Conferințele FITS 2019. Celebrul dansator de flamenco Jesús Carmona despre cele două spectacole din Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-celebrul-dansator-de-flamenco-jesus-carmona-despre-cele-doua-spectacole-din-festival/

Flamenco e o prezenţă constantă dar mereu diferită în Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Anul acesta, compania Ballet Flamenco Jesús Carmona a adus două spectacole, „Destination Flamenco” şi „Impetu’s”.

Un articol de Cristina Enescu Aky|20 iunie 2019

Așa cum a precizat moderatorul Octavian Saiu la începutul conferinței, Carmona este un artist foarte căutat de festivaluri și producători din toată lumea, pentru că reprezintă o nouă generație și o abordare proaspătă a artei flamenco. „Flamenco este cultură, rădăcini, sentiment, suflet, e o artă foarte specifică și totodată foarte universală care îi atinge pe toți, de oriunde. Desigur, flamenco este o artă în principal spaniolă, dar cu mult aport venit din culturi precum arabii și turcii, care au adus cu ei o artă foarte primară. Deci flamenco e spaniol dar nu mai e numai al Spaniei” a spus Jesús Carmona.

Jesus Carmona – Impetu’s

Vorbind despre cum și-a croit compania sa un drum propriu în peisajul artiștilor de flamenco, Carmona spune că „flamenco este o artă relativ tânără și în continuă evoluție. Eu asta caut, noi drumuri prin intermediul unui limbaj artistic deja existent. Pentru mine e importantă viteza dansului și energia lui, și în mod special felul în care captăm prin ele atenția publicului. E foarte important ca energia să fie reciprocă între artist și public. În flamenco există toate sentimentele, trebuie să poți însă și transmite aceste emoții și energii spre public”. Stilul său de dans este, în propriile cuvinte, „un rezultat al faptului că am studiat tehnică clasică de dans și mult folclor spaniol. Spectacolele mele sunt trepidante, energice, iar la sfârșit am norocul ca publicul să nu rămână indiferent.”

Din punct de vedere vizual și scenografic, în spectacolele acestei companii de flamenco există o dinamică permanentă între întuneric și lumină. „Lucrăm mult la lumina și sunetul spectacolelor. Flamenco are două fețe, e ca o monedă, pe de o parte e luminos, pe de altă parte are umbre Ne străduim să ne adaptăm și din acest punct de vedere fiecărei scene pe care dansăm, ca să putem valorifica la maxim energia.

Este oare flamenco un produs preponderent turistic, așa cum se crede uneori? „Da, adesea este doar un produs turistic, o afacere. Eu pledez pentru cultura autentică, inteligentă, care să aibă o muncă serioasă în spate, nu numai niște bătăi din picioare pe o scenă. Mulți dintre cei care văd spectacolele noastre ajung să înțeleagă că flamenco e mult mai mult decât un spectacol pentru turiști.”

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/cel-mai-bun-flamenco

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/flamenco-ca-destin



28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

26
/01
/15

Cântăreţul grec Demis Roussos a murit la vârsta de 68 de ani, învins de cancerul la stomac, pancreas și ficat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un spital din Atena, a declarat pentru publicaţia Le Figaro fiica artistului, Emily.

26
/01
/15

Seria „Operă în concert” continuă la Sala Radio, după titluri rare ca Ora spaniolă de Ravel sau Ariadna la Naxos de Richard Strauss. „NORMA”, celebra creaţie a lui Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales graţie ariei "Casta diva" şi datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viaţă vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, într-o distribuţie de excepţie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

21
/01
/15

Două capodopere ale muzicii clasice, adevărate "hit-uri" ale repertoriului, vor fi ascultate în concertul prezentat miercuri, 28 ianuarie (19.00) de Orchestra de Cameră Radio. Seara muzicală de la Sala Radio va debuta cu celebra suită Anotimpurile, compusă în 1720 de Vivaldi, devenit atât de apreciată şi de cunoscută abia în secolul XX.

19
/01
/15

Violonista poloneză Patrycja Piekutowska, invitată specială în concertul de deschidere al stagiunii curente a Orchestrei Naţionale Radio, va cânta în evenimentul programat vineri, 23 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

19
/01
/15

Nu sunt o adeptă a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este…”. În sport merge, dar în muzică: gândiţi-vă, dacă ar fi să alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

15
/01
/15

Abonamentele pentru ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, București), care au fost puse în vânzare joi dimineața, la ora 10.00, prin rețeaua Eventim s-au epuizat în 10 secunde – pentru concertele de la Ateneul Român, respectiv 10 minute – pentru concertele de la Sala Palatului.

15
/01
/15

Grupul american Fleetwood Mac ocupă primul loc în topul artiştilor cu cele mai scumpe bilete la concertele pe care le-a susţinut în 2014, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes.

13
/01
/15

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că îşi compunea partiturile cu o naturaleţe şi o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspiraţie artistică divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (ora 19.00), la Sala Radio.