Constantin Chiriac a primit titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/constantin-chiriac-a-primit-titlul-de-cetatean-de-onoare-al-judetului-sibiu/

Comisia pentru cultură, învăţământ, sport, culte şi tineret a Consiliului Judeţean Sibiu, a hotărât să îi acorde domnului Prof. Univ. Dr. Constantin Chiriac titlul de Cetăţean de Onoare, pentru contribuţia deosebită la promovarea prestigiului Judeţului şi pentru bogata activitate culturală, artistică, educaţională şi cinematografică.

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2018

Laudatio a fost citit de către prof. univ.dr. Constantin Oprean, care a pus accent pe contribuția lui Constantin Chiriac, FITS și TNRS la dezvoltarea Sibiului.

„Mulțumesc Consiliului Județean pentru că a considerat utilă implicarea mea în viața județului Sibiu și pentru dorința de a-mi acorda acest înalt titlu de Cetățean de Onoare al acestei minunate părți ale României. Este un moment emoționant. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au înțeles că a dărui este, de fapt, principala dimensiune pe care viața unui om o poate avea, în condițiile în care reușim să înțelegem că viața este cel mai important dar pe care îl avem și pentru care noi, personal, nu am făcut nimic. Sper, din toată inima, ca tot ceea ce fac, tot ce lucrez cu toți partenerii, colaboratorii și studenții mei, să însemne, pe mai departe, o mare dimensiune a acestui verb: a dărui”, a declarat Constantin Chiriac.

Constantin Chiriac este Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara și Leeds Metropolitan University UK (2008-13), în 2011 a primit Ordinul Coroanei oferit de Majestatea Sa Regele Albert al II-lea de Belgia, în 2005 a primit Premiul National Geographic pentru importanța rolului de Președinte FITS.

Este actor de teatru și film, având la activ mai bine de 70 de roluri, a susținut recitaluri în toată lumea și este o personalitate marcantă a culturii românești, mai ales în relația cu reprezentanți ai fenomenelor culturale din toată lumea.

Ceremonia de decernare a titlului a avut loc vineri, 8 iunie, de la ora 13:00, la Consiliul Județean.

Foto: Constantin Chiriac – facebook

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

16
/02
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” lansează un nou podcast: TEATRUL (DE) AZI. Actori, regizori, scenografi, artiști din România și din lume vor fi în dialog cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici în aventura căutării adevărurilor personale despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.