Constantin Brancusi – cel mai valoros pictor român în 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-brancusi-cel-mai-valoros-pictor-roman-in-2013/

Constantin Brâncuşi ocupă prima poziţie în Topul 100 cei mai valoroşi pictori români, aflat la cea de-a doua ediţie, tabloul său „Studiu pentru domnişoara Pogany” fiind vândut la o licitaţie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro.

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2013

Constantin Brancusi ocupă prima poziţie în Topul 100 cei mai valoroşi pictori români, aflat la cea de-a doua ediţie, tabloul său „Studiu pentru domnişoara Pogany“ fiind vândut la o licitaţie din iunie, la Londra, pentru suma de 1.531.400 de euro.

Top 100 cei mai valoroşi pictori români a fost lansat joi seară, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală, şi se bazează pe valorile de tranzacţionare a lucrărilor realizate de artiştii români, luând în considerare indexurile de artă interne şi internaţionale.

„Primele cinci poziţii nu aparţin României cunoscute, aparţin României celebre, dar în afara graniţelor, nu pieţei româneşti de artă. Este un top al pieţei româneşti de artă care vorbeşte în mai mică măsură de piaţa românescă de artă şi în mai mare măsură de piaţa internaţională de artă”, a spus Alexandru Bâldea, managing partner Artmark.

Acesta a menţionat şi faptul că, în anul 2013, s-a depăşit şi pragul de 300.000 de euro pentru o tranzacţie pe piaţa românească. De asemenea, acesta a spus că, în trei ani, va fi depăşit şi pragul de 500.000 de euro pentru o operă de artă românească tranzacţionată pe piaţa de artă românească.

Astfel, pe primul loc în Top 100 cei mai valoroşi pictori se află Constantin Brancuşi, a cărui lucrare „Studiu pentru domnişoara Pogany” a fost vândută la o licitaţie la Londra, în iunie 2013, pentru suma de 1.531.400 de euro.

Pictori mari alături de Constantin Brancusi

Al doilea loc în acest top este ocupat de pictorul Victor Brauner, fondator al avangardismului românesc. Opera sa „Cazul straniu al domnului K” a fost vândută la licitaţia Calmels – Cohen, în aprilie 2003, la Paris, cu suma de 700.000 de euro. Victor Brauner este în prezent cel mai bine cotat pictor român. Lucrarea sa „Al şaptelea simţ” (1948) a obţinut suma de 308.458 de euro la casa Sotheby’s din Londra, la licitaţia de artă suprarealistă din februarie 2013.

Locul al treilea în topul celor mai valoroşi pictori români îi revine lui Reuven Isaac Rubin (Zelicovici), a cărui pictură „Ierusalim văzut de pe muntele Măslinilor” a fost vândută la o licitaţie din New York, din decembrie 2012, cu suma de 341.325 de euro.

Locul al patrulea al clasamentului îi revine pictorului Vilmos Aba – Novak, a cărui lucrare „Circul mare” a fost cumpărată, în decembrie 2009, la o licitaţie din Budapesta, cu suma de 306.850 de euro. De asemenea, pictura „Olari” a fost cumpărată, la licitaţia Bonhams, din 2010, cu suma de 28.740 de euro.

Constantin Brancusi Studiu

„Studiu pentru domnişoara Pogany“, de Constantin Brancusi

Ocupantul locului al cincilea este Ştefan Luchian, care, în topul de anul trecut, s-a poziţionat pe locul al patrulea. Cea mai mare tranzacţie efectuată pe piaţa din România în 2013 a fost a unei opere a pictorului Ştefan Luchian. Astfel, pictura „Două fete” a fost vândută la licitaţia Goldart, din aprilie 2013, de la Bucureşti cu suma de 300.000 de euro. De asemenea, în 2010, la licitaţia Artmark, tabloul lui Ştefan Luchian „Trandafiri” a fost vândut cu suma de 50.000 de euro.

Nicolae Tonitza ocupă locul al şaselea, pictura „În iatac” fiind vândută în decembrie 2011, la licitaţia Artmark, cu suma de 290.000 de euro. Nicolae Grigorescu se află pe locul şapte, „Ţărăncuţă odihnindu-se” fiind vândută în aprilie 2011, la Bucureşti, cu suma de 270.000 de euro, iar Arthur Aron Segal se situează pe locul opt, cu „Căderea omului”, care a fost vândută cu 228.595 de euro, la o licitaţia din februarie 2009, de la Londra.

Pe locul al nouălea se situează Adrian Ghenie, a cărui pictură „Regele” a fost cumpărată cu 212.238 de euro, la o licitaţie din iunie de la Londra, iar locul al zecelea îl ocupă Istvan (Ştefan) Szonyi. Opera sa „Viaduct pe Dunăre” a fost vândută cu suma de 204.500 de euro.

Topul este completat de nume mari, precum Camil Ressu (locul 14), Ioan Andreescu (locul 16), Nicolae Dărăscu (locul 28), Lucian Grigorescu (locul 54), Ştefan Câlţia (locul 81), Dan Perjovschi (locul 97), Gheorghe Tattarescu ( locul 100), dar şi nume mai puţin cunoscute, precum Alexandru Bunescu (locul 49) şi Victor Man (locul 51), notează Mediafax.

Cea de-a doua ediţie a Topului 100 cei mai valoroşi pictori români cuprinde şi patru clasamente conexe.

Info:

Top 100 al celor mai valoroşi pictori români a fost realizat de Capital în colaborare cu Artmark.

Foto credit: Artmark, Constantin Brancusi

31
/10
/18

În perioada 29 octombrie - 13 noiembrie se desfășoară, în București și în alte 5 orașe din țară, proiectul „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, în cadrul căruia vor fi iluminate arhitectural 10 clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani. Proiectul, cofinanțat de Ministerul Culturii și Integrării, se derulează în Capitală și în Iași, Constanța, Sighet, Arad și Alba Iulia.

31
/10
/18

S-a încheiat unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură din România și din euroregiune: BETA 2018 - bienala timișoreană de arhitectură organizată de către Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Timiș, care a avut loc în perioada 28 septembrie – 28 octombrie.

30
/10
/18

MAD(e) in Romania, unul dintre cele mai importante evenimente de cultură și artă contemporană din Timișoara, continuă cu inaugurarea, săptămâna aceasta, a două noi expoziții de afișe activiste și sociopolitice, dar și cu o serie de discuții ale unor regizori de film cu vizionarea producțiilor lor angajate social și politic, alături de mulți alți invitați.

18
/10
/18

Walk & Shoot a reprezentat în ultimii doi ani o alternativă unică pe piața din București la workshopuri și ateliere de fotografie. Fiind gândit de o echipă cu experiență în organizare de evenimente culturale, dar aflată în afara zonei de fotografie, și în colaborare cu fotografi cunoscuți și respectați la noi, Walk & Shoot reușise să iasă din tiparul „hai să învâțăm despre diafragmă, iso și timp de expunere în timp ce stăm cu toții într-o cameră și ne uităm la un ecran de proiecție”.

12
/10
/18

Timp de o lună, 28 de artiști angajați social și politic, 8 regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale și discipline conexe vor participa la proiectul "Mad(e) In Romania", aflat la intersecția dintre artă, politică și dialog. Mihai Șora, Caterina Preda, Ileana Pintilie, Dan Perjovschi, Ion Barbu, Claudiu Cobilanschi, Mircea Toma sunt o parte din cei care vin la Timișoara pentru a spune cum arată arta care ține cetățenii treji și le face vocea auzită. "Mad(e) In Romania" va avea loc în perioada 15 octombrie – 20 noiembrie

08
/10
/18

„Monumente în mișcare – patrimoniu dispărut” 2018, proiect produs de Nasui collection & Gallery și Muzeul Județean de Istorie Brașov, își propune promovarea patrimoniului istoric al Brașovului dispărut, prin producția și plasarea în spațiul public a două sculpturi de mari dimensiuni, contemporane, temporare și neintruzive, prin organizarea de module educaționale pentru tineri și printr-o expoziție documentară outdoor dedicată publicului larg.

06
/10
/18

Au mai rămas două săptămâni până la începutul Festivalului Național de Teatru, ediția a 28-a, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 19 – 29 octombrie. În an centenar, peste 100 de evenimente sunt propuse publicului în cele 11 zile de Festival.