Condiția femeii în societatea modernă
https://www.ziarulmetropolis.ro/conditia-femeii-in-societatea-moderna/

Teatrul Evreiesc de Stat va prezenta joi, 4 februarie, de la ora 19.00, proiectul on-line „28 DE ZILE”, realizat după un text scris de Olga Shiliaeva, traducerea Raluca Rădulescu, în regia Catincăi Drăgănescu.

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2021

Realizat exclusiv on-line, proiectul își propune să aducă în atenția publicului o temă controversată și actuală, mai ales în contextul social prezent. Având ca punct de pornire o întâmplare dramatică reală, petrecută în Rusia zilelor noastre, „28 DE ZILE” este un manifest, un strigăt pentru conștientizarea condiției femeii în societatea modernă, în încercarea de a-și defini umanitatea și scopul existenței personale, oscilând între tradiție și prejudecăți, între succesul profesional și maternitate, între sentimente și rațiune, între idealuri și aspirații. Din dorința de a aduce în fața publicului acest proiect, dar și de a sublinia necesitatea unei dezbateri pe această temă, echipa artistică a participat pro bono la realizarea acestui proiect.

Din distribuție fac parte Maia Morgenstern (voce), Natalie Ester, Alexandra Fasolă, Anka Levana și Katia Pascariu. Editarea video a fost realizată de către Maria Drăghici.

Proiectul „28 DE ZILE” poate fi urmărit integral on-line, pe paginile de Facebook (https://www.facebook.com/teatrulevreiesc/) și YouTube (https://www.youtube.com/teatrulevreiesc) ale teatrului nostru joi, 4 februarie, începând cu ora 19.00. Accesul va fi gratuit.

„Să fii femeie înseamnă să fii diferită, să poți fi așa cum vrei. Aș vrea ca spectatorii să rămână cu ideea că nu hormonii le fac pe femei să se poarte inadecvat, ci că pentru toate aceste emoții negative ale femeilor există, înainte de orice, cauze sociale”, spune dramaturgul Olga Shiliaeva.

„Acum doi ani, o «piesă de scandal» făcea furori în Rusia. A fost rapid tradusă și montată și în Polonia. Un teatru din Chișinău a anulat proiectul, pentru că «spectatorii vor arunca în noi cu roșii, dacă aducem așa ceva pe scenă». Și tot în Polonia au urmat proteste în masă legate interzicerea avortului. 28 DE ZILE este o piesă care vorbește despre subiecte ce nu ar mai trebui să fie tabu nicăieri în lume, în secolul 21”, a declarat traducătoarea Raluca Rădulescu.

Iar regizoarea Catinca Drăgănescu argumentează: „În contextul în care România este țara cu cel mai mare număr de mame minore la nivelul Uniunii Europene, iar violul este încă un subiect polemic, ne întrebăm care este condiția femeii. Deși e greu de răspuns la o astfel de întrebare, prin proiectul 28 DE ZILE ne propunem să vedem împreună măcar cum se simte o femeie zi de zi, lună de lună în societatea contemporană. Cred cu tărie că empatia este calea către conștiință și toleranță.”

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]