Conferință online la Muzeul Hărților: Machina Mundi. Desenând lumea în Evul Mediu
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferinta-online-la-muzeul-hartilor-machina-mundi-desenand-lumea-in-evul-mediu/

Pe 14 mai 2021, Muzeul Hărţilor vă invită la webinarul „Machina Mundi. Desenând lumea în Evul Mediu”, susţinut de lector dr. Ioana Munteanu de la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|11 mai 2021

Pentru a înțelege noima reprezentărilor Universului în diagramele aparent simple din manuscrisele isidoriene, în letrinele historiate din incipit-urile Genezei ori în marile compoziții din Bibliile Moralizate ale secolului al XIII-lea care îl înfățișează pe Christos mânuind compasul în ipostaza Creatorului, trebuie să urcăm înapoi, pe firul timpului, căutând a descifra concepțiile filozofiei pythagorico-platoniciene despre kósmos și viziunea vetero-testamentară asupra Facerii. Vom descoperi în ce fel modelul lumii sferice, aflate într-o mișcare ordonată pe principii geometrico-muzicale, potrivit cu rațiunea divină, și deopotrivă, întreaga problematică a creației demiurgice sunt asimilate, nu fără convulsii, mai întâi prin mijlocirea interpretărilor metaforice, în creaționismul iudeo-creștin, care, cel puțin în cartea dintâi a Vechiului Testament, părea departe de teoriile cosmologice ale doctrinelor spiritualiste grecești.

Jocul perpetuu dintre cerc și pătrat, prin care învățații artiști medievali transpun în plan formele desăvârșite ale sferei și cubului, îndelung speculate de știința greacă, se regăsește constant, într-un chip numai la prima vedere surprinzător, în iconografia creștină, unde exprimă actul creator al unui Dumnezeu care le-a rânduit pe toate „cu măsură, număr și cumpănă”.

Evenimentul face parte din seria „Atlas. Conferințele MNHCV”. Webinariile se adresează publicului pasionat de aventura cunoașterii și de descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, cosmologiei antice și medievale etc. Le mulțumim partenerilor noștri ESRI ROMÂNIA, care fac posibilă realizarea acestor evenimente.

Lector dr. Ioana Munteanu predă cursuri de Literatură latină clasică și tardo-antică, precum și de Introducere în cosmologia antică și medievală la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București. Este interesată de istoria ideilor Antichității târzii, de antropologia culturală a lumii vechi, de biblistică și alegoreză creștină. Lucrul la teza de doctorat intitulată „Despre bucurie în poezia sacră de limbă latină a veacului al XII-lea” și, în particular, descoperirea imnurilor Hildegardei von Bingen i-au deschis orizonturi noi în studiile medievale. Explorarea temei „machina mundi” se află în centrul preocupărilor sale din ultimii ani referitoare la sinteza dintre cosmologia greacă și cea creștină medievală.

Preț: 10 lei, prin achiziționarea unui bilet online.

Acces: pe platforma Zoom. . În preajma evenimentului, cei care au achiziționat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat și în Spam).

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă.

ESRI România este partenerul MNHCV în realizarea de produse și activități educaționale, promovând astfel cartografia și educația pe tot parcursul vieții. Esri România este membru al Grupului de Companii Esri și promovează în Romania politica și soluțiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri România este o prezență de necontestat în domeniul GIS, având o experiență fructuoasă de peste 20 de ani și un număr mare de clienți din toate domeniile, oferind o gamă completă de soluții și servicii destinate implementării sistemelor GIS Enterprise.

 

 

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.