Conferință-eveniment la Teatrul Metropolis: „Caragiale. Scrisori regăsite”
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferinta-eveniment-la-teatrul-metropolis-caragiale-scrisori-regasite/

Miercuri, 13 noiembrie, ora 19:30, la sala Mică a Teatrului Metropolis, are loc conferinţa aniversară „Caragiale. Scrisori regăsite”. La 140 de ani distanţă de la prima reprezentaţie pe o scenă de teatru a piesei O scrisoare pierdută, criticul literar Cosmin Ciotloş revizitează, într-un scenariu investigativ, bine-cunoscutul text al dramaturgiei româneşti. Conferinţa va fi deschisă de teatrologul Tiana Alexe.

Un articol de Liliana Matei|6 noiembrie 2024

Cosmin Ciotloș a publicat o serie de volume care exersează, toate, o specie de detectivism istorico-literar. „Ne-am obișnuit să spunem că trăim vremuri caragialești. Consolare comodă și, în fond, neadevărată. Fie și pentru aceea că printre contemporanii dramaturgului se numărau un Maiorescu, un Eminescu, ba chiar și-un Iacob Negruzzi sau un Vasile Conta, oameni inaccesibili nouă, cum inaccesibil ne e tonusul societății literare în care ei funcționau. De-aici, intensiv de-aici, decurge, sunt convins, O scrisoare pierdută. În ce fel anume, vom afla împreună, curând, la Teatrul Metropolis”, a declarat Cosmin Ciotloș.

„O scrisoare pierdută” pune laolaltă intrigile politice și afacerile sentimentale, goana după funcții și, în contrapartidă, răbdarea („puțintică”, după cum o tot cere unul dintre protagoniști) de largă acoperire filosofică. Cu ea, Caragiale a dat odată pentru totdeauna lovitura. Sute de montări, unele inconfundabile, au contribuit, în ultimul secol și jumătate, la consacrarea succesului primei reprezentații. Succes care n-a fost întâmplător. Dramaturgul l-a prevăzut. Cu câteva săptămâni înainte de acel noiembrie 1884, el se imagina deja în triumf.

Accesul publicului se face în baza completării unui formular, care poate fi accesat pe paginile de Facebook și Instagram ale Teatrului Metropolis, dar și în pagina dedicată evenimentului. Link aici.

Cosmin Ciotloș (n. 5 mai 1983) e unul dintre numele de autoritate în critica literară a ultimelor două decenii. Este lector dr. habil. la Facultatea de Litere a Universității din București, unde susține cursuri de literatură română modernă și contemporană. Comentează actualitatea editorială în rubrica „pe de altă carte” din Dilema. A susținut timp de zece ani pagina de cronică a revistei România literară. A publicat o antologie a poeziei generației ’80 (Nemira, 2015), o ediție adnotată a poemului Levantul de Mircea Cărtărescu (Humanitas, 2016), un eseu detectivistic investigând opera lui Mateiu I. Caragiale, Elementar, dragul meu Rache (Humanitas, 2017) și un eseu despre poezia generației optzeci, Cenaclul de Luni. Viața și opera (Pandora M, 2021). În 2020, a coeditat volumul de studii Harta și Legenda. Mircea Cărtărescu în 22 de lecturi (Editura Muzeul Literaturii Române). A îngrijit, în ediții critice cu suport audio, volume de Emil Brumaru, Traian T. Coșovei, Dan Sociu, Magda Cârneci și Nina Cassian. În 2024 a publicat, la Polirom, romanul Anton Pann. Până când nu te iubeam.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

26
/11
/24

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

22
/11
/24

Pentru prima dată în România, Marele Gatsby ajunge pe scena din București într-un spectacol de teatru imersiv, regizat de Andrei Huțuleac, unul dintre cei mai apreciați regizori din noua generație. Spectacolul recreează fastul și atmosfera electrizantă a anilor ’20, aducând în fața publicului o experiență teatrală unică, unde granițele dintre spectator și actor dispar, iar invitații devin parte din poveste.