Conferințele FITS 2019. Lantern Festival aduce de pe 23 iunie mitologia chinezească la Muzeul Astra
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-lantern-festival-aduce-de-pe-23-iunie-mitologia-chinezeasca-la-muzeul-astra/

La conferinţa din penultima zi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost prezentat un eveniment excepţional şi spectaculos prin amploare, construcţie şi semnificaţii: expoziţia LANTERN FESTIVAL – China în 20 de legende

Un articol de Cristina Enescu Aky|22 iunie 2019

Constantin Chiriac (directorul FITS), Ciprian Ștefan (directorul Muzeului Astra din Sibiu) și moderatorul Octavian Saiu au vorbit despre acest eveniment-expoziție-instalație, ce va fi vernisat în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și va continua în cadrul Muzeului Astra până pe 4 august. Expoziția prezintă elemente din cultura chineză prin instalații pline de culoare și lumină. Fiecare instalație spune o legendă sau reprezintă un simbol din China: Tărâmul urșilor panda, Patru anotimpuri, Anul Nou Chinezesc, Pasajul florilor, Concertul insectelor, Drumul binelui, Dragonul, Fantezia florilor sau Poarta Salutului.

Lantern Festival este o întâlnire între universul simbolic românesc și o serie de repere ale trecutului și prezentului Chinei, sub semnul mitologiei și al poveștii. China știe foarte bine să își păstreze dar să își și regenereze miturile” a spus moderatorul Octavian Saiu în deschiderea conferinței dedicate acestui eveniment spectaculos din cadrul Sezonului Chinezesc al FITS 2019.

Este cel mai amplu festival cu elemente din mitologia chineză. Pe lângă instalațiile respective vor fi și alte evenimente, de exemplu astronomice, în mod special în weekend-uri. Cu multă muncă și dăruire, lucruri care caracterizează de fapt Sibiul, sperăm să dăm prin această colaborare și un mesaj altor instituții muzeale din România, să fie deschise spre astfel de proiecte.” (Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra)

E o stare de normalitate ceea e se întâmplă între FITS și Muzeul Astra, și de fiecare dată când avem musafiri de peste tot le vorbim despre oportunitatea de a avea cel mai mare muzeu din Europa la Sibiu. E extraordinar și totodată firesc să colaborăm” a subliniat Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de la Sibiu. „Tatonez de mult timp această importantă companie chinezească ce aduce la Sibiu Lantern Festival. Am reușit să îi găsesc abia la New York. Presupune o muncă uriașă și costuri foarte mari toată această bucurie pe care o prezentăm la Muzeul Astra. Sunt povești care fac în mod spectaculos o punte între mitologiile și poveștile chinezești și cele din spațiul european, dar și între generații. Veți vedea instalații pe apă, pe uscat (pe versanți), totul e sub semnul luminii, al culorii, al bucuriei.”

„De asemenea, mâine seară (n.r. duminică, 23 iunie, în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu) vom avea șapte maeștri bucătari din China, care vor pregăti alături de bucătari din România un festin gastronomic, în logica mesajului Festivalului de anul acesta, Arta de a Dărui. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această colaborare, e un parteneriat care din păcate nu există altundeva, și sperăm că ceea ce facem va fi preluat în formă de concept, nu în ideea unei copieri. Vă anunț că avem un contract cu compania pentru următorii 5 ani, pentru ca acest proiect excepțional de la Sibiu să se întâmple exclusiv aici”, a adăugat Constantin Chiriac.

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/chinese-lantern-festival

 



30
/07
/18

Expoziţia dedicată de muzeul Luvru pictorului Eugène Delacroix a fost, cu peste jumătate de milion de vizitatori, cea mai frecventată din istoria muzeului francez. „Delacroix 1798 - 1863” va fi deschisă, începând cu luna septembrie, la Metropolitan Museum of Art din New York. La Paris, aceasta a fost vizitată, în medie, de 5.100 de persoane zilnic, timp de patru luni.

27
/07
/18

Programul spectacolelor B-FIT in the Street! din perioada 28-29 iulie, al treilea weekend de festival, este format dintr-o selecţie de producţii româneşti, un spectacol nocturn din Spania şi o instalaţie interactivă din Danemarca, potrivit organizatorilor. Festivalul aduce, în perioada 13 iulie - 5 august, la Bucureşti peste 400 de artişti internaţionali şi peste 40 de spectacole cu sute de reprezentaţii.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraș Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” și „yama”.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

19
/06
/18

Începând din 2015, cu ocazia fiecărui solstițiu, Zammorian (grupul post-psihedelic/post-rock format în 2014 din 6 artiști și designeri români) a prezentat un show sau un live streaming din studio. Joi, 21 iunie 2018, în cea mai lungă zi a anului, Zammorian le va face pe ambele când va concerta și va face streaming din terasa Have a Cigar a Echoes, Inc.