Conferință despre baluri și petreceri în Bucureștiul de altădată, cu Georgeta Filitti
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferinta-despre-baluri-si-petreceri-in-bucurestiul-de-altadata-cu-georgeta-filitti/

Fundaţia Calea Victoriei vă invită sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 11:00, la Grand Hotel Continental, la conferinţa istoricului Georgeta Filitti despre „Baluri şi petreceri în Bucureştiul de altădată, 1900-1930”.

Un articol de Elena Simion|11 noiembrie 2015

Dacă vreți să aflați cum socializau românii și străinii în București, în secolele trecute, ce ținute purtau, ce se afla pe mesele festive, ce dansuri erau la modă, o puteți afla ascultând-o pe doamna Georgeta Filitti.

„Oraș al bucuriei, Bucureștiul își păstrează acest renume și în prima jumatate a secolului XIX. De la Palatul Regal până la Ateneele Populare, lumea e preocupată de organizarea petrecerilor. Călătorii străini din Occident, care au descris balurile și sindrofiile la care sunt invitați, sunt impresionați de multitudinea petrecerilor, eleganța interioarelor, meniurile sofisticate și atmosfera veselă a capitalei noastre, admirând totodată cochetăria pariziană a doamnelor și bunele maniere ale domnilor.

Invitațiile sunt râvnite, de la Rege și Regină până la cei mai simpli bucuresteni. Lumea petrece, comentează, e preocupată de îmbrăcăminte, bijuterii, iar această formă de socializare dă expresivitate societății românești.

De la corsetul purtat cu strictete în Belle Epoque se ajunge, după cel de-al Doilea Război Mondial, la “rochia Boston” care e deasupra genunchiului, de la valsul grațios la dansurile americane dezlănțuite – românii dovedesc ca sunt mereu în pas cu moda.” (Georgeta Filitti)

Georgeta Filitti este specializată în istoria modernă şi contemporană a României, cercetător ştiinţific la Institutul de istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, în perioada 1961-1998, până la gradul de cercetător principal I, consilier la Fundaţia „Ion Ghica” (1997-2004), bibliotecar, şef de secţie la Biblioteca Metropolitană Bucureşti (2003-2007),  cercetător principal I, la Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (din 2007) și autoare a multor articole, cărți sau traduceri.

filitti

INFO

Înscrierile la conferința despre „Baluri și petreceri în Bucureștiul de altădată, 1900-1930” se pot face pe pagina de Facebook a evenimentului. Numărul de locuri este limitat.

FOTO cu Georgeta Filitti: Petrică Tănase

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).

18
/08
/22

Era anul 1998, la Costinești, când regizorul Cornel Todea, inițiatorul programului, definea Gala Tânărului Actor HOP ca „teritoriul oferit paradoxului de a te putea afirma pe tine prin și alături de ceilalți”, ca „teritoriul oferit îndrăznelii de a fi tu însuți”, „curajului de a experimenta”.