii; 13. Evanghelist – Iar dacă s-a născut Iisus în Vitleemeul Iudeii… 14. Evanghelist – Şi auzind Irod Împăratul s-a tulburat… 15. Solo bas – Spăimântatu-s-a Irod văzând buna-credinţa Magilor… 16. Evanghelist – Iar ei ascultând pre Împăratul s-au dus… 17. Magii, Împăraţii Perşilor… 18. Evanghelist – Şi, luând înştiinţare prin vis… 19. Hristos se naşte, măriţi-L!  Muzica impresionează profund prin atmosfera arhaică, spirituală, înălțătoare, datorată folosirii melodiilor și armoniilor specifice universului sonor bizantin. În interpretarea Orchestrei simfonice și a Corului Filarmonicii „George Enescu”,  o instituție de cultură fondată în anul 1868  care a ajuns în cei peste 150 de ani de existență un reper în viața muzicală europeană, în celebra Sală Mare a Ateneului Român care numără și ea 130 de ani de tradiție, și sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner, strâns înrudit cu marele compozitor și dirijor Constantin Silvestri, această nouă versiune a Oratoriului bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu va marca, cert, unul dintre momentele de vârf ale stagiunii 2019-2020.

Marți 3 decembrie

Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor – IOSIF ION PRUNNER

Participă Grupul vocal – BUCHAREST SINGERS

La orgă – SIMONA SĂNDULESCU

Program

Ioan D. Chirescu – Bună dimineaţa la Moş Ajun

Sabin Drăgoi – Coborât-a, coborâtu

Paul Constantinescu – Minune prea mare

Tiberiu Brediceanu – Colindiţa; Ziurel de ziuă

Johann Sebastian Bach – Coralul ” Wir singen dir in deinem Heer” şi corul ”Herrscher des Himmels erhöre das Lallen” din Oratoriul de Crăciun

César Franck – Iisus şi Fecioara Maria

 

BUCHAREST SINGERS:

Viniciu Grefiens – Ici în ceastă curte

Tudor Jarda – Bun gând s-o gânditu

Radu Paladi – Colinda

 

Tiberiu Brediceanu – Doamne, Iisuse Hristoase;Râurel de ploaie;Astăzi Domnul s-a născut; Legănelul lui Iisus;Trei crai ai Pământului; Triptic: Gazde mari, nu mai dormiţi, Sus în vârful muntelui, Iată, vin colindători

Dumitru G. Kiriac – O, ce veste minunată

 

BUCHAREST SINGERS:

John Rutter – Deck the Hall

Ben Parry – Jingle Bells

Eric Richards – Let It Snow

 

Franz Gruber – Stille Nacht

Erns Anschütz – O, Tannenbaum

John Francis Wade – Adeste Fideles

Georg Friedrich Händel – Corurile ”Hoch tut euch auf” şi ”Hallelujah” din Oratoriul Messiah

 

Joi 19 și Vineri, 20 decembrie

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor – IOSIF ION PRUNNER

Soliști: Veronica Anușca, Antonela  Bârnat, Călin Brătescu, Iustinian Zetea

Program

Paul Constantinescu  Naşterea Domnului – Oratoriu bizantin de Crăciun

 

 

02
/11
/15

Doi violoniști români, două viori Stradivarius, o singură scenă: Alexandru Tomescu și Răzvan Stoica susțin o reprezentație inedită în fața publicul român, joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul evenimentului Duo Stradivarius, găzduit și organizat de Palatul Bragadiru în parteneriat cu TVR.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

27
/10
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în stagiunile precedente, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat ZILEI RADIO ROMÂNIA. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

26
/10
/15

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția.

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

24
/10
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz are loc în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Si anul acesta au fost invitați artişti cu abordări muzicale spectaculoase, cu povești şi perspective inedite.

24
/10
/15

Doctorandă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, pianista Mădălina Claudia Dănilă este pentru a doua oară oaspete al Stagiunii de marţi seara, de la Ateneu, pe 27 octombrie.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.