Conferința internațională Fusion: Talks popularizează domeniul „artă-și-știință”
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferinta-internationala-fusion-talks-popularizeaza-domeniul-arta-si-stiinta/

Asociaţia Qolony – Colonia pentru Artă şi Știinţă organizează prima conferinţă internaţională Fusion: Talks, ediţia I, 2021. Conferinţa este un eveniment hibrid, care se desfăşoară online şi, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi a restricţiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, Bucureşti, în perioada 11-14 octombrie 2021.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2021

Fusion: Talks popularizează în rândul publicului din România conceptul de art&science, artă-și-știință, un domeniu transdisciplinar care folosește tehnologia ca mijloc de exprimare artistică sau un gen nou care nu doar fuzionează discipline, ci le depășește și le contopește în expresii artistice noi sau inovații științifice.

Invitații din Marea Britanie, Rusia, Austria, România, Franța, Canada, Belgia, Olanda, Spania și Portugalia, vor susține prezentări și vor intra în dialog cu publicul pentru a răspunde la întrebările: Ce este artă-și-știință? Cine face artă-și-știință? Cine promovează artă-și-știință? De ce artă-și-știință? Limba de lucru este engleza, evenimentele se vor difuza gratuit pe Facebook live. Publicul din București își poate achiziționa bilete pentru a participa în persoană la networking și vizionarea performance-urilor de artă-și-știință care vor fi prezentate în încheierea fiecărei zile, la POINT.

Programul conferinței:
(lucrările se desfășoară în limba engleză)

Luni, 11 octombrie, 18:00 – 20:00 – Ce este arta și știința?
Cu Anna Dumitriu (Marea Britanie), Aliya Sakhariyeva (RU), Claudia Schnugg (AT), Horea Avram (RO), Annick Bureaud (FR)
20:15 – 20:30 – spectacol live la POINT (care urmează să fie anunțat, pe baza apelului deschis, în curs de desfășurare până la 2 octombrie)

Marți, 12 octombrie, 18:00 – 20:00 – Cine face artă și știință?
Cu Jennifer Willet (CA), Frederik De Wilde (BE), Sabina Suru (RO), Nicole Spit (NL), María Castellanos (ES)
20:15 – 20:30 – spectacol live la POINT (care urmează să fie anunțat, pe baza apelului deschis în curs de desfășurare până la 2 octombrie)

Miercuri, 13 octombrie, 18:00 – 20:00 – Cine promovează arta și știința?
Cu Laura Welzenbach / Ars Electronica (AT), Aurelie Delater / S + T + ARTS (UE), Miruna Amza / Scientifica (RO), Lucas Evers / WAAG (NL), Ana Solange Leal (PT) / S + T + ARTS
19:15 – 19:30 – spectacol live la POINT (care urmează să fie anunțat, pe baza apelului deschis, în curs de desfășurare până la 2 octombrie)

Joi, 14 octombrie, 19:00 – 21:00 – De ce artă și știință?
Cu Adrian Currie (Marea Britanie), Clive Cazeaux (Marea Britanie), Cezara Nicola (RO), Diana Andreea Novaceanu (RO)
21:15 – 21:30 – spectacol live la POINT cu Cătălin Crețu (RO)

Artiștii care folosesc concepte și metode transdisciplinare pentru a interacționa cu publicul sunt invitați până pe 2 octombrie să propună o lucrare sau un performance în cadrul apelului Scena art&science. Art&science pe scenă, prin care Qolony selectează și premiază trei scurte spectacole sau performance-uri care vor fi prezentate în cadrul conferinței Fusion: Talks, în perioada 11-14 octombrie 2021 la POINT Hub. Regulamentul apelului se găsește aici https://qolony.eu/apel-fusion-talks/.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

03
/07
/22

Ceea ce am văzut la Art Safari, la ediția din acest an, cea cu numărul 9, nu poate fi uitat niciodată. Îți rămân întipărite în minte nu doar arta expusă, extraordinar reprezentată prin lucrările lui Theodor Aman, ale inegalabililor Pablo Picasso și Salvador Dali, Marcel Iancu, dar și parfumul de ulei și acuarelă, întinse cu măiestrie pe pânza veche, ce păstrează patina timpului.

17
/06
/22

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

14
/06
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de a XV a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13 – 19 iunie 2022, în București, pe Calea Griviței.

09
/06
/22

Muzeul Abandonului a pornit în toamna anului trecut un amplu proiect de reunire, într-o arhivă digitală, a unor arhive personale și instituționale, deocamdată disparate, toate legate de instituționalizarea și dezinstituționalizarea copiilor din România comunistă și post-comunistă.

09
/06
/22

Artistele Andreea Novac, Irina Marinescu și Alina Ușurelu, împreună cu psiholoaga Mihaela Vechiu, socioloaga Fidelie Kalambayi și medicul Roxana Negureanu prezintă (burn)OUT - Prelegeri și incursiuni performative, la AREAL spațiu pentru dezvoltare coregrafică.

08
/06
/22

În mai puțin de o săptămână începe cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, acolo unde teatrul, dansul și efervescența evenimentelor conexe își dau întâlnire cu spectactorii dornici să se bucure de o nouă atmosferă și un nou concept „sub nori”.