Conferințele FITS 2019. Celebrul dansator de flamenco Jesús Carmona despre cele două spectacole din Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-celebrul-dansator-de-flamenco-jesus-carmona-despre-cele-doua-spectacole-din-festival/

Flamenco e o prezenţă constantă dar mereu diferită în Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Anul acesta, compania Ballet Flamenco Jesús Carmona a adus două spectacole, „Destination Flamenco” şi „Impetu’s”.

Un articol de Cristina Enescu Aky|20 iunie 2019

Așa cum a precizat moderatorul Octavian Saiu la începutul conferinței, Carmona este un artist foarte căutat de festivaluri și producători din toată lumea, pentru că reprezintă o nouă generație și o abordare proaspătă a artei flamenco. „Flamenco este cultură, rădăcini, sentiment, suflet, e o artă foarte specifică și totodată foarte universală care îi atinge pe toți, de oriunde. Desigur, flamenco este o artă în principal spaniolă, dar cu mult aport venit din culturi precum arabii și turcii, care au adus cu ei o artă foarte primară. Deci flamenco e spaniol dar nu mai e numai al Spaniei” a spus Jesús Carmona.

Jesus Carmona – Impetu’s

Vorbind despre cum și-a croit compania sa un drum propriu în peisajul artiștilor de flamenco, Carmona spune că „flamenco este o artă relativ tânără și în continuă evoluție. Eu asta caut, noi drumuri prin intermediul unui limbaj artistic deja existent. Pentru mine e importantă viteza dansului și energia lui, și în mod special felul în care captăm prin ele atenția publicului. E foarte important ca energia să fie reciprocă între artist și public. În flamenco există toate sentimentele, trebuie să poți însă și transmite aceste emoții și energii spre public”. Stilul său de dans este, în propriile cuvinte, „un rezultat al faptului că am studiat tehnică clasică de dans și mult folclor spaniol. Spectacolele mele sunt trepidante, energice, iar la sfârșit am norocul ca publicul să nu rămână indiferent.”

Din punct de vedere vizual și scenografic, în spectacolele acestei companii de flamenco există o dinamică permanentă între întuneric și lumină. „Lucrăm mult la lumina și sunetul spectacolelor. Flamenco are două fețe, e ca o monedă, pe de o parte e luminos, pe de altă parte are umbre Ne străduim să ne adaptăm și din acest punct de vedere fiecărei scene pe care dansăm, ca să putem valorifica la maxim energia.

Este oare flamenco un produs preponderent turistic, așa cum se crede uneori? „Da, adesea este doar un produs turistic, o afacere. Eu pledez pentru cultura autentică, inteligentă, care să aibă o muncă serioasă în spate, nu numai niște bătăi din picioare pe o scenă. Mulți dintre cei care văd spectacolele noastre ajung să înțeleagă că flamenco e mult mai mult decât un spectacol pentru turiști.”

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/cel-mai-bun-flamenco

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/flamenco-ca-destin



16
/07
/15

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

16
/07
/15

Trupa Byron concertează vineri, 17 iulie, de la ora 20.00, în Parcul Al.I.Cuza, la Foișorul de lemn. Evenimentul face parte din programul celei de-a X-a ediții a Stagiunii muzicale estivale, organizată de Primăria Sectorului 3. Intrarea publicului este liberă, iar accesul se face din strada Baba Novac, intersecție cu strada Câmpia Libertății.

15
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 19 iulie, începând cu ora 10.30, un tur ghidat prin câteva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888-1894.

10
/07
/15

Orchestra Română de Tineret va participa, cu sprijinul ICR, la un turneu în Italia, Germania, Franța şi Austria în perioada 18 iulie -28 octombrie. Concertele vor avea loc la Dobbiacco pe 18 iulie, la Berlin pe 19 august, la Aix-en-Provence pe 2 septembrie și la Viena pe 28 octombrie 2015. Orchestra Română de Tineret este prima orchestră românească invitată să concerteze în celebra Konzerthaus din Viena.

09
/07
/15

La sfârşitul lunii septembrie, cel mai renumit cor din lume, Corul Armatei Roşii, ajunge în Capitală pentru a cuceri publicul bucureştean. Artiştii au adăugat în agenda turneului internaţional cel de-al doilea spectacol la Bucureşti, eveniment ce se va desfăşura pe 22 Septembrie, în aceeaşi locaţie - Sala Palatului.

08
/07
/15

Şapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii în acest an vor concerta pe scena ediției 2015 a Festivalului Internațional George Enescu (30 august - 20 septembrie, București). Mai mult, publicul Festivalului se va putea bucura chiar de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii, conform unui top realizat de prestigioasa publicație britanică “Gramophone”.

07
/07
/15

Jazz in the Park 2015 a adunat peste 50 de mii de participanți, mai mult decât dublu față de ediția anterioară, iar Fondul Jazz in the Park s-a bucurat de un succes peste așteptări, au anunțat organizatorii festivalului.

07
/07
/15

Corurile reunite Cantus Mundi din Ucraina, Republica Moldova și România au cântat împreună sub bagheta Annei Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin, pe scenele ieșene, marcând inaugurarea secțiunii de concurs Cantus Mundi din cadrul Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret "Gavriil Musicescu", ediția a III-a, desfășurată pe 4 iulie la Casa de Cultură a Studenților, Sala Gaudeamus.

05
/07
/15

Ediția cu numărul 3 a festivalului timișorean de jazz, JazzTM, a început în forță. De la artiști locali, până la nume mari din industrie, toți au oferit publicului un spectacol pe cinste.

01
/07
/15

CORUL DE COPII RADIO, ce aniversează anul acesta 70 de ani de la înfiinţare, un ambasador artistic al României peste hotare, participă ca invitat special pe 4 şi 5 iulie la IAŞI, la a III-a ediţie a Festivalului Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, în cadrul căruia s-a organizat şi Concursul Internaţional Coral „Cantus Mundi”.