Conferințele FITS 2019: O Frida Kahlo impresionantă, fragmentată – și grecească
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-o-frida-kahlo-impresionanta-fragmentata-si-greceasca/

Spectacolul FRIDA KI ALLO, creat de Katerina Damvoglou şi Robin Beer de la Fly Theatre, a fost prezentat la FITS pe 18 iunie, iar a doua zi creatorii săi au vorbit la conferinţa FITS despre icon-ul Frida din realitate şi cea din spectacol.

Un articol de Cristina Enescu Aky|19 iunie 2019

Cei doi au acceptat să vină la conferința de presă numai cu rugămintea ca moderatorul conferinței FITS, Octavian Saiu, să vadă înainte spectacolul.  „Un semn de demnitate profesională, pentru că dacă nu vezi ceva e dificil sau chiar imposibil să vorbești despre acel spectacol sau să îl descrii.”

Cei doi artiști, el englez iar ea grecoaică, fac teatru împreună și sunt și căsătoriți, lucru ce explică, poate, o chimie specială în spectacolul creat de ei. Acest spectacol spune multe despre Frida Kahlo, dar și despre artiștii care au creat spectacolul. „Pentru noi, spectacolul este o experiență în care trebuie să te scufunzi ca să o înțelegi, pentru că e atât de complex, nu e simplu de pus în cuvinte ce se întâmplă acolo, exact ca și personajul care a fost Frida Kahlo. Motivul principal pentru care am făcut spectacolul este că încă din copilărie mi s-a spus că semăn cu Frida, și niciodată nu am spus ‘mulțumesc’ pentru asta, pentru că nu mă simțeam frumoasă, eram brunetă și băiețoasă. Apoi mama mi-a arătat prima poză cu Frida Kahlo și mi-a spus că uite, e un simbol de feminitate și în același timp – am descoperit apoi- e un simbol al culturii fast food. La un moment dat am încetat să port haine care îmi plăceau și am abordat stilul goth, ca să nu mi se mai spună că semăn cu ea. Ulterior am acceptat situația și am început să mulțumesc când lumea observa asemănarea, și să le explic – da, Frida a fost un personaj real, nu doar unul interpretat de Salma Hayek în filmul deja celebru.

Frida a murit în 1954 dar continuă să fie un simbol foarte puternic. Intenția noastră cu spectacolul a fost să explorăm ce știu și ce vor să știe oamenii despre Frida. Ea a atins în posteritate obiectivul pe care și l-a dorit, anume să aibă o imagine care rezistă. Imaginea ei este foarte fragmentată și asta a și intenționat, din cauza accidentului ei era fragmentată și în sens fizic. Din personalitatea ei și de asemenea din spectacolul nostru fiecare poate alege ce aspect ia cu sine, ce înțelege” a spus Katerina Damvoglou, interpreta Fridei din spectacol, generând o undă de regret în publicul conferinței printre cei care nu au apucat să vadă spectacolul, și indirect evidențiind uriașa problemă irezolvabilă, pentru public, a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, de 26 de ani încoace: imposibilitatea ubicuității și simultaneității la toate spectacolele.

https://www.facebook.com/pg/Fridakiallo/posts/

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/frida-kahlo

FRIDA Ki Allo

De: Katerina Damvoglou

Regia: Fly Theatre (Katerina Damvoglou și Robin Beer)

Dramaturgia: Miranda Batikioti

Scenografia: Ermina Apostolaki

Light design: Christina Thanasoula

Sunet și video: Robin Beer

În distribuţie: Katerina Damvoglou și Robin Beer



15
/01
/16

Nana Mouskouri va susține un concert la Sala Palatului, pe 5 martie, evenimentul fiind cuprins în turneul "Happy Birthday". Recitalul artistei, care va fi acompaniată de instrumentiști francezi, va cuprinde șlagărele care au făcut-o celebră.

12
/01
/16

Victor Wooten revine în București, după show-ul sold-out din 2014, pe 10 noiembrie, la Sala Radio. Cea mai sonoră prezență din istoria chitarei bas, americanul Wooten a primit la doar 8 ani porecla „Asul Basului”, a trecut la „Titanul din Tennesee”, pentru ca apoi să fie comparat cu Michael Jordan, pentru performanțele sale fabuloase.

12
/01
/16

Ansamblul Imago Mundi va susține miercuri, de la ora 15,00, un scurt recital la Aeroportul Internațional "Henri Coandă" București (Terminalul Plecări), înaintea decolării spre New York, unde formația va concerta cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

11
/01
/16

Ca o continuare a atmosferei de sărbătoare imprimate de concertul de Anul Nou de la Viena - devenit o tradiție și un reper muzical european, eveniment ce se derulează începând din 1939, pe 1 ianuarie, în celebra sală de concerte Musikverein - Orchestra Națională Radio vă invită la primul ei concert din 2016 : Seară vieneză la Sala Radio. 

11
/01
/16

Legendarul muzician britanic David Bowie a murit, duminică, la vârsta de 69 de ani. Cântăreţul ale cărui albume s-au vândut în peste 140 de milioane de copii pe plan mondial, suferea de cancer. Ultimul videoclip lansat de Bowie, pe 7 ianuarie, a fost "Lazarus", o piesă de pe albumul "Blackstar", în care Bowie apare pe un pat de spital şi cu ochii bandajaţi.

11
/01
/16

Un documentar al regizorului american Spike Lee despre Michael Jackson va fi pus în vânzare la 26 februarie, simultan cu reeditarea albumului 'Off the Wall', potrivit unui comunicat publicat pe site-ul regretatului artist care a murit în 2009.

08
/01
/16

Atunci când era îndrăgostită, lui Edith Piaf i se părea că aceea e prima şi ultima ei iubire, cea care se întâmplă o singură dată. A declarat că a iubit un singur om, pe Marcel Cerdan, dar toată viața l-a așteptat pe Théo Sarapo. În rest, povestea ei a pendulat între triumfuri, căderi, alcool, morfină și spiritism.

07
/01
/16

Pentru primul eveniment al anului 2016, Stagiunea de marţi seara de la Ateneul Român a programat un recital inedit în care duo-ul alcătuit din Fernanda Romila şi Dan Racoveanu propune lucrari interpretate la spinetă și orgă.

06
/01
/16

Maestrul de pe podium este una dintre figurile emblematice ale muzicii clasice. Dă din mâini și muzica se naște parcă din mișcările lui... Dar cum se poate ca un singur om, fără să scoată vreun sunet, înarmat cu doar o bucățică de lemn, să fie responsabil de rezultatul sonor a sute de persoane?

06
/01
/16

Primul concert al anului 2016 la Sala Radio va avea loc miercuri, 13 ianuarie, ora 19.00 şi stă sub semnul recunoştinței. Orchestra de Cameră Radio dedică acest eveniment memoriei dirijorului LUDOVIC BÁCS. Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistică a muzicianului a fost strâns legată de ansamblurile muzicale Radio România şi mai ales de Orchestra de Cameră Radio.

06
/01
/16

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului". Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu" şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi.