Concursul Enescu 2014 – deschiderea şi concertul de gală – în direct, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-enescu-2014-in-direct-la-tvr-2-si-tvr-hd/

TVR 2 şi TVR HD vor transmite, sâmbătă, în direct de la Ateneul Român din Bucureşti concertul de deschidere a Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2014.

Un articol de Petre Ivan|3 septembrie 2014

Evenimentul – transmis la TVR 2 şi TVR HD, sâmbătă, de la ora 19.00 (prima parte) şi 20.00 (partea a doua) – va fi moderat de Cătălin Sava, notează Mediafax.

Ediţia a XIV-a a Concursului Internaţional „George Enescu” va fi deschisă, în premieră în istoria sa, printr-un concert de gală susţinut de doi dintre laureaţii de marcă ai concursului: violonistul român Alexandru Tomescu (laureat în ediţia 1999) şi pianistul kazah Amir Tebenikhin (laureat în 2009).

Din programul galei fac parte: Rapsodia Nr. 1 în La Major op.11 de George Enescu, Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Mi Minor Op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy şi Concertul pentru Pian şi Orchestră în La Minor Op.16, de Edvard Grieg.

Concertul de deschidere din 6 septembrie beneficiază de participarea extraordinară a Filarmonicii „George Enescu”, dirijori fiind laureaţii Concursului Internaţional Concursul Enescu de dirijat „Jeunesses Musicales”.

Concursul Internaţional „George Enescu” este singura competiţie de acest gen din România şi este afiliat la Federaţia Mondială a Concursurilor Internaţionale Muzicale (FMCIM) şi parte a prestigiosului Festival „George Enescu”.

Ediţia din acest an se desfăşoară în perioada 6 – 27 septembrie, la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, şi are patru secţiuni competiţionale: Vioară, Violoncel, Pian şi Compoziţie. Premiile oferite vor fi în valoare de 100.000 de euro.

Foto: Concursul Enescu –  festivalenescu.ro/concurs-2014

10
/11
/14

Trei recitaluri și un concert cu orchestra, muzică de cea mai bună calitate cântată cu pasiune, talent și virtuozitate de trei maeștri ai scenei clasice, răsplătite cu cu minute în șir de aplauze de spectatorii ce au umplut sălile de la Craiova, Râmnicu Vâlcea și de două ori la Timișoara.

06
/11
/14

Unul dintre artiștii emblematici ai jazzului mondial, Steve Coleman, cel care va susține un concert la Sibiu alături de trupa sa în cadrul Mozaic Jazz Festival, a câștigat premiul “MacArthur Genius”, premiu acordat anual de Fundația MacArthur din SUA pentru 21 de personalități care au inovat în domeniul în care activează: justiție, muzică, teatru, matematică, medicină, cercetare și altele.

05
/11
/14

“Somn Bizar”, “Noaptea”, “Să nu crezi nimic”, “Ultimul mic dejun al lui Bon”,”Baby”,”Totul sau nimic”, “De vei pleca” sunt numai câteva dintre piesele de legendă care i-au consacrat pe cei de la Iris, una din trupele de legendă ale rock-ului românesc, şi care vor putea fi reascultate live, vineri, în Club Fabrica (str. 11 Iunie, nr. 50)

31
/10
/14

În perioada 4 – 6 decembrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, va avea loc a doua ediție a festivalului Brașov Jazz & Blues Festival. Pe parcursul celor 3 zile ale festivalului vor avea loc 7 concerte, printre care cel al celebrului grup de artiști scoțieni Hidden Orchestra, a căror muzică este difuzată de radiourile din întreaga lume.

30
/10
/14

Duminică, 14 decembrie, Ateneul Român va găzdui cele două concerte de Crăciun ale Corului Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin. Dirijate de Anna Ungureanu, cele două evenimente (ora 17:30 și ora 20:00) aduc în fața publicului bucureștean tradiționalele colinde de Crăciun pe care Madrigalul le interpretează de 51 de ani.

29
/10
/14

Sâmbătă, 29 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „In Memoriam Johnny Răducanu“, susținut de Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić și Sorin Romanescu. Evenimentul se desfășoară la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

29
/10
/14

Marţi, 4 noiembrie, ora 19:00, A1 găzduieşte ultimul eveniment din seria CIMRO DAYS 2014, FRESCOMANIA - un proiect inedit prin care Centrul de Informare Muzicală din România al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a provocat tineri şi foarte tineri compozitori să creeze variaţiuni contemporane pe o temă de Girolamo Frescobaldi (sec. XVII).