Concurs de proiecte: până la 2.500 de euro pentru ONG-urile care încurajează implicarea tinerilor în societate
https://www.ziarulmetropolis.ro/concurs-de-proiecte-pana-la-2-500-de-euro-pentru-ong-urile-care-incurajeaza-implicarea-tinerilor-in-societate/

Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România lansează un apel la proiecte ce vizează valorificarea voluntariatului şi implicarea tinerilor la nivel naţional şi european, în marja celei de-a treia ediţii a Forumului Tinerilor, care s-a încheiat în data de 6 februarie.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2022

Un sprijin financiar, în valoare maximă de 2.500 de euro, pentru fiecare proiect în parte, va fi acordat inițiativelor propuse de către ONG-urile care activează în beneficiul tinerilor și care au ca grup țintă persoanele între 15 și 30 de ani.

Proiectele eligibile trebuie să se înscrie în următoarele categorii: educație despre democrație și implicare civică; acțiuni anti-discriminare, care promovează toleranța și egalitatea de gen; educație despre informație (lupta împotriva fake news) și dezvoltarea gândirii critice; informare, comunicare și formare pe tematica europeană și politicile europene; dezvoltarea conștiinței ecologice (biodiversitate, lupta împotriva schimbărilor climatice). Proiectele pot fi trimise până pe data de 6 martie 2022 (inclusiv). Toate detaliille privind apelul la proiecte sunt disponibile accesând pagina dedicată : https://bit.ly/ProiecteONGuri

Lansarea acestui apel la proiecte vine în contextul în care rolul ONG-urilor este esențial pentru a facilita integrarea și participarea tinerilor la viața într-o societate democratică, implicată în deciziile politice și solidară în momente dificile. Din primăvara anului 2020, noi forme de angajament și solidaritate sunt vizibile în rândul tinerilor, în special prin utilizarea instrumentelor digitale și pentru a face față consecințelor economice și sociale ale crizei actuale.

Forumul Tinerilor: Europa unei noi generații, organizat în perioada 4-6 februarie 2022, în format online de către Ambasada Franței și Institutul Francez din România, a servit drept platformă de discuții pentru ONG-uri reprezentative ale tinerilor din România și din Franța. Ediția de anul acesta a forumului s-a înscris în cadrul Anului European al Tineretului 2022 și al Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene. Criza climatică, participarea tinerilor la elaborarea politicilor publice și la dezbaterile din cadrul Conferinței privind viitorul Uniunii Europene au constituit nucleul acestor zile de discuții și schimburi de idei și bune practici.

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

03
/05
/22

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, va oferi publicului, în cadrul celei de-a 9-a ediții (12 mai-7 august 2022), o expoziție semnată de artistul aflat în centrul celei mai mari mișcări de avangardă în România și Israel și, totodată, creatorul primei construcții moderniste din Bucureștiul anilor ’20: Marcel Iancu.

02
/05
/22

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală”.

20
/04
/22

Creațiile a doi dintre cei mai importanți artiști plastici spanioli ai secolului XX – Picasso și Dalí – intră în dialog cu muzica maestrului Manuel de Falla și cu baletul „Le Tricorne” („Pălăria cu trei colțuri”) la Art Safari, într-o expoziție curatoriată de Dr. J. Óscar Carrascosa. Aflăm povestea acestei expoziții de la curatorul spaniol.