Conferințele FITS 2019: Fanfara Tunicilor Roșii din Yorkshire – impresionant de britanică, elegantă, stacojie
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-fanfara-tunicilor-rosii-din-yorkshire-impresionant-de-britanica-eleganta-stacojie/

La o oră destul de matinală (10:00 a.m.) pentru nopţile albe sau cel puţin târzii ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, la conferinţa FITS moderată de Octavian Saiu la Librăria Habitus au descins doi domni cu o prezenţă impresionantă (şi călcătură apăsată în pură tradiţie britanică), uniforme roşu aprins (mai precis roşu colonial) bogat ornamentate: David Stephenson şi David Barlow, toboşari ai Yorkshire Volunteers Band.

Un articol de Cristina Enescu Aky|18 iunie 2019

Așa cum sunt descriși în prezentarea paradei pe care au susținut-o zilele acestea la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, „Yorkshire Volunteers Band a fost înființată în 1860 ca orchestră a regimentului 7 din Corpul de voluntari călare din Yorkshire. (…) Trupa păstrează vechile tradiții ale Corpului de voluntari din Yorkshire, cu note adăugate de eleganță și elemente specifice fiecărui evenimente, de la concerte tradiționale, la parade, festivaluri și spectacole de mari dimensiuni. Uniformele lor includ jachetele stacojii tradiționale ale orchestrelor din Forțele armate britanice.”

Uniforma purtată cu enorm respect față de detalii și aspect este cea tradițională a infanteriei britanice, similară cu uniformele de la paradele regale. În superbele lor costume de paradă („în valoare de aproximativ 4.500 de lire fiecare, după cum au punctat muzicienii), cei doi gentlemani toboșari au povestit despre experiența de a menține vie tradiția muzicii militare britanice –  chiar și pe vreme caniculară, când membrii trupei păstrează totuși toate accesoriile deloc ușoare și foarte călduroase ale costumației lor. Mânușile albe, pantofi lustruiți-oglindă, ținuta impecabilă și, desigur, celebrele tunici de culoare roșu colonial.

Mulți dintre membrii trupei sunt foști militari, iar trupa are un repertoriu vast, interpretând și numere solo și cover-uri după piese celebre, dar pièce de résistance sunt întotdeauna paradele cu muzică militară. „Ne place să credem că uniforma noastră e cea mai frumoasă, are acel ceva tipic tradițional britanic. Aseară când am cântat pe pietonala din Sibiu, unul dintre organizatori ne-a întrebat dacă nu am putea totuși zâmbi puțin. Evident că nu!a spus pe un ton deopotrivă serios și jucăuș unul dintre toboșari. „Trebuie să fim serioși, e parte din tradiția noastră.

Trecerea de la lumea în care tobele și această muzică erau doar o parte din lupta pe front, la o lume în care această muzică a devenit și o formă de divertisment, pentru militari dar și pentru publicul larg, este un proces cu care muzicienii au trebuit să se obișnuiască din mers. Legat de receptarea acestor parade în Marea Britanie în comparație cu alte țări, și de prestația în fața unui public de festival precum cel de la Sibiu, cei doi domni grizonați și evident extrem de mândri de trupa lor au spus: „ne face o enormă plăcere să întâlnim oameni de pretutindeni. Muzica noastră e foarte tradițională, și niciodată nu știm cum va reacționa publicul, însă în general oamenii intră în ritmul nostru, chiar dacă nu înțeleg complet tradiția din care provine el și uniformele noastre, iar asta e fantastic, asta transcende diferențele culturale și etnice.”

Care e principala dificultate? „O mare provocare e faptul că, conform tipicului, e obligatoriu să fim foarte rigizi când cântăm. Postura și costumația deloc ușoară și care necesită o pregătire minuțioasă fac asta și mai dificil, în plus trebuie să mai și respiri și să mărșăluiești în timp ce cânți, totuși… E absolut esențial să fim ca scoși din cutie. Înainte de paradă, cel puțin o oră ne verificăm unii altora ținuta, să fim absolut perfecți.” Disciplină, respect, rigoare, cumva e o contradicție în termeni cu faptul că acești domni sunt deopotrivă și muzicieni, după cum au recunoscut. Înainte de toate sunt însă foarte britanici, în cel mai elegant sens, iar asta rezolvă contradicția.

Întrebați despre întâmplări care le-au bulversat rigoarea paradelor, muzicienii au amintit un eveniment „catastrofal (în sens britanic, desigur…) ce a avut loc la o comemorare a celui de-al Doilea Război Mondial în Franța, unde au fost invitați să cânte. „Am venit cu o altă companie de transport decât de obicei, am pierdut feribotul și abia am ajuns la eveniment. Ne-am schimbat pe drum, pe autostradă, am căzut la propriu din autocar și am mers direct la paradă, reușind la limită să respectăm  ceea ce e mândria noastră, să fim punctuali.”

www.yorksband.com/

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS 2019) se desfășoară între 14-23 iunie. Mai multe informații despre programul evenimentelor puteți găsi aici: www.sibfest.ro

 

 

 

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

29
/08
/22

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, la CREART – SALA TEATRELLI din București (Piața Alexandru Lahovari nr. 7), Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în parteneriat cu Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național George Enescu și cu susținerea Kaufland România, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează concertul de deschidere a turneului național FIORI E COLORI.

26
/08
/22

Dimitri’s Bats a lansat piesa „Get Your Fix”, un nou single despre reclame, dragoste și consumerism, de pe viitorul EP al trupei, „Get Your Fix”. Vă invităm să-l cunoașteți mai bine pe Radu Osaciuc, solistul trupei, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.