Concertul Regal, în prezenţa Alteţelor Regale, de la Sala Radio, s-a desfăşurat cu sala plină
https://www.ziarulmetropolis.ro/concertul-regal-in-prezenta-altetelor-regale-de-la-sala-radio-s-a-desfasurat-cu-sala-plina/

Sala Radio a găzduit sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 19.00, un concert regal sub semnătura Orchestrei Naţionale Radio, în prezenţa Alteţelor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu.

Un articol de Andrada Văsii|13 mai 2013

Sala Radio a găzduit sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 19.00, un concert regal sub semnătura Orchestrei Naționale Radio, în prezenţa Alteţelor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu.

Printre invitații speciali ai acestui eveniment s-au numărat trei mari muzicieni de talie internaţională: dirijorul român Christian Badea, violonista Mihaela Martin şi violoncelistul suedez Frans Helmerson.

Seara s-a deschis în mod tradițional cu Imnul Regal (Eduard Hübsch) şi a continuat cu „Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră“. Noutatea momentului a constat în participarea celor doi soliști: Mihaela Martin şi violoncelistul Frans Helmerson.

Un volum de interviuri și mesaje

Pauza Concertului Regal a fost marcată de lansarea unui album format dintr-o carte și 2 CD-uri, dedicat Majestății Sale Regele Mihai „At your service at all times…“ („În slujba voastră în toate timpurile…“). Volumul reprezintă o colecție de interviuri și mesaje radio transmise în perioada 1989-2011 și este publicat la editura Casei Radio.

Sala a prins viață

In cea de-a doua parte a evenimentului, participanții s-au putut delecta cu „Simfonia a IX-a în mi minor – Din lumea nouă“ semnată de compozitorul ceh Antonin Dvořák. Lucrarea, prin interpretarea ei demnă de aplauze, și-a confirmat valoarea, la fel cum a făcut-o la prima audiţie în 1893, la Carnegie Hall din New York.

Momentul amintea de descoperirea unei Lumi Noi (așa cum era supranumită America de Nord ), fiind încărcat de emoție și acompaniat cu succes de Orchestra Națională Radio. Toate cele patru părți parcă au transmis câte un mesaj fiecăruia dintre cei prezenți, iar ultima parte a smuls un ropot de aplauze la final.

Foto credit: Virgil Oprina

07
/08
/15

Câteodată, viața privată a muzicienilor este mai palpitantă decât ficțiunea. Știați că Bach a avut 20 de copii, Mozart avea un umor scatologic, iar Wagner a întreținut relații amoroase scandaloase?

07
/08
/15

Performance-ul Explicit Content cu Sergiu Matiş va fi prezentat la teatrul Schauspielhaus din Viena, luni, 10 august, la ora 23.00 şi miercuri, 12 august, la ora 21.00. Reprezentaţiile au loc în cadrul ImPulsTanz 2015, festivalul internaţional de dans de la Viena care se va încheia pe 16 august.

07
/08
/15

Muzicienii austrieci Johann Strauss Ensemble, supranumiți de presa internațională "Regii Valsului", vor străbate ţara noastră într-un turneu național, între 10 şi 21 decembrie. Concertul de la București va avea loc pe 21 decembrie în proaspăt renovata Sală Mare a Teatrului Național.

07
/08
/15

Seria concertelor de vară de la Institutul Cultural Român începe luni, 10 august 2015, de la ora 20.00. „De la Edith Piaf la Maria Tănase” se av desfăşura în grădina Institutului Cultural Român, cu Jezebel (Izabela Barbu), acompaniată de Alexandru Burca (pian) și Dan Încrosnatu (baterie).

06
/08
/15

Ediţia a XVl-a a Festivalului Internaţional “Enescu şi muzica lumii”, ce se va desfășura între 10 și 26 august 2015 la Sinaia, (dar și la Bucureşti, unde se va relua unul dintre concerte), are în program 12 concerte și recitaluri, majoritatea găzduite de Casino-ul din Sinaia.

06
/08
/15

Celebra soprană româncă Angela Gheorghiu va fi distinsă cu premiul European Cultural Award 2015. Printre câștigătorii care vor urca anul acesta pe scenă alături de Angela Gheorghiu se numără și tenorul german Jonas Kaufmann și Orchestra Filarmonică de Tineret a Mării Baltice.

04
/08
/15

Știați că instrumentele Filarmonicii din Berlin cântăresc 11 tone, că Yehudi Menuhin a mâncat în cantina muncitorilor din Casa Parlamentului și că Bucureștiul va primi la toamnă peste 20 000 de turiști străini? Ziarul Metropolis v-a pregătit un top al evenimentelor inedite din cadrul Festivalului Enescu. Ediția 2015 începe pe 30 august.

04
/08
/15

În această perioadă are loc la Brăila cea de-a 20-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional de canto „Hariclea Darclée”, patronat de soprana Mariana Nicolesco. Astăzi şi mâine, la Teatrul Municipal din localitate, se desfăşoară etapa finală a competiţiei.

04
/08
/15

Între 5 și 14 august 2015, în grădina verde de la Green Hours are loc Estivalul de Chitară. 10 recitaluri, 18 artiști și multă muzică frumoasă, cu chitare, lăute, triluri de soprană, percuții cu ritmuri colorate, pian, fagot, setar, tanbour, daf și chiar un flaut fermecat.

04
/08
/15

Europa FM și Primăria Mangalia au adus atmosfera muzicii clasice pe plaja dintre Venus și Saturn, duminică 2 august într-un spectacol excepțional în care orchestra simfonică a Teatrului Național de Operă Oleg Danovski a interpretat teme din musicaluri faimoase, dar și reinterpretări simfonice ale unor hituri pop internaționale la Europa FM Live Symphony.

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

03
/08
/15

Sâmbătă seara publicul brăilean i-a aplaudat cu entuziasm, odată cu toţi tinerii participanţi la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, pe artiştii chinezi prezenţi la Brăila, care au oferit încântătoare melodii din ţara lor ca omagiu adus evenimentelor muzicale care ne fascinează pe toţi în aceste zile.

31
/07
/15

Printr-o suită de evenimente, cu sprijinul ICR Londra, în spaţii de mare vizibilitate şi prestigiu, capitala britanică va deveni, în următoarele săptămâni, scena unei veritabile veri muzicale româneşti.

31
/07
/15

Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu – anunţă organizatorii - nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziție şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.