Conferințele FITS 2019: Vertigo Dance Company sau despre succesul dansului ca împletire a artei cu viața
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-rachel-grodjinovsky-vertigo-dance-company-despre-succesul-dansului-ca-impletire-a-artei-cu-viata-din-jurul-artei/

Spectacolele de dans israeliene sunt, de mulţi ani, printre cele mai de succes la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. şi foarte repede sold out  La conferinţa de la Librăria Habitus din a cincea zi a FITS, Rachel Grodjinovsky, reprezentanta celebrei Vertigo Dance Company, a vorbit despre companie şi spectacolul „One One&One”.

Un articol de Cristina Enescu Aky|18 iunie 2019

Compania de dans contemporan Vertigo a fost creată în 1992 de un cuplu de artiști și se dorește a fi un mesager al artei israeliene de cel mai înalt nivel. Alături de compania de dans, Vertigo include și o școală de dans și organizarea de workshop-uri internaționale, inclusiv cu persoane cu dizabilități.

După mulți ani de carieră în dans, Rachel Grodjinovsky s-a rupt o vreme de această profesie, apoi a revenit în Israel și a găsit o scenă a dansului destul de adormită. „Exista o nevoie de a dezvolta dansul contemporan israelian și am fost norocoasă să fiu printre cei care au ajutat la asta. În timp am ajuns să putem prezenta lumii o altă imagine a Israelului, altceva decât vezi la știri sau la televizor, imaginea unei culturi artistice extrem de creative.”

Ce face atât special dansul contemporan din Israel? „La noi în Israel practic nu ai cum să separi viața ta socială, politică, de cea artistică, iar asta înseamnă că băieții (timp de 3 ani) și fetele (timp de 2 ani) merg în armată la 18 ani, motiv pentru care băieții își încep cariera ceva mai târziu decât de regulă. Dansatorii au așadar această pauză obligatorie în pregătirea lor artistică, pe de altă parte nu au cum să nu fie influențați de realitățile din jurul lor, iar asta face ca dansul lor să fie foarte puternic, pasional. Israelul ca stat are doar 70 de ani, dar are o tradiție de peste 2.000 de ani, și asta se simte de asemenea în modul în care facem artă.”

Rachel Grodjinovsky spune că „Vertigo a fost numele primului lor spectacol înainte de a lua acest nume și pentru companie. Numele a fost ales pentru că descrie senzația pe care o au piloții când fac acrobații în aer, și pe care au vrut să o replice în dans. Vertigo e în primul rând un stil de viață, în care arta și natura umană. Ca sediu, ei au creat un sat artistic eco într-o zonă în care, în Biblie, se spune că a avut loc lupta dintre David și Goliat. Noa Wertheim vine dintr-un mediu foarte religios, pentru care tradiția și filozofia Bibliei sunt extrem de importante. Iar asta se vede în mod special în spectacolul One One&One, prezentat la Sibiu. De aici și conexiunea cu pământul, pe care dansatorii se mișcă la propriu pe scenă și cu care noi toți avem o conexiune foarte puternică. De aceea și la workshopul susținut în cadrul FITS, Noa a vorbit despre grounding, împământare. E un cerc al vieții relația asta specială cu pământul, din care am venit și în care ne întoarcem.”

Dansatorii (majoritar din Israel, căci compania are un pronunțat caracter cultural național, dar și unii internaționali) sunt selectați nu numai după nivelul și specificul lor tehnic ci și în funcție de personalitatea lor, căci Vertigo e în primul rând, spune Rachel Grodjinovsky o comunitate de afinități elective, iar coregrafa Noa Wertheim petrece mult timp și discutând cu ei.

Octavian Saiu a observat că multe companii de dans din Israel sunt fondate și conduse nu doar de o persoană ci de familii de artiști, ceea ce impregnează proiectele artistice cu un intens spirit comunitar  Vorbind despre estetica dansului acestei celebre trupe de dans, reprezentanta companiei a vorbit despre faptul că coregrafa Noa Wertheim caută nu doar o rigoare a mișcărilor ci în mod special expresia interioară particulară a fiecărui dansator. „În One One&One, prezentat la FITS 2019, e o complicitate specială între dansatori, își dau complet voie să se dăruiască celorlalți dansatori. E o mișcare care vine din interior.” Spectacolul jonglează cu lumea interioară și cea exterioară, cu viața comunitară și cea interioară a fiecărui dansator.

*

One One & One (Vertigo Dance Company, Israel)

Coregrafie: Noa Wertheim

Dansatori: Sian Olles, Liel Fibak, Sándor Petrovics, Shani Licht, Etai Peri, Daniel Costa, Hagar Shachal, Jeremy Alberge, Korina Fraiman, Yotam Baruch

Muzică originală: Avi Balleli

Muzicieni: (violă și voce) Galia Hai, Oud Eliahu Dagmi, (voce/Vocals) Ilai Balleli

Costume: Sasson Kedem

Stage Design: Roy Vatury

Lighting Design: Dani Fishof – Magenta

https://vertigo.org.il/en/

www.sibfest.ro

Foto credit: Paul Băilă



20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.