Concurs de manuscrise, la Editura Univers
https://www.ziarulmetropolis.ro/concurs-de-manuscrise-la-editura-univers/

După ce în ultimii ani s-a dedicat traducerii şi publicării unora dintre cei mai cunoscuţi scriitori din literatura universală, Editura Univers se reîntoarce către literatura română, prin lansarea unui concurs de manuscrise, la care sunt invitaţi să participe scriitorii care vor să-şi vadă cărţile publicate.

Un articol de Liliana Matei|8 iulie 2015

Participanții trebuie să trimită manuscrisele lor, exclusiv în formă electronică, în documente scrise cu diacritice, la adresa [email protected], până la data de 15 septembrie 2015.

Cele mai bune dintre manuscrisele primite vor avea o şansă să intre în planul editorial. Selecția manuscriselor va fi făcută de către redactorii editurii, dar și de o serie de referenţi externi: scriitori, critici şi cititori.

„Ne dorim o constanță a publicării autorilor români, dar nu avem un plan dinainte fixat. Calitatea manuscriselor va decide frecvența cu care cărțile apar; de aceea ne dorim texte cât mai bune, capabile să încânte cititori cât mai diferiți, de la cei cu gusturi mai sofisticate, până la cei pentru care lectura este prilejul optim de relaxare. Însă vrem ca toți să simtă cuvintele palpitând cu fiecare pagină întoarsă”, declară reprezentanții editurii.

Deoarece calitatea este criteriul care contează, sunt bineveniți toți scriitorii, indiferent de vârstă, zonă geografică sau parcursul profesional.

„În prima etapă a acestei inițiative ne dorim să publicăm romane, volume de proză scurtă și literatură pentru copii, dar vrem să încercăm și un domeniu nou și extrem de incitant – cărțile de colorat pentru adulți.”

Cărțile selectate vor fi anunțate pe 15 octombrie.

Literatura de bună calitate – acesta a fost obiectivul Editurii Univers în cei peste 45 de ani de activitate. Nume mari ale literaturii universale au fost traduse și reunite în colecții cu tradiție, precum „Romanul secolului XX”, „Romanul secolului XXI”, „Globus” sau „Enigma” sau în serii de autor. Tot la Univers au publicat scriitori importanți ai literaturii române contemporane: Ion Manolescu, Ovidiu Verdeș, Caius Dobrescu, T.O. Bobe.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.

19
/12
/22

În cartea sa „Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra”, jurnalistul Johann Hari a adunat experiență din 50.000 de kilometri parcurși pentru a sta de vorbă cu nu mai puțin de 250 de experți care studiază consecințele pierderii atenției și concentrării, ea a declarat că, potrivit studiilor sale, acum „suntem mai predispuși să scanăm și să trecem cu ușurință mai departe atunci când citim pe ecrane – ne trecem privirea rapid peste informații pentru a extrage ce avem nevoie".

18
/12
/22

Ziarul Metropolis vă oferă un fragment din romanul „Lecții de chimie” de Bonnie Garmus, apărut recent și în limba română, la Editura Nemira. Bestseller The New York Times, cartea a fost nominalizată pentru Waterstones Debut Fiction Prize și este în curs de ecranizare ca serial Apple TV, cu Brie Larson în rolul principal.